StoryEditorOCM
ForumOGLASIO SE PREMIJER

Plenković o okršaju Milanovića i Banožića u Požegi: Ovo je bio puzajući državni udar!

Piše PSD.
29. listopada 2021. - 20:46

Premijer Andrej Plenković nazvao je puzajućim državnom udarom ponašanje predsjednika Republike Zorana Milanović koji je danas zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru Mariju Banožiću obraćanje na prisezi ročnika u vojarni u Požegi.

"Ja nisam ništa od toga vidio, a što sam kratko vidio rezime, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika Republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom", rekao je Plenković u Dubrovniku.

Ocijenio je da je nedopuštanje ministru obarane na prisezi vojnika da govori "nešto bez presedana".

"Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan. Ponovno ponašanje suprotno zakonu predsjednika republike je nedopustivo", rekao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja zbog nepoštivanja Zakona o obrani i jer mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je da je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru Banožiću obraćanje na svečanoj prisezi ročnika u Požegi.

Izjavu premijera pratili smo iz minute u minutu:

17:02 "Danas je minimalna plaća 500 eura, a to je bitan korak naprijed. Vlada ima taj instrument na raspolaganju da podigne standard svima onima koji primaju minimalnu plaću. Da možemo, dali bismo svima pet puta veću plaću, ali ne možemo. Kako se digla medijalna plaća , tako se digla i minimalna, koliko god to bilo malo, a oporba će uvijek reći da je malo, ipak je napredak", poručuje Plenković.

17:01 "Ne znam zašto je to opet na stolu. Je li opet jugo ili je to nekakvo stalno stanje, ali to je ozbiljan problem. još jednom kažem da nema prepirki oko predsjednika Vrhovnog suda. Nezakonito forsiranje kandidatkinje u protuzakonitoj proceduri nije prepirka. Ljubazno molim da svi pogledamo činjenicama u oči. Da li je HDZ blokirao Dobronića, nije, naprotiv, glasali smo za njega. Dakle, nismo isključili, za dogovor smo, a u konačnici Hranj je imenovan obostrano. Lista ambasadora bila mu je dana prije godinu dana. On je taj koji blokira imenovanje veleposlanika. Treba nam zakonit i razuman pristup i bavljenje s puno drugih predmeta čiji teret snosimo mi a ne on. Imat će priliku na Vijeću obrane iznijeti sve što želi".

16:56 "Hrvatska vojska u mandatu moje prve i druge vlade ima kontinuirano veći proračun, vraćamo vojsku u Vukovar, Pulu, Varaždin... HDZ je taj koji će HRZ-u osigurati takvu sposobnost da će narednih 40 godina odvraćati bilo koga kome padne na pamet da ima pretenzije prema našem teritoriju. Sedam milijardi je proračun MORH-a. Pogledajte malo što smo predložili. Naša pozicija je respekt prema vojsci. Nije vlada ta koja generira konflikt", tvrdi Plenković.

16:54 "Nije ovo prepirka, ovo je nezakonito ponašanje. Ljubazno vas upozoravam da tu laž o prepirkama mičete iz etera. Kao predsjednik vlade želim poručiti građenima da će televizije snositi posljedice na trač varijantu. Ako se netko ponaša nezakonito i da minstru oduzme pravo govora na prisezi, to je nečuveno. Je li to privatiziranje vojske? Kakvo je to ponašanje", upitao je Plenković.

16:48 - Komentirao je potom Plenković okršaj u Požegi.

"Prvo, nisam ništa od toga vidio, a ono što sam kratko vidio, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika. Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarom. Očito je da se to jugo preselilo u Slavoniju. Takvo egzaltirano ponašanje od strane predsjednika je nedopustivo. Imate predsjednika koji je kršio zakon o sudovima predlaganjem kandidatkinje. Danas krši Zakon o obrani, kojeg je izmijenio Hrvatski sabor dok je on bio na čelu SDP-a. Treće, imate predsjednika koji ne čestita Dan državnosti narodu.

To su tri primjera nezakonitog ponašanja predsjednika. Mi smo usuglasili podržati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Otvorit ćemo te teme tamo. Stavit ćemo u funkciju normalno funkcioniranje države. On je danas osnažio položaj ministra obrane, Banožić je danas jači ministar nego jučer. On će biti ministar sve dok ova vlada ima većinu", rekao je Plenković.

16:44 "Mi smo se danas sastali i sa županom i gradonačelnicima Dubrovačko-neretvanske županije i razgovarali smo o tome kako da Vlada pomogne tim jedinicama lokalne samouprave s beskamatnim zahtjevima, s obzirom na manjak prihoda koji imaju unatoč dobroj turističkoj sezoni.

Imali smo veliki sastanak s cijelim turističkim sektorom. Danas možemo reći da smo zajedničkim naporima, kada se gledaju statistike, pistigli rezultate iznad svih očekivanja. Čestitam svim akterima na njihovom radu, požrtvovnosti koje su omogućile da u epidemiološkom smislu ostanemo u narančastom do početka školske godine. Postsezona je također dobra i još jednom apeliram na sve da se cijepe", rekao je premijer.

"Ponude koje smo dobili bile su sjajne. Iznenadili biste se, sasvim drugačiji feeedback smo dobili u odnosu na ono što čujemo od oporbe u Saboru. Dogovorili smo da na ovako dobroj suradnji radimo i na pripremi turističke sezone 2022. godine. Čestitam i svim dobitnicima nagrada koje će biti izručene danas", rekao je Plenković.


_________________________________________________

Uskoro se očekuje konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića, na kojoj će vjerojatno komentirati okršaj predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Podsjetimo, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH zapovjedio je načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da zabrani ministru da održi govor u požeškoj vojarni. Banožić je potom zatražio Hranjevu ostavku.

Nešto kasnije je stiglo priopćenje MORH-a koji tvrdi da su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na događaju u Požegi.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika, gdje je Banožićeve postupke nazvao “najgorim strančarenjem”.

“Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da govori samo vrhovni zapovjednik. Tako je bolje, kad riješimo neke stvari možemo po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac”, govori predsjednik dodajući da to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”.

19. travanj 2024 09:12