StoryEditorOCM
ForumNOVE PODVARIJANTE

Pitanje svih pitanja još uvijek je aktualno. U Hrvatskoj opet raste broj slučajeva, imunolog objašnjava: Evo zašto je nova mutacija odgovorna za težu kliničku sliku

Piše vica Marković/SD
22. lipnja 2022. - 08:02

Pitanje svih pitanja u medicinskim krugovima još uvijek je ono o COVID-u 19 i o tome je li smrtonosna pandemija gotova, odnosno jesmo li uspjeli cijepljenjem i dosadašnjim prebolijevanjem i stjecanjem imuniteta svesti koronavirus na malo jaču prehladu?

– Naša dosadašnja istraživanja sugeriraju da je rizik od varijanti BA.4 i BA.5 za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2. Nemojte misliti da se pandemija COVID-a povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija – upozorili su ovog tjedna stručnjaci.

Treba kazati da su BA.4 i BA.5 najnovije podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle predstavljati novi val COVID-a. Te podvarijante su krajem svibnja označene kao one koje izazivaju zabrinutost. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u siječnju. Danas se sve više pojavljuju u SAD-u. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak priopćio da one sada čine 21 posto slučajeva COVID-a širom zemlje.

"Čini se da su ove dvije subvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od cjepiva i imuniteta od prethodnih infekcija. Vrlo sam zabrinut", rekao je za Reuters dr. Gregory Poland, šef istraživačke skupine za cjepiva klinike Mayo.

Na pitanje mogu li BA.4 i BA.5 uzrokovati teže oblike bolesti, još uvijek nema jednoznačnog odgovora. Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti, poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utječe na gornje dišne puteve, uzrokujući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smjesti u pluća, što je ranije varijante učinilo tako smrtonosnima.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne uzrokuju težu bolest od drugih oblika omikrona, a cjepiva i boosteri i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. No necijepljene osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova.

– Za njih znamo da sve više preuzimaju epidemiju. U posljednje vrijeme, zadnjih tjedan-dva, imamo blag porast slučajeva u Hrvatskoj, a radi li se o podvarijantama, to još uvijek ne znamo. Vrlo vjerojatno da su i te podvarijante došle do nas – kazuje nam prof. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

image
Matija Djanješić/Cropix

U ovim slučajevima radi se o mutaciji nazvanoj L452R, koja je bila zastupljena i u delta virusu.

– Ta mutacija je odgovorna za težu kliničku sliku jer napada pluća. Izvorne varijante omikrona nisu imale te mutacije, pa su bile i manje opasne za zdravlje ljudi, odnosno davale su blažu ili blagu kliničku sliku. Ova mutacija vodi u fuzogenost virusa koji korelira s težinom kliničke slike. Omikron BA.1 i BA.2 nisu bili fuzogeni, a BA.4 i BA.5 mogu fuzogeno djelovati i onda možemo očekivati i povećanu težinu kliničke slike – govori dr. Trobonjača.

No ipak ljude štiti cjepivo i stečena imunost.

– BA.4 i BA.5 brže se šire i možemo očekivati povećan broj slučajeva, no moram naglasiti da imamo i otpornost prema njima, a posebice oni koji su tri puta cijepljeni i koji su uz to i preboljeli COVID-19. No moram naglasiti da imunost koja je dobivena prebolijevanjem prvih podvarijanti ne štiti dobro od BA.4 i BA.5 – zaključio je prof. Trobonjača.

16. travanj 2024 08:15