StoryEditorOCM
ForumROĐENDAN SLOBODNE

Pogledajte tko su dobitnici nagrada najvećeg dalmatinskog dnevnika, novinarsku nagradu "Miljenko Smoje" dobila Katarina Marić Banje

Piše Antea Burazin
17. lipnja 2022. - 23:41
Na fotografiji: Vida Šimat, Edvin Dragičević, Siniša Novković, Nelli Manuilenko, Dragan Primorac, Katarina Marić Banje i Joško MarušićSaša Burić/Cropix

Svečanom proslavom koja se večeras održava u Hotelu Briig na Bačvicama, Slobodna Dalmacija obilježava 79 godina djelovanja kao najveća Novina hrvatskog juga, prepoznata kao nezaobilazni dio identiteta Dalmacije.

U službenom dijelu večeri koji pratimo uživo, a koji moderira Edita Lučić Jelić, pred okupljene je prvi stao Miroslav Ivić, direktor Slobodne Dalmacije, ističući kako se tijekom godina mnogo toga promijenilo, ali ne i bit novinarstva.

- Dopustite mi da čestitam prvo nagrađenima koji su najbolji u znanosti, kulturi i novinarstvu. U ovih 79 godina oko 4 i pol tisuće zaposlenika su participirali u ovome što imamo u tih 79 godina. Upravo zahvaljujući njima je naša novina doživjela ovakvu pristojnu zrelost. Imali smo zaposlenike koji su imali ono nužno za novinarstvo. U ovih skoro 80 godina mijenjala su se vremena, platforme i tehnologija, ali je bit novinarstva ostala ista. U novinarstvu je bitno znanje i kompetencija, a i hrabrost za istraživanjem. Slobodna je imala sve to, a ima i danas - rekao je direktor Ivić.

Pozdravno obraćanje održala je i Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica Slobodne Dalmacije, istaknuvši kako ova Novina diše za Dalmaciju.

- Danima se pokušavam sjetiti nečega bitnoga što se dogodilo u zadnje vrijeme. Ma bilo je mrtvilo, teška dosada... Nije bilo afera, nije bilo prijetnji, barem ne našim novinarima, nije bilo hakerskih napada, pa tko bi pobogu napao Slobodnu Dalmaciju? Kao što znate svega je bilo. Imamo materijala za pravi akcijski triler, ali možda je bolje reći seriju. ˝Netflix˝ bi ju odmah kupio! Šalu na stranu, 79 godina ova Novina diše za Dalmaciju. Ispratili smo brojne gradonačelnike i političare.

A baš je naša Novina bila konstanta u životima ljudi diljem Dalmacije. O našim pričama se raspravlja jednako žustro na kavama kao i u sabornici. Od nas u budućnosti očekujte više i bolje. Vidimo se na 80. rođendanu! - kazala je glavna urednica Slobodne.

 

A na ˝najvećem stažu u državi˝ redakciji je čestitala i Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica Uprave Slobodne Dalmacije.

- Iskrene čestitke svim laureatima ali i kolegicama i kolegama iz Slobodne Dalmacije na uspješnoj godini. Iznimno mi je drago što je naš rad prepoznat i izvan granica Lijepe Naše jer smo dobili i međunarodnu nagradu za projekte koje smo provodili. Godinama sam držala govor na rođendanu Slobodne i htjela sam da postane nacionalna novina, iako to još nije, definitivno jest nacionalni portal. Godine iza nas pokazuju da se može ići naprijed i nadam se da će Slobodna, novina s najvećim stažem u državi, i dalje ići naprijed - rekla je Ana Hanžeković Krznarić.

Dodijeljene su i nagrade Slobodne Dalmacije za 2022. godinu, za one koji su briljirali u području umjetnosti, znanosti i novinarstva.

Laureati iz područja umjetnosti su Nelli Manuilenko kojoj je dodijeljena Nagrada za životno djelo i Siniša Novković koji je okrunjen nagradom "Jure Kaštelan".

Prepoznat je rad u znanosti Dragana Primorca koji je dobio nagradu "Frane Bulić", te prof. Vide Šimat koja je odnijela nagradu "Kruno Prijatelj˝.

Iz područja našega zanata, novinarstva nagrađena je naša novinarka Katarina Marić Banje koja je nizom svojim tekstovima o krim miljeu, radu socijalnoga i pravnoga sustava i zločina i više nego zaslužila veliku nagradu "Miljenko Smoje".

Karikaturist Joško Maruliću koji je oplemenio bezbroj stranica i naslovnica 'Slobodne' osvojio je nagradu za životno djelo "Joško Kulušić".

 

image

Na fotografiji: Miro Ivić, Goran Orgulić, Ana Hanžeković Krznarić i Sandra Lapenda Lemo

Joško Ponoš/Cropix

 

20. travanj 2024 07:55