StoryEditorOCM
ForumU HRVATSKOJ RASTE BROJ OBOLJELIH OD OSPICA

Preko vikenda se prijavile još tri osobe, dvoje su zaposlenici RTL-a

Piše JL
24. rujna 2019. - 17:07
fran

Broj oboljelih od ospica i dalje je u porastu. Nakon prijavljenih sedam slučajeva tijekom protekla dva tjedna, preko vikenda su se u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prijavile još tri osobe od kojih je za dvije laboratorijski potvrđena bolest, a za jednu osobu se još čekaju nalazi.

Kako doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo, dvoje oboljelih su zaposlenici RTL-a, od kojih se jedan zarazio prije dva tjedna, a njegov kolega se u bolnicu prijavio u nedjelju.

Od svih navedenih slučajeva, nitko zasad nije razvio težu kliničku sliku. Epidemiolozi očekuju da će se bolest i dalje širiti.

Jedna od osoba primljenih na Kliniku tijekom vikenda je i 41-godišnja žena sa simptomima ospica kod koje je potvrđena bolest. Zaprimljena je na ambulantnu obradu te nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

- Što se tiče cijepnog statusa, pacijentica nije znala je li cijepljena ili ne, tako da se vodi pod nepoznati cijepni status - kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a i dodala da možemo očekivati njihovo daljnje širenje. No, još uvijek nije ustanovljeno od koga se žena zarazila, odnosno je li bila u kontaktu s osobama koje su bolovale u zadnja dva tjedna.

Naime, prema podacima, žena je bila u kontaktu s većim brojem ljudi, što znači da se može očekivati još oboljelih. Tijekom prošlog tjedna pokazalo se da je u Zagrebu oboljelo čak sedam osoba koje se međusobno ne poznaju. Epidemiolozima je bila zanimljiva činjenica kako se tek za jednu osobu znalo da je bila u kontaktu sa zaraženim francuskim turistom, dok preostalih šest oboljelih zapravo nemaju nikakvih vidljivih poveznica.

Upravo to je potaklo sumnju kod stručnjaka da u Zagrebu ima još osoba koje su bolovale te je riječ ili o neprepoznatim ospicama, ili oboljeli nisu imali potrebu posjetiti liječnika zbog blaže kliničke slike. No, ta činjenica predstavlja bojazan da bi se bolest mogla širiti zbog socijalnih kontakata, na poslu, u javnom prijevozu ili na drugim mjestima.

Za sada također nije potvrđeno da je itko od oboljelih bio cijepljen. Točnije, od ukupnog broja oboljelih za jednu ženu se sa sigurnošću zna da nije bila cijepljena, dok je kod ostalih cijepni status nepoznat, što znači da postoji mogućnost da nisu procijepljeni s dvije doze cjepiva, koliko je potrebno za imunizaciju.

Ipak, stručnjaci kažu da panike nema te da se ne očekuje veća epidemija poput one koja se dogodila 2015. godine.

Tada je bila specifična situacija, koja je završila s čak 206 oboljelih. Naime, virus se proširio u romskom naselju, gdje nije bilo cijepljenih, što se sada ne očekuje.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, a izvor bolesti je oboljelo dijete ili odrasla osoba. Bolest se prenosi kapljičnim putem u direktnom kontaktu s bolesnikom, a moguć je prijenos i preko treće osobe, u bliskom kontaktu u obitelji, vrtićima i školama. Virus je jako osjetljiv pa je prenošenje bolesti preko treće osobe moguće ako je kontakt s bolesnikom bio kraći od 10 minuta. Bolesnik je najzarazniji u prvih četiri ili pet dana. Kad izbije osip, virus je još prisutan u slini i na sluznicama dišnih organa.

Nakon preboljelih morbila ostaje trajni imunitet i ne može se ponovo oboljeti.

Inkubacija traje 10 - 12 dana. Obično se prvo jave povišena temperatura, slabost, odbijanje hrane, hunjavica, kašalj, suzenje i pečenje u očima. Ovi simptomi traju 4 - 5 dana, a nakon toga kreće osip.

19. travanj 2024 18:46