StoryEditorOCM
ForumBANSKI DVORI

Plenković: Predlažemo raspuštanje Sabora u ponedjeljak, izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

Piše Hina
14. svibnja 2020. - 17:39

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera, da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja.

Nakon sastanka koalicijskih partnera novinarima se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

'Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu rćei kako su sve sastavnice odlučile da predložimo raspuštanje hrvatskog sabora u ponedjeljak, 18. svibnja. Želimo to jer je naša Vlada u protekle 3 godine i 7 mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016. Smatramo da smo sada nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s pobzirom na sve izazove koji su pred RH, novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj i smatramo da je trenutak primjeren, da je epidemiološka slika takva i da ćemo uz podgovorno ponašanje biti u prigodsi organizirati izbore u ustavnom roku. To može biti 21.6., 28.6. , 5.7. ili 12.7. Predsjednik RH to zna i sada je na njemu da donosi odluku', rekao je Plenković.

'Svatko može pogledati zakone i datume kada su bili koji izbori, što je koja većina donosila. Mi smo u izbornoj godini, sve je redovito, normalna je praksa da večina bira trenutak kada s etreba ići na izbore. Oporba je od prvog dana činila sve da sruši ovu >Vladu, sruši koaliciju, uspori gospodarske i društvene reforme. Sada mi ne djeluje odvažno da nisu u stanju dići ruku za ono što su željeli zadnje 4 godine. To mi ne djeluje viteški i politički samouvjereno.'

'Sve što se tiče sigurnosti i zdravstva možemo raditi, tu nema nikakvih problema. Ja sam uvjeren da ćemo zajedno s našim partnerima oformiti parlamentarnu većinu. Naši građani znaju kakva je bila gospodarska situacija prije, osjetili su povećanje plaća, plaće su porasle i u privatnom sektoru, smanjila se nezaposlenost, imali smo prije pandemije 3 rekordne turističke sezone, osnažili smo međunarodni položaj Hrvatske.. Preostaje nam još 6 tjedana predsjedanja, i taj posao ćemo do kraja obaviti odgovorno i nakon toga idemo po novo povjerenje hrvatskih građana i birača i ja sam uvjeren da ćemo ga dobiti.'

'Naš stav i njegov stav je da se izbori provedu na zakonit način i da RH dobije što prije funkcionalnu vlast. Ne vidim tu razloga da bi bilo što bilo neobično', dodao je upitan za stav predsjednika Milanovića.

U četvrtak poslijepodne sastali su se koalicijski partneri koji čine parlamentarnu većinu na Trgu svetog Marka. Reporter N1 televizije Elvir Mešanović neslužbeno je doznao da je koalicijskim partnerima predloženo raspuštanje Sabora u ponedjeljak i nitko od partnera nije protiv. Dio zastupnika dao je kratke izjave prije početka sastanka.

Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da ako se predstavnici parlamentarne većine usuglase oko prijepornih točaka, onda možemo očekivati prijedlog premijera Andreja Plenkovića za datumom raspuštanja Hrvatskog sabora.

"Ako su se svi partneri unutar koalicije uspjeli usuglasiti oko prijepornih točaka, onda možemo očekivati i prijedlog premijera za datum raspuštanja Sabora i eventualno datum održavanja izbora", rekao je Hrg novinarima pred Banskim dvorima.

Kaže kako ne zna kada bi mogao biti raspušten Sabor, to je stvar koju premijer mora preuzeti na sebe.

"Ako bi se usuglasili, to bi moglo biti čak i u ponedjeljak", kazao je premijer, prenosi Jutarnji list..

18. travanj 2024 21:13