StoryEditorOCM
ForumNA SUĐENJU VIDOŠEVIĆU SVJEDOČIO PREMILOVAC KOJI JE IZ HGK POMOGAO IZVUĆI MILIJUNE

'Pitao sam ih što rade sa svim tim parama. Lijepe stvari, rekli su'

23. ožujka 2017. - 14:57
nadan_vidosevic8-270117

Obojica su godinama surađivali na projektu “Noć gutača reklama” i dobro su se poznavali. Premilovac je Komeričkom pričao da ima “svoj sistemčić” za izvlačenje novca pa ga je Komerički jednom prilikom pitao bi li “pisao račune i ugovore za HGK”. Pristao je i brzo su postigli dogovor. Sredstva isplaćena na račune njegovih tvrtki kroz fiktivnu poslovnu suradnju s HGK Premilovac je podizao u gotovini pa bi cjelokupan iznos, umanjen za njegovu proviziju od deset posto, predavao na ruke Komeričkom. Tako su iz HGK izvukli milijune kuna u nekoliko godina. Sažetak je to jučerašnjeg svjedočenja Igora Premilovca na zagrebačkom Županijskom sudu na nastavku suđenja bivšem predsjedniku HGK Nadanu Vidoševiću, njegovoj nekadašnjoj desnoj ruci Zdenki Peternel i ostalim optuženima u aferi Remorker, nazvanoj prema istoimenoj tvrtki u Češkoj, preko koje je Premilovac “prao novac”.

- Tvrtke pod mojom kontrolom pojedine su poslove stvarno odrađivale, ali za HGK nikada nisu odradile niti jedan posao - istaknuo je Premilovac, napominjući da su se njegovi ugovori s HGK i ispostavljeni računi odnosili zapravo na stvarne projekte u koje su bile uključene tvrtke Davora Komeričkog. Komerički je pritom uistinu odrađivao posao na raznim projektima HGK diljem svijeta, a paralelno su Premilovčeve tvrtke ispostavljale račune HGK za iste ili povezane usluge koje zapravo nisu izvršene.

- Dado bi dobio veliki projekt, primjerice Be CROativ u Moskvi, i onda bi došao k meni i dao mi upute što ću napisati u fakturi. On bi recimo radio razglas, a ja bih upisao posao rasvjete. Sve podatke i upute dobivao sam od Dade Komeričkog - kazao je Premilovac, koji je u Hrvatskoj kontrolirao pet tvrtki koje su na navedeni način “poslovale” s HGK. Kada bi HGK izvršio uplate, Premilovac je u Zagrebačkoj banci promijenio kune u eure i sredstva potom prebacivao na račun svoje tvrtke Remorker, otvoren u banci u Austriji. Naime, da bi prikrio veliko podizanje gotovine u Hrvatskoj, Premilovac je, kazao je, u papirima prikazivao da Remorker preuzima poslove njegovih tvrtki u Hrvatskoj i sukladno tome ispostavljao opet lažne fakture. Takve novčane transakcije, dodao je Premilovac, bilo je relativno lako odraditi iz Hrvatske jer, za razliku od drugih zemalja u okruženju, nije trebalo podastirati opsežniju dokumentaciju, niti je bilo kakvih kontrola.

- Po meni, to je sumanuto dugo tako funkcioniralo - primijetio je Premilovac, opisavši potom da je praktično jedom na tjedan putovao u Austriju, gdje bi podizao novac, donosio ga u Zagreb, mijenjao za kune i potom gotovinu, umanjenu za proviziju, predavao Komeričkom. Primopredaju novca uglavnom su obavljali na parkiralištu njegove zgrade na Savici. Premilovac je od 2008. uredno vodio evidenciju svih transakcija i primopredaje novca u tekici A6 formata, koja mu je oduzeta na početku istrage.

Ispričao je da mu je Zdenka Peternel pomagala “složiti” dokumentaciju potrebnu za pravdanje tog “poslovnog” odnosa, kada je došlo do problema s Poreznom upravom. Jednom prilikom, kada su se on, Komerički i Peternel opustili na zajedničkom druženju, pitao ih je “što rade s tolikim parama”.

- Zdenka mi je rekla da se s parama uvijek mogu napraviti lijepe stvari i pritom je spomenula šefa. Ne znam na koga je mislila - izjavio je Premilovac koji i danas nastavlja svjedočiti. 

25. travanj 2024 12:19