StoryEditorOCM
ForumUHIĆEN NA GRANICI

Podignuta optužnica zbog lažnog negativnog nalaza na Covid: kupio u Livnu lažnu ispravu da izbjegne samoizolaciju nakon ulaska u Hrvatsku

Piše Katarina Marić Banje
9. veljače 2021. - 17:26

Nakon što je pokušao ući u Hrvatsku iz BiH s lažnim negativnim nalazom na Covid, 56-godišnji Livnjak zaradio je kazneni progon. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je protiv njega optužnicu zbog krivotvorenja isprave te traži od suda uvjetnu kaznu zatvora.

Kako navodi optužni akt, Livnjak, inače nezaposleni trgovac, krajem prosinca prošle godine je došao na granični prijelaz kamensko na imotskom području i predao policajcima makrobiološki nalaz. U navedenom dokumentu je imao potvrdu da je napravio RT-PCR test koji je pokazao da je negativan na virus Sars Cov 2, stoji u optužnici.

Lažni nalaz je nabavio kako bi izbjegao obvezu odlaska u samoizolaciju od nepoznate osobe u Livnu. Kaznenu prijavu protiv njega podnijela je Postaja granične policije Trilj.

Uz nju su priložili i lažni nalaz kojem je u zaglavlju stajalo da ga je izdala poliklinika iz Sarajeva.  U svojoj obrani je Livnjak priznao da je nabavio lažni test i kako bi uštedio novac za plaćanje pravog testa.

Optužen je zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave za koje je navedeno da će se onaj tko nabavi lažnu ispravu i uporabi je kao pravu kazniti zatvorom do tri godine. Kako do sada nije osuđivan, a i priznao je počinjenje kaznenog djela, dorh je za njega išao ispod minimuma i zatražio uvjetnu kaznu zatvora.

25. travanj 2024 07:58