StoryEditorOCM
ForumFIZIČAR POLITIČAR

Portret Ivice Puljka: profesor sa svjetskom karijerom sve je u životu postigao teškim radom. Odlikaš ‘od glave do pete‘...

Piše Saša Ljubičić/SD
17. svibnja 2021. - 12:29

Do sada je bio Ivica Puljak, poznati fizičar i suprug "one Marijane", saborske zastupnice, a od danas je pretendent na mjesto gradonačelnika Splita s najvećim šansama da to zaista i postane.

Ovaj sveučilišni profesor sa svjetskom karijerom, rođen je u Splitu 1969. godine. Na Plokitama; u Siromašnoj četvrti, kako ju se prozvalo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tu je pohađao osnovnu školu, a nakon toga tehničku, smjer računalni tehničar. Uvijek je bio među najboljim učenicima. Odlikaš "od glave do pete". Čudo od djeteta. Igrao je malo nogomet u Hajduku, svirao gitaru po pirevima i u crkvi, družio se s ekipom iz Siromašne.

Puljak je iz radničke obitelji i ništa mu u životu nije bilo unaprijed servirano. Sve je zaslužio svojim velikim radom i trudom. Otac mu je iz Zagvozda, a majka "od Drniša". Ima tri sestre. Roditelji su se jako trudili da djecu izvedu na pravi put. I u tome su uspjeli.

Puljak je u braku s Marijanom koju je upoznao na prvoj godini studija. Vjenčali su se 1995. godine. Žive na Pazdigradu i imaju troje djece: Emu, Tomu i Ivu. 

Široj javnosti Puljak je postao zanimljiv kao znanstvenik koji je sudjelovao u "lovu" na Božju česticu i predavanjima koje na tu i slične teme, drži diljem Hrvatske. Prof. dr. Ivica Puljak osvojio je publiku ne, dakle, kao političar, jer se politikom do sada bavio tek periferno suflirajući supruzi Marijani i stranačkim kolegama, već kao znanstvenik koji zna učiniti teške teme zanimljivima i onima koji o njima znaju malo i ništa.

Špartanje diljem Hrvatske i održavanje predavanja svima koje zanima fizika i njene zakonitosti, učinilo ga je jako popularnim pa je često u medijima. Puljak je jedan od onih kandidata na izborima koji je pred birače izašao svojim imenom i prezimenom i nikakva mu druga reklama u tom smislu nije bila potrebna. On je faca i bez politike. I to mu je najjače "oružje". 

Ivica Puljak je predavač na FESB-u. Magistrirao je 1997. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu i autor je više od 500 znanstvenih radova. Svojim se radom i djelom dokazuje i kod kuće i u svijetu, a pobijedi li na izborima za gradonačelnika Splita, patit će mu karijera.

Zamrznut će onu na fakultetu, da bi 24 sata izgarao za Split, jer jedino tako može riješiti probleme koje nas muče: od onih prometnih do ekoloških, od Istočne obale koja vapi za preuređenjem do najznačajnijeg gradskog projekta koji se profesoru Puljku nalazi "pod prozorom" - Žnjana.

Hoće li biti tako, odlučit će birači na Dan državnosti 30. svibnja.

23. travanj 2024 10:00