StoryEditorOCM
ForumJOŠ SAMO 4 DANA

Posljednje pripreme za ulazak u šengensko područje, premjer Plenković: "Ulazimo zreli, u desetoj godini članstva u EU-u"

Piše HINA
28. prosinca 2022. - 14:18

Za četiri dana Hrvatska ulazi u Schengen - najveće područje bez granica na svijetu. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održan je sastanak Međuresorne radne skupine za pristupanje šengenskom prostoru.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je interes građana i poduzetnika za Schengen velik.

- Svi oni koji su upućeni na komunikaciju, na promet, na kretanje, na mobilnost na trgovinu znaju kolike prednosti donosi članstvo u šengenskom prostoru, bilo da je riječ o gospodarstvenicima, poduzetnicima, turističkom sektoru, prijevoznicima. Svi razumiju da to znači sasvim novi režim na granicama, prolazak bez formalnosti, bez čekanja, bez troškova, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Hrvatska je turistička zemlja koja je pretežito autodestinacija, šengenski prostor znači brži i jednostavniji dolazak. Ja sam siguran da će se to osjetiti u noćenjima i dolascima, a onda i u prihodima u godinama pred nama, dodao je.

Članstvo Hrvatske u Schengenu i europodručju, naglasio je premijer, jako je dobra poruka i za EU.

image

 Nikola Milina
 

/Cropix
image

 Andrej Plenkovic.
 

Damir Krajac/Cropix

- Ulazimo zreli, u desetoj godini članstva u EU-u, nakon temeljitih priprema u jednu i drugu integraciju i pokazujemo tu transformativnu snagu EU-a. Naš proces nije bio nimalo jednostavan. Zahtijevao je ispunjavanje niza kriterija. Od 281 preporuke i kriterija koje je Hrvatska 2016. dobila da ispuni u nastojanju da postane članica šengenskog prostora, njih čak 145 je vezan za kontrolu vanjske granice. 

- Slobodno kretanje za hrvatske građane ćemo potencirati, a praksa će pokazati koliko je to korisno. Jednostavnija putovanja, brže i jednostavnije kretanje roba i usluga, to znači i dodatna legitimacija i poticaj stranim ulagačima u Hrvatskoj, to znači veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva, poručio je premijer.

- Želimo da se tijesnom i otvorenom policijskom suradnjom koja već sada postoji učine maksimalni napori na sprječavanju nezakonitih migracija, ali ne želimo da Hrvatsku i BiH dijeli ograda, zaključio je Plenković.

Plenković je rekao da će s 1. siječnja ukinuti 73 kopnena granična prijelaza te 12 graničnih prijelaza na moru.

25. travanj 2024 17:26