StoryEditorOCM
ForumREALITY SHOW

Pregled zadnje četiri godine hrvatskog Sabora: nikada nismo svjedočili tako šokantnim obratima i scenama, to definitivno nisu bili dani ponosa i slave

Piše PSD
18. svibnja 2020. - 14:27

To definitivno nisu bili dani ponosa i slave.

Četiri godine u Saboru smo gledali zastupnike koji se svađaju oko tričarija. Ministre koji u napadu bijesa bacaju stvari. Saborske stražare koji tijelima razdvajaju ljude da se ne potuku. Slušali smo Bešlićevu „Miljacku“. Gledali „live stream“ zasjedanja na društvenim mrežama. Svjedočili da jedan zastupnik „laserom“ ometa govor drugoga.

Gledali smo društvo na Markovom trgu koje u nizu situacija nije bilo doraslo zadatku. Nije bilo ni velikih govora niti velikih govornika. Silu argumenata često je pogazila sila glasačke većine. Tanke, ali – pokazalo je vrijeme – prilično stabilne. Netko bi rekao da ovaj saziv Sabora nije bio nikad gori. Drugi bi dodali da nikad nije bio ni zanimljiviji.

Nikada, naime, nismo svjedočili tako šokantnim političkim obratima. Nikada niti jedan premijer nije uspio presložiti vladajuću većinu u prvoj godini mandata na način na koji je to u lipnju 2017. pošlo za rukom premijeru Andreju Plenkoviću. Koji je brzopotezno iz Vlade izbacio jednog partnera (Most). I u Banske dvore ubacio drugog saveznika - HNS. I to onog koji je u Sabor ušao na listi suparničke političke opcije: SDP-a.

Nikada nitko tako visoko rangiran u hijerarhiji jedne Vlade nije podržao ministra iz politički i svjetonazorski suprotne Vade kao što je to napravio Tomislav Saucha, predstojnik Ureda bivšeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića. Pritisnut optužbama da je potpisivao fiktivne dnevnice, SDP-ovac Saucha je pretrčao HDZ-u i spasio i Zdravka Marića. Rezultat glasanja u svibnju 2017. je bio 75:75. Da je Saucha glasao kao i ostali zastupnici njegove stranke, pao bi Marić, a time najvjerojatnije i čitava HDZ—ova Vlada.

Nikada niti jedan vođa najjače oporbene stranke nije bio bliže smjeni vladinog ministra nego je tog svibnja 2017. bio predsjednik SDP-a Davor Bernardić. I nitko nikada u jednom tako odsutnom trenutku nije održao lošiji politički govor. U njemu se spominjala škripa BMW-a iz devedesetih i očev blagi pogled. Kao u školskoj zadaćnici, umjesto u Saboru.

Nikada prije Sabor se i doslovno i figurativno nije pretvorio u reality show kao posljednje četiri godine. U nekim od najdramatičnijih trenutaka Ivan Pernar šetao je po sabornici i mobitelom uživo snimao i na društvenim mrežama „strimao“ premijera, ministre i kolege zastupnike. Na oduševljenje Pernarovih poklonika. I na nevjericu svih ostalih.

Nikada prije njega saborski stražari nisu iz dvorane morali zastupnika iznositi van nakon što mu je izrečena kazna udaljavanja zbog ponašanja suprotnog Poslovniku sabora. Pernar je u prvoj polovini mandata parlamentarne klupe pretvorio u kulise scena kakve smo dotad viđali samo na deložacijama. Kasnije su se i on i Živi zid ispuhali. Posvađali oko toga tko će ići u Eu parlament. I razišli, pa je i Sabor bio pošteđen njegovog letećeg cirkusa.

Nikada Sabor nije birao ni veći broj novih ministara. Sa svojih pozicija zbog različitih afera ih je odletjelo 15. Sabor je izabrao novih 14. Nasljednika ministra obrane Damira Krstičevića, koji je podnio ostavku nakon rušenja vojnog zrakoplova u okolici Zadra, odredit će rezultat izbora.

Nikada ranije niti jedan ministar na provokacije iz zastupničkih klupa nije reagirao burno kao što su to učinili Krstičević i Martina Dalić. On je u siječnju 2019. ljutito bacio na pod maketu zrakoplova kojeg mu je nakon fijaska sa nabavom izraelskih F-16 uručio SDP-ovac Gordan Maras. Ona je u rujnu 2017. izgubila živce na izjave Mostovca Mire Bulja oko termoelektrane na Peruči.

Nikada prije toliki broj zastupnika SDP-a nije pretrčao HDZ-u. Nikada prije stranka sa jednim izabranim zastupnikom nije u četverogodišnjem mandatu došla na čak 14 zastupnika. Kao što je to u jednom trenutku za rukom pošlo Milanu Bandiću.

Nikada nitko nije u Saboru napao novinare kao što je to učinio Željko Glasnović. Novinar RTL-a Ivan Skorin pitao ga je zašto je odlučio, zajedno sa Miloradom Pupovcem, podržati izbor Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora. On mu je odgovorio protupitanjem: „Kako bi ti volio da ja uzmem taj mikrofon i tebi ga stavim u stražnjicu?“

Imao je, doduše, Sabor i svojih svijetlih trenutaka.

Govor tadašnjeg Mostovca Marka Vučetića o Istanbulskoj konvenciji jedan je od takvih. Filozof i teolog iz Zadra svima je održao lekciju o zlostavljanju žena. I konzervativcima, i Crkvi, i svojim Mostovcima. Na tragu najboljih dana Vlade Gotovca, podsjetio nas je na to kakav bi zapravo Sabor trebao biti.

Velika je šteta što takvih trenutaka nije bilo više. Jer onda bi i ukupna slika Sabora i njegovih zastupnika bila bolja. A vjera u politiku i političare ipak veća.

18. travanj 2024 23:43