StoryEditorOCM
ForumGROZNA GODINA

Početak cijepljenja Europa dočekala s više od 25 milijuna zaraženih pola milijuna umrlih. Brine novi soj u Britaniji, a kraljica ih tješi: Niste sami

Piše HINA
26. prosinca 2020. - 09:26

U Europi je više od 25 milijuna zaraženih koronavirusom, a sve više zabrinjava novi soj u Britaniji, dok se obavljaju pripreme za početak cijepljenja u EU u nedjelju, piše francuska novinska agencija AFP. 

Pedeset dvije zemlje europske regije, istočno od Azerbajdžana i Rusije, predstavljaju najzahvaćenije područje ispred Sjedinjenih Država i Kanade (19.188.172 slučajeva), Latinske Amerike i Kariba (15.024.469 slučajeva) i Azije (13.617.004), prema podacima agencije France presse do petka.  

Europa je prva prešla prag od pola milijuna umrlih 17. prosinca. 

"Tijekom ove grozne godine, svjedočili smo mnogim žrtvama radi zaštite života. Ne smijemo rasipati te žrtve", izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cjepiva nude rješenje konačnog izlaska iz te tragedije. Ali treba vremena da se cijeli svijet cijepi".

U svojoj božićnoj poruci, papa Franjo je poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granica.

Prema podacima WHO-a, 61 cjepivo je u fazi testiranja na ljudima, od kojih 16 u završnoj fazi, i razvija se još 172 cjepiva.
Velika Britanija, gdje je otkriven novi soj Sars-Cov-2, zemlja je gdje se epidemija najviše ubrzala (+61 posto) među onima koje imaju više od 1000 dnevnih slučajeva u posljednjih sedam dana.  
Istraživanje objavljeno u četvrtak na internetu potvrđuje da je ta nova varijanta virusa "50 do 74 posto" zaraznija od dosadašnjih sojeva. 

Prema znanstvenicima Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM), koja je vodila to istraživanje "ukoliko se ne poduzmu još strože mjere, broj hospitalizacija i umrlih od covida-19 će biti viši 2021. od onih 2020. godine".
Ništa ne ukazuje na to da bi novi soj otkriven u Južnoj Africi bio opasniji ili zarazniji od britanskog soja, rekao je južnoafrički ministar zdravstva Zwelini Mkhize nakon što je Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz te zemlje.

image
AFP

U govoru prigodom Božića, kraljica Elizabeta II. je pokušala uliti nadu Britancima teško pogođenima pandemijom.
 
"Za mnoge ova godina je obilježena tugom, neki oplakuju gubitak drage osobe, drugima nedostaju prijatelji i obitelj, dok priželjkuju za Božić zagrljaj i stisak ruke", rekla je 94-godišnja kraljica i zaključila "Ako je to vaš slučaj, niste sami".
Britanski soj stigao je i do Francuske - otkriven je kod Francuza koji je boravio u Velikoj Britaniji, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva. Bez simptoma je i izoliran u svom domu, nakon što je 21. prosinca bio hospitaliziran, precizira isti izvor. 

Otkriven je i u Njemačkoj, kod žene koja je zrakoplovom stigla iz Londona te u Libanonu, također kod putnika iz Londona. 
Novi zarazniji soj koronavirusa otkriven je ukupno u osam europskih zemalja, objavio je u petak navečer regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

Više desetaka zemalja je početkom tjedan prekinulo zračne, pomorske i kopnene veze s Velikom Britanijom, što je izazvalo kaos u opskrbi.

Dok bi kampanja cijepljenja trebala početi u nedjelju u Europskoj uniji, Italija, Austrija i Irska se uvele karantene prilikom blagdana krajem godine.

Itallja, s najvećim borjem umrlih u EuropI (70.000), će biti pod strogim mjerama do 6. siječnja, uz ograničanja kretanja.

Treća karantena je na snazi u Irskoj i u Austriji, iako je otvoreno više od 400 austrijskih skijališta.

U petak je Danska zatvorila sve trgovine osim prehrambenih, a nova ograničenja su stupila na snagu i u Quebecu, do 11. siječnja.  

Meksiko, Čile i Portoriko su pokrenuli kampanje cijepljenja nakon što su primili prve doze Pfizer/BioNtechova cjepiva. Argentina, druga zemlja nakon Bjelorusije koja je odobrila rusko cjepivo Sputnik V, primila je 300.000 prvih doza i sljedećeg tjedna počinje cijepiti.

 
Od te bolesti je umrlo više od 1,75 milijuna ljudi u svijetu, a zaraženo gotovo 80 milijuna od kada je ured WHO-a u Kini prije godinu dana upozorio na njegovu pojavu.
 

19. travanj 2024 15:06