StoryEditorOCM
ForumAKTUALNO STANJE

Plenković na sjednici Vlade: ‘Stožer sutra objavljuje detalje o novim mjerama, posebno u vezi s nastavom. Imamo ubrzanje širenja zaraze...‘

Piše Hina, JL
25. ožujka 2021. - 13:06

U tijeku je sjednica Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Članovi Vlade dobit će na današnjoj sjednici informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres. Na dnevnom su redu i tri zaključka o produženju mjera potpore gospodarstvu i građanima i za travanj, radi ublažavanja posljedica koronakrize odnosno potresa. Riječ je o zaključku o produženju mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, zaključku u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području te zaključku o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine. Na dnevnom redu je i prijedlog  izmjena i dopuna Zakona o lokalnim izborima, piše Jutarnji.

'U desetak županija ide se na C model nastave'

Na početku sjednice Vlade uvodni govor je održao premijer Andrej Plenković.

- Imamo ubrzanje širenja zaraze. Pandemija ne jenjava i ta situacija zahtjeva veliki stupanj opreza i pridržavanja mjera u što većoj mogućoj mjeri. To je ključ osobne odgovornosti da svatko pridonese. Sutra će Stožer detaljnije o mjerama, posebno o školskoj nastavi. U desetak županija ide se na model C. Vlada je jučer odlučila prihvatiti zaključak kojim ćemo zadužiti HZZ da nastavi s mjerom za očuvanje radnih mjesta i za travanj: 4000 kn fiksnih troškova, skraćeno radno vrijeme... Nastavljamo s našom najuspješnijom mjerom u proteklih godinu dana na koju smo do sada izdvojili 10 mlrd kuna. Ona se odnosila na 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su zahvaljujući ovoj mjeri Vlade dobivali plaću u proteklih godinu dana. Ta činjenica je omogućila da bismo prema projekcijama do kraja ožujka trebali imati više zaposlenih nego prošle godine u ožujku, a vrlo dobro idu i uplate za doprinose. Država je stala iza svojih građana, radnika i njihovih obitelji, poslodavaca..., rekao je Plenković, a najavio i otpis potraživanja naknade za Banovinu.

I dalje nema naplate cestarina na autocesti Zagreb-Sisak

- Zbog situacije na Banovini nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na otpis potraživanja naknade za energiju na potresom pogođenom području. HAC će nastaviti i s postojećim režimom nenaplate cestarine na autocesti Zagreb-Sisak do Lekenika. Obilježili smo i prvu godišnjicu potresa u Zagrebu. Podnijeli smo zahtjev za potporu iz Europskog fonda solidarnosti...

Osvrnuo se i na izvješće agencije Standard&Poor's te najavio sjednicu Europskog vijeća.

- U ponedjeljak je S&P donijela izvješće u kojem je potvrdila da je RH i dalje na investicijskoj razini kreditnog rejtinga. Njihove procjene se podudaraju i s našima i s onima Europske komisije i govore koliko smo učinili do covid krize u upravljanju javnim financijama. Idući tjedan ćemo predstaviti okvir Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i imat ćemo javnu raspravu. Danas je Europsko vijeće na kojem će se razgovarati o covidu-19, cjepivu, vanjskopolitičkim temama, Sredozemlju, Turskoj... Bit će i videokonferencija s američkim predsjednikom Bidenom, najavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Božinović o strožim mjerama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u nastavku sjednice Vlade najavio postroženje nekih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije.

- Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer je donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera civilne zaštite kojima se pooštravaju postojeće mjere. To su županijski stožer Primorsko-goranske županije, Karlovačke županije, Zagrebačke županije i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje od danas stupaju na snagu strože mjere za područje cijele županije. Mjere se odnose na ograničenje broja osoba na javnim događanjima i okupljanjima i obustavu rada ugostiteljskih objekata osim onih iz skupine hoteli, kampovi, učenički i studentski domovi, a dozvoljena je dostava hrane, piće i slastica uz pridržavanje epidemioloških mjera, rekao je Božinović.

20. travanj 2024 01:43