StoryEditorOCM
ForumIMA LI ODGOVORNIH?

Poznat nalaz obdukcije: Vladimir Matijanić imao bi šanse preživjeti da je bio hospitaliziran na vrijeme

Piše PSD
13. kolovoza 2022. - 16:21

Poznat je nalaz obdukcije preminulog novinara Vladimira Matijanića, donosi Index koji je došao u posjed prvog nalaza patologa koji je obavio obdukciju.

Nalaz pogledajte OVDJE.

Na temelju tog nalaza i svih drugih informacija te konzultacija s Andreom Topić, partnericom preminulog, stručnjaci s kojima je razgovarao novinar Indexa došli su do zaključka koji je najvjerojatniji uzrok Matijanićeve smrti.

Važno je istaknuti da će trebati pričekati histološki nalaz te možda i neke druge nalaze kako bi se doznalo još više detalja oko razvoja Vladimirove bolesti odnosno toga koliko prije smrti su se neke stvari razvile, no nakon svega može se reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitaliziran i pod stalnim nadzorom ili da je dobio lijek. Kod kuće nikakvu šansu nije imao te je preminuo 5. kolovoza u popodnevnim satima.

image

Vladimir Matijanić bi imao šanse preživjeti da je na samom početku infekcije bio hospitaliziran i pod stalnim nadzorom.

Stručnjaci zaključuju da je edem pluća vjerojatno bio neposredan uzrok smrti, a on je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća. Osnovni uzrok smrti bio je covid-19, bolest kojom je započeo navedeni niz.

Drugo značajno stanje koje je pridonijelo smrti, ali nije s njom u uzročnoj vezi, Sjogrenov je sindrom s plućnom manifestacijom.

Na temelju ovog tumačenja moguće je reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitaliziran i pod stalnim nadzorom.

Također se može zaključiti da bi imao šanse da je dobio neki antivirusni lijek, Remdesivir, kojeg je nedostajalo, ili Paxlovid, koji još nismo ni počeli dobivati jer Ministarstvo nije smatralo da ga je važno naručiti izravno od proizvođača, mimo centralne nabave, unatoč tome što smo posljednjih dana u samom europskom i svjetskom vrhu po broju smrti od covida na milijun stanovnika, piše Index.

18. travanj 2024 14:03