StoryEditorOCM
ForumNOVE POJEDINOSTI

Poruke bijesne Josipe Rimac: ‘Ako misliš da ona može nešto, a ja ne, zaj*** ste se...‘

Piše Slavica Lukić/JL
29. kolovoza 2020. - 20:02

Domagoj Validžić, donedavni pomoćnik ministra Tomislava Ćorića, prošli je tjedan podnio ekspresnu ostavku nakon najnovijeg proširenja uskočke istrage u čijem je središtu Josipa Rimac.

U paketu državnih dužnosnika i službenika na koje je USKOK krajem ovog mjeseca proširio istragu zatekao se i Domagoj Validžić. Donedavni Ćorićev pomoćnik obuhvaćen je onim krakom istrage koja se odnosi na pogodovanje vlasnicima tvrtke C.E.M.P. koja je sagradila vjetropark Krš-Pađene.

Iako je ministar Ćorić rekao kako je njegov pomoćnik, koji je na toj dužnosti bio i u bivšem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, podnio ostavku “jer ne želi biti teret Vladi”, ali da odbacuje optužbe protiv njega, detalji koji cure iz istrage upućuju da je Validžić od veljače ove godine pa sve do uhićenja Josipe Rimac krajem svibnja vrlo učestalo komunicirao s njom u nastojanju da se investitorima u vjetropark Krš-Pađene ishoduju veće otkupne cijene energije, a time podeblja zarada privatne tvrtke C.E.M.P. d.o.o., čiji su vlasnici Milenko Bašić i Dragan Stipić još uvijek u bijegu od hrvatskih tijela gonjenja.

Teška voditeljica

Prema podacima iz istrage koje posjeduje Jutarnji list, Rimac je Validžića u komunikaciji mobitelom oslovljavala sa “zete” jer je oženio njezinu rođakinju, Anitu Validžić, zaposlenu na mjestu više stručne savjetnice u Ministarstvu poljoprivrede. Anita Validžić također je obuhvaćena proširenom istragom jer joj je Rimac sređivala polaganje državnog stručnog ispita. Oboje supružnika Validžić rođeni su u Kninu i generacijski su bliski Josipi Rimac.

Tako su 5. veljače ove godine istražitelji USKOK-a prateći kontakte Josipe Rimac “uhvatili” telefonsku komunikaciju nje i Domagoja Validžića, u kojoj mu ona prosljeđuje ime Senke Klepo, na koju se Dragan Stipić iz tvrtke C.E.M.P. žali kao na “osobu koja tamo mudruje”. Validžić joj na to odgovara da je Senka Klepo “teška”. Klepo je voditeljica Odjela obračuna i sustava poticaja za čistu energiju u državnoj tvrtki HROTE (Hrvatski operater tržišne energije), od koje su investitori u vjetropark Krš-Pađene početkom ove godine zatražili uvećanje otkupne cijene struje.

HROTE je, naime, nadležan za ugovaranje otkupne cijene struje, a ako je investitor nezadovoljan odlukom HROTE-a, može se žaliti Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetiku.

Nakon uključenja vjetroelektrana u energetski sustav investitori uz već ugovoreni fiksni dio otkupne cijene imaju pravo tražiti i dodatni fleksibilni dio na temelju doprinosa gospodarstvu i kvaliteti života lokalne zajednice. C.E.M.P. je početkom godine zatražio povećanje otkupne cijene energije za nešto više do 9 posto.

Dodatne potvrde

HROTE im je, međutim, odobrio samo dio traženog povećanja u iznosu od nešto više do 4 posto, pa su Milenko Bašić i Dragan Stipić angažirali Josipu Rimac da iskoristi svoj utjecaj i pomogne im izboriti traženo povećanje. S traženim povećanjem tvrtka C.E.M.P., po računici USKOK-a, imala bi godišnju zaradu od 5 milijuna eura. Spomenuta voditeljica odjela HROTE-a, na koju se Rimac žali Validžiću, je Senka Klepo. Ona je od C.E.M.P.-a zahtijevala dodatne potvrde i objašnjenja za traženo povećanje i investitorima zadavala glavobolje.

Prema podacima iz istrage, Josipa Rimac je i osobno sama i u društvu s investitorima posjećivala ravnatelja HROTE-a Borisa Abramovića. C.E.M.P. je nezadovoljan povećanjem otkupne cijene od nešto više od 4 posto podnio žalbu Ministarstvu za okoliš i energetiku.

Prema podacima iz istrage, Ćorićev pomoćnik Validžić je znao što je HROTE odlučio vezano uz zahtjev vlasnika C.E.M.P.-a i prije nego što su one dostavljene vlasnicima te sugerirao Josipi Rimac koje dokumente tvrtka C.E.M.P. još mora dostaviti i priložiti žalbi i kako sročiti žalbu, da bi povećala svoje šanse za povećanjem otkupne cijene.

“Vi imate primjerice Brodosplit i sve ostalo i to bi trebalo navesti”, savjetuje Validžić Josipi Rimac u jednom od telefonskih kontakata. U drugom razgovoru Validžić joj sugerira da pokušaju izboriti da sam HROTE promijeni svoju odluku o povećanju otkupne cijene energije: “Neka idu tako, ako ih pošalju na nas, mi ćemo ići onim smjerom koji smo jučer komentirali”. HROTE je 18. svibnja žalbu tvrtke C.E.M.P. na povećanje otkupne cijene elektroenergije uputio Ministarstvu za okoliš, ali to ministarstvo odluku o žalbi nije donijelo jer je desetak dana kasnije Rimac uhićena.

'Ponižavate me'

Materijali iz istrage, međutim, pokazuju da je tvrtka C.E.M.P. u akciju lobiranja za povećanje otkupne cijene vjetroenergije uključila i Ankicu Mamić, PR stručnjakinju. O tome je Josipu Rimac u jednom razgovoru obavijestio upravo pomoćnik ministra Domagoj Validžić. Rekao joj je kako je “kod Ive bila Ankica Mamić”. Iz sljedećih kontakata Josipe Rimac istražitelji će shvatiti da je riječ o državnom tajniku za energetiku u Ministarstvu okoliša i energetike, Ivi Milatiću.

Milatić je inače u Ministarstvo imenovan iz kvote HNS-a. S obzirom na to da je bio državni tajnik za energetiku, upravo je u njegovoj nadležnosti bilo rješavanje žalbe C.E.M.P.-a. Vijest o angažiranju Ankice Mamić, međutim, razbjesnila je Josipu Rimac.

Poslala je bijesnu poruku vlasniku C.E.M.P.-a Milenku Bašiću:

“Ja znam da ti pokušavaš riješiti, ali da Ankica Mamić dolazi kod Ive Milatića mi je ponižavajuće. Neka ona riješi HROTE.” Zatim šalje poruku i Draganu Stipiću: “Koji k.... Mamićka ide kod Ive Milatića”, na što joj Stipić odgovara da ne zna. No Rimac mu piše dalje:

“On i Domagoj (Validžić op.a.) su uvijek bili korektni, ako misliš da ona može nešto a ja ne, zajebali ste se... Neću opstruirati, ali neka ona dalje rješava”.

Stipić ju je, međutim, uspio umiriti, a jednom od sljedećih kontakata sa Stipićem Rimac piše:

“Podsjetit ćemo ovog vinara (Ivana Stipića, op.a.) da su izbori i da je to sad važno riješiti i da je njemu važno pozicionirati se i da ga se neće zaobići i zaboraviti, svašta nešto i da to brzinom munje riješi”.

20. travanj 2024 06:22