StoryEditorOCM
ForumBEZ PARDONA

Pogledajte što je bager napravio nakon što je srušio pečenjaru; Šokirani vlasnik: ‘Nervozan sam kao pas, tlak mi je na sto!‘

Piše Bruno Drempetić/JL
19. kolovoza 2022. - 14:43

- Govorili su nam da slobodno radimo, da nam se ništa neće dogoditi i da nitko nije u opasnosti. I eto, dogodilo se, lokal je uništen. Sreća jedino što nismo radili - govori za Jutarnji Hari Korkut, vlasnik pečenjare "Kaštel" u zagrebačkoj Dubravi na koju je jučer u popodnevnim satima srušen zid s nekadašnjeg hotela na Aveniji Dubrava.

- Šokiran sam, što drugo da kažem. Evo taman sam sad tu ispred lokala. Jeste bili tu? Strašno izgleda. Uništen je - šokirano će Korkut. Vijest o uništenom lokalu zatekla ga je na godišnjem odmoru.

Jučer se oko podneva vratio s mora i planirao je sa suprugom očistiti lokal prije ponovnog otvaranja u ponedjeljak. U pečenjari je imao kameru i putem nje je čuo zvuk lupanja te pretpostavio što ono znači - urušavanje. Kako je u najmu prostora, odmah je nazvao vlasnike koji su pokušali doći do građevinske inspekcije, ali tamo se, tvrdi Korkut, nitko nije javljao. Kasnije su kontaktirali policiju koja je intervenirala i postavila vrpcu oko pečenjare.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Iako šokiran događajem, otpočetka se Korkut pribojavao nečeg sličnog. Takvi su ga osjećaji preplavili zbog neprofesionalnosti izvođača.

- Trebali su normalno sve napraviti. Čitavo vrijeme je na terasu padala prašina, ali to nije čudno. Čudno je da su radnici skup neprofesionalnih ljudi. To je jedan čovjek u bageru i pet osoba oko njega. Svi su bili u opasnosti. Kad sam odlazio na godišnji rekao sam im da paze što rade - prisjeća se Hari Korkut.

Prepričao je kako su radnici znali doći i porušiti "pola hotela" bez da su osigurali okolni prostor. Dapače, navodi da su zaštitnu ogradu postavili tek u petak nakon brojnih upozorenja.

- Bez pardona su sve radili. Užas. Nervozan sam kao pas, tlak mi je na sto - nastavlja Korkut.

Na snimci urušavanja vidi se zid nagnut na jednu stranu i bager koji s korpom pokušava raščistiti teren. Odjednom korpa udara u zid, a on pada na limeni krov restorana i prepolovi ga. Dio cigla je završio i u okolnim dvorištima. Nakon što se zid stropoštao na "Kaštel" bager nije stao s radovima, nego je nastavio rušiti, a krhotine su nastavile padati.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

- Kao da je sve želio raščistiti kako bi izgledalo slučajnim - sumnjičav je Korkut. Vlasnik "Kaštela" danas očekuje procjenu šteta za koju kaže da će biti ogromna. Stradali su brojni uređaji, stolovi, stolice, namještaj i dva motora vrijednosti između 15 i 20 tisuća kuna. No, pribojava se premale i nerealne procjene stručnjaka zbog čega neće moći zadržati radnike.

- Ako bude premala, ako se ne obračunaju svi doprinosi koje bi trebao platiti radnicima, neću imati drugog izbora i morat ću im dati otkaz. Nitko još nije ulazio i ne zna se pravo stanje, ne znamo ni je li deka pukla čekamo procjenitelja - konstatira Korkut. Naveo je i da izvođači radova i investitori prebacuju odgovornost jedan na drugoga. - Nije samo moj objekt stradao. Nekoliko nas je oštećenih. Dio je završio i na susjedovoj garaži - komentira Hari Korkut dodajući da će pravdu tražiti i pravnim putem.

15. travanj 2024 12:15