StoryEditorOCM
ForumOBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković: Idući četvrtak i petak nastava će se održavati online, moramo umiriti školsku populaciju

Piše PSD
26. listopada 2021. - 17:28

U Banskim dvorima danas se održao sastanak vladajuće koalicije. Glavne teme sastanka bile su rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu.

U tijeku je izjava premijera Andreja Plenkovića.

- Ministar Marić predstavio je rebalans proračuna. Najavljeni rast za ovu godinu trebao bi biti nešto veći od 8 posto, prema projekcijama Vlade. Što se tiče naših partnera, naravno da su pozdravili i rebalans i proračun za iduću godinu. Vlada će usvojiti oba dokumenta u četvrtak. raspravu za proračun ostavit ćemo za prosinac. U ovim okolnostima važno je apelirati na sve koji se nisu cijepili da se cijepe. Moramo se pridržavati ključnih mjera distance i maski, s obzirom na to da smo ušli u godišnje doba kada je vrijeme hladnije i ljudi se više druže u zatvorenim prostorima. Stoga bih još jednom spomenuo da smo poduzeli aktivnosti. Ministar Fuchs dogovorio je da s idući tjedan, kada je blagdan Svih svetih da nastava ude online, kako bismo umirili školsku populaciju. Na sjednici vlade ćemo donijeti i odluku o minimalnoj plaći, rekao je Plenković.

Na upit novinarke o sastanku s američkim veleposlanikom Palmerom o stanju u BiH, Plenković odgovara:

-Izložili smo našu poziciju i saslušali njegov stav. SAD i EU tu su da pomognu zemljama članicama. Naša je želja da svaka izmjena u BiH bude usvojena, a da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Zadovoljni smo s tom situacijom i zato smo izložili naše stavove veleposlaniku SAD-a. Naša pozicija je jasna i prijateljska. BiH može bolje funkcionirati i brže prema EU, kazao je Plenković.

O odluci o uvođenju Online nastave za vrijeme blagdana Plenković je rekao:

- Ministar Fuchs se pridružio malo kasnije na sjednici kabineta. Odluka je da se razgovara sa svim stožerima. Želja je da ne dovodimo u pitanje broj sati koji učenici imaju. Nema šuma u komunikaciji. Već smo dugo delegirali stožerima da moraju donositi odluke koje su primjereni za njih. Ministar se čuo sa svim čelnicima stožera i taj režim da nastava bude online usvojena je u cijeloj Hrvatskoj.

Komentirao je i današnju izjavu predsjednika Milanovića:

- Isto kao i prošli tjedan. To je tema u koju se ne kanim petljati, niti je to u mojim ovlastima. Mislim da se tijekom svojeg mandata nikad nisam miješao u pitanja promaknuća, umirovljenja i sličnog, pa to neću činiti niti sada, objasnio je premijer Plenković.

O proračunu HDZ-a, premijer je komentirao:

- Plaćeno je skoro 14 milijuna kuna u državni proračun nakon rebalansa financijskog plana HDZ-a. Da javnost shvati, HDZ je u momentu kada sam postao predsjednik stranke bio u miniusu od skoro 17 milijuna kuna. nakon toga imali smo mnoštvo izbora i financirali smo sve obveze. Stranka već godinama nema ni kredita ni obveza i posluje uredno.

Još jednom je uputio apel javnosti da se cijepi.

- Molim sve da se malo vratimo nazad i da se prisjetimo temeljnih postavki kao što su maske, smanjenje kontakata i prozračivanje. Ne možemo prisiliti nikoga da se zaštiti i još jednom sve molim da poštuju struku, znanost i medicinu te slijede primjere drugih zemalja. U Portugalu i Malti nemaju više koga cijepiti. Očito prate situaciju i žele biti odgovorniji, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje hoće li presuda za Fini Mediju narušiti odnose sa susjedima.

- Neće to narušiti odnose Hrvatske i Mađarske. Reagirali smo odmah, jučer sam odgovarao na to. Upoznali smo s time naše zastupnike koji će to komunicirati i Hrvatska će zaštititi svoje interese. Ovo će utjecati na naše aktivnosti oko INA-e, ali nema tu nikakve prisile.

Novinari su ga pitali i o anketi prema kojoj velik broj HDZ-ovih birača podržava Milanovića.

- Meni je simpatičniji dio te ankete gdje HDZ ima gotovo 31 posto. U ovakvom ozračju krize, problema i fronte koja je ne znam čime izazvana, na kojoj se s velikom agilnosti radi protiv HDZ-a, može nam biti samo poticaj, a ovo oko toga koga tko podržava, ne zanima me.

25. travanj 2024 04:17