StoryEditorOCM
ForumRIJEČ SEIZMOLOGINJE:

Potres kod Riminija? To je vrlo aktivno seizmičko područje, samo stotinjak kilometara udaljeno od Zadra. Nije čudo da smo ga osjetili

Piše PSD
9. studenog 2022. - 10:22

Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe Republike Hrvatske, za Novi dan televizije N1 komentirala je snažni potres koji je pogodio središnju Italiju, a koji se osjetio i diljem Hrvatske.

"To je potres koji se klasificira kao vrlo jak potres, magnitude 5,7 i u epicentralnom području može izazvati štete, s tim da te štete uključuju dio oko epicentra. Međutim, potres se osjetio i diljem Hrvatske, osobito u obalnim područjima, koja su oko sto kilometara udaljena od epicentra. Kod takvog potresa te magnitude, osjete se najčešće na višim katovima zgrada što su udaljeniji od epicentra", rekla je Ivančić.

image

Ines Ivančić

Tonći Plazibat/hanza Media/

Seizmologinja je objasnila da magnituda potresa ne ovisi o dubini na kojoj se on dogodio, nego ona opisuje energiju koja se oslobodila tijekom potresa. "Magnituda 5,7 je njegova magnituda bez obzira na kojoj dubini on bio", rekla je.

Što se tiče šteta od potresa, Ivančić je rekla da je, s obzirom na to da je epicentar bio vrlo blizu talijanske obale, kod Ancone i Riminija, moguće da tamo može biti štete.

"Cijela Italija je vrlo aktivno seizmičko područje, to je poznato. Takvi potresi su se događali u prošlosti i to je uobičajeno za ovo područje gdje se ovo dogodilo", rekla je Ivančić.

Spominjući potrese na Baniji, kojih je proteklih dana opet bilo, seizmologinja je podsjetila da su rekli da se naknadni potresi na tom području mogu događati i pet godina nakon glavnog potresa, koji je bio 29. prosinca 2020. godine. "To područje još nije došlo u ravnotežu i to su još uvijek naknadni potresi", rekla je Ivančić.

"Cijela Hrvatska, isto kao i Italija, seizmički je vrlo aktivno područje. Svi građani moraju biti svjesni gdje žive, da je naše područje seizmički aktivno i da moramo biti spremni boriti se protiv posljedica potresa, koji ne izaziva štete ako su nam građevine dobro građene", rekla je Ivančić za N1.

22. travanj 2024 17:02