StoryEditorOCM
Forum‘OPERACIJA ZAMBIJA‘

Pravobraniteljici prijete smrću jer je prijavila Pernara DORH-u, nevladine udruge šute, a on? Odbrojava sate...

Piše Ivanka Toma/JL
17. veljače 2023. - 12:42

U trenutku pisanja ovog teksta bivši zastupnik Živog zida Ivan Pernar na Facebooku je odbrojavao sate do službenog početka operacije Zambija. A tih je sati ostalo još malo.

Riječ je o prijetnji da će ako se Marka Franciškovića, koji je u pritvoru zbog poticanja na terorizam, ne pusti na slobodu, otići u Zambiju i tamo svjedočiti protiv osmero hrvatskih državljana koji su posvajali djecu iz DR Konga i završili u Zambiji u pritvoru zbog optužbe da sudjeluju u trgovini djecom.

Transrodna osoba

Pernar se već javio mailom policiji u Zambiji, tvrdeći da je jedan od posvojitelja transrodna osoba. Budući da su zambijske vlasti i pravni poredak izrazito negativni prema transrodnim osobama, doveo ju je u opasnost, a vjerojatno posredno i cijelu skupinu posvojitelja.

- Tamo ću (u Zambiji, op.a.) govoriti o tome da 2 od 4 para nisu imala dozvolu za posvajanje u Hrvatskoj i dovesti u pitanje kako su svi oni uopće posvojili tu djecu iz Konga, ako tamo nikada nisu bili. Pitat ću i kako transrodni (naveo je puno ime i prezime) može posvojiti djecu u državi gdje je transrodnim osobama zabranjeno posvajanje - najavio je Pernar, koji je dosad bio u veleposlanstvu DR Konga u Beogradu i tamo također prokazivao posvojitelje iz Hrvatske.

Broj istomišljenika koji podržavaju i prenose njegove objave stalno raste, a otvoreno ga podržava i više desničarskih portala. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić svakodnevno dobiva mailove s prijetnjama po život i uvrede, i to zato jer se obratila Državnom odvjetništvu ukazujući na to da Pernarovo ponašanje ima obilježja kaznenih djela, piše Jutarnji.hr.

- Pravobraniteljica je u obavljanju svojih poslova saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članka 325. - javno poticanje na mržnju - i članka 146. - nedozvoljena upotreba osobnih podataka - i sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova podnijela DORH-u prijavu protiv Pernara na daljnje nadležno postupanje - rekli su u Uredu Višnje Ljubičić i potvrdili da od podnošenja prijave kontinuirano dobiva prijetnje.

Premijer Andrej Plenković jučer je ponovo upozorio na govor mržnje. "To je neodgovorno i opasno ponašanje, motivirano netrpeljivošću i mržnjom", naglasio je premijer, poručivši da se pod krinkom zaštite prava djece u Africi i prava djece iz afričkih zemalja koja su već prošla proces posvojenja, žive u Hrvatskoj i imaju naše državljanstvo, ova tema politizira i služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanja vidljivosti određenih stranaka.

Uvrede i netolerancija

"Govori se o navodnoj dobrobiti te djece, o njihovoj sigurnosti, a s druge strane, olako, bez dokaza se insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima", rekao je i naglasio da zbog ovakve retorike ta djeca na ulici i u školi doživljavaju uvredljive komentare, naziva ih se kupljenima, otetima i proziva da nemaju roditelje. Premda predstavlja vrh vlasti i u svojim rukama ima najveću koncentraciju moći, premijer ipak ne uspijeva zaustaviti lavinu izražavanja netrpeljivosti i netolerancije.

Državno odvjetništvo zaprimilo je prijave pravobraniteljice protiv Pernara zbog kaznenih djela nedopuštene upotrebe osobnih podataka i javnog poticanja na nasilje i mržnju, ali se o njima ne izjašnjava. Kako je Pernar objavljivao fotografije posvojene djece i njihove majke, navodeći njezino ime uz tvrdnju da ih je posvojila s krivotvorenim dokumentima, pravnici koji se bave zaštitom djece smatraju da treba ispitati i počinjenje kaznenog djela povrede privatnosti djeteta.

Budući da DORH šuti, kao relevantno se doživljava mišljenje dvojice odvjetnika koji se u svojoj praksi nisu bavili pravima djece, niti ljudskim pravima, ali tvrde da u Pernarovu ponašanju nema kaznenog djela.

Nevladine udruge šute na Pernarovu aktivnost

Na mailove više nevladinih udruga koje se bave pravima LGBT osoba poslali smo upit kako gledaju na "aktivnosti" Ivana Pernara na društvenim mrežama, a posebno na to da je zambijskoj policiji prijavio osobu pritvorrenu zbog optužbe za trgovinu djecom navodeći da je riječ o transrodnoj osobi.

Zanimalo nas je imaju li stav o njegovim objavama na društvenim mrežama, smatraju li da je to širenje mržnje i da li su se osjetili pozvani zatražiti da se njegove objave skinu s društvenih mreža, te eventualno podržati pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Nitko nije odgovorio.

19. travanj 2024 19:13