StoryEditorOCM
ForumVINSKA OMOTNICA

Policija rano jutros upala u kuću Tomislava Tolušića, Ured europskog tužitelja: ‘Uhićene su dvije osobe‘

Piše Nikola Patković/JL
7. srpnja 2022. - 09:46

Policija upala u kuću Tomislava Tolušića! Tijek događaja možete pratiti na našem portalu.

9:10 - Nakon što je Jutarnji list objavio da je u Virovitici uhićen bivši ministar Tomislav Tolušić, o jutrošnjoj akciji oglasio se i Ured europskog javnog tužitelja priopćivši da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti.

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestilo je Europsko tužiteljstvo.

8:55 - Odvjetnik Ivan Stanić, koji brani Tomislava Tolušića u predmetu kojim je obuhvaćen Darko Horvat, nije želio reći ništa o današnjoj akciji istražitelja. Nije želio ni potvrditi ni demantirati uhićenje Tomislava Tolušića.

Jutarnji list već je izvještavao o tome da se istražitelji USKOK-a i Europskog tužiteljstva bave slučajem "vinske omotnice" Tomislava Tolušića, odnosno bespovratnih sredstava koji je njegov OPG Terra Slavonija dobio na tom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

8:26 - Policijski istražitelji rano jutros pozvonili su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Još uvijek ne znamo koji je točan razlog dolaska policije u Tolušićev dom, ali pretpostavka je da je riječ o istrazi koja je pokrenuta na zahtjev ureda europskog tužitelja zbog poticaja iz tzv. vinske omotnice koju je Tolušić dobio za gradnju svoje vinarije.

Druga opcija je da se radi o istrazi vezanoj uz ugovor za Omega softver iz vremena kada je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

Inače, Tolušić je obuhvaćen i istragom o sumnjama u malverzacija s dodjelama poticaja gospodarstvenicima, kojom je također obuhvaćen bivši ministar gospodarstva Darko Horvat.

U ovom trenutku policija i istražitelji su u njegovoj kući, ispred koje su parkirana dva civilna vozila, a malo prije iz kuće je i izašao jedan policacaja koji je kratko došao do kombija koji je parkiran u samom dvorištu ispred kuće te se nakon toga vratio u kuću.

18. travanj 2024 22:22