StoryEditorOCM
ForumPORUKA RODITELJIMA

Pedijatar o ostavljanju djece u autu: ‘Ni pet minuta nije dobro, organizam se izlaže stresu‘

Piše Jutarnji.hr
10. lipnja 2021. - 09:53

Zašto vrućine, koje su tek krenule, često mogu biti pogubne za djecu? Nakon tragične smrti petogodišnjeg dječaka koji je ostavljen u pregrijanom automobilu u Kninu, jasne poruke roditeljima poslao je pedijatar Milvoj Jovančević - piše Jutarnji.hr.

- Svaki takav slučaj je tragedija. To se događa u svakoj sezoni i mi vidimo zapravo jedan, dva ili tri slučaja. Znači, to je situacija na koju treba misliti. Vjerojatno i neki blaži slučajevi prođu ispod radara, tako da ovo definitivno nije rijetkost - rekao je za RTL dr. Jovančević pa objasnio što se zapravo događa s djecom kad ostanu zatvorena u automobilu.

- Jako je bitno razumjeti činjenicu da su djeca, za razliku od odraslih, u posebnom riziku. Naime, malo dijete - i to što je mlađe, recimo dojenče ili novorođenče koje se tek rodilo, ima sedam puta veću relativnu površinu kože, recimo, od mene. Dakle, govorimo o površini kože u odnosu na tjelesnu masu. To je velika površina s koje hlapi voda, a drugo, koža tako malenoga djeteta dvostruko je propusnija za vodu od odrasle osobe. Zato ta mala djeca vrlo brzo i vrlo lako dehidriraju - upozorava pedijatar.

Stoga naglašava da se slobodno mogu koristiti klima-uređaji ili se vozila trebaju provjetravati kad se dijete vozi u autu.

- Klima-uređaj, naravno ako se koristi, treba biti sezonski dezinficiran. Ako dijete ima visoku vrućicu, najvažnije od svega je osigurati dostatan unos tekućine, odnosno vode - ističe dr. Jovančević.

Imao je poruku i za one roditelje koji smatraju da mogu ostaviti dijete u automobilu jer "imaju za obaviti samo nešto kratko".

- Malodobno dijete ne smije se ostavljati niti jednoga trenutka bez nadzora. Što se tiče izloženosti ovakvim ekstremnim vrućinama, ni pet minuta nije dobro, nije zdravo. Jednostavno se cijeli organizam izlaže stresu. Prema tome, ako dijete treba s roditeljem skočiti u dućan - uzmite ga za ruku ili uzmite kolica, odvezite koliko god vam je to možda manje praktično, ali dijete zapravo treba staviti na pijedestal sustava cijele vrijednosti života jedne obitelji.

Ne mogu se ove stvari usput raditi. Treba uvijek nositi sa sobom dovoljno vode. Ako ne može raditi motor i ne može raditi klima-uređaj u autu, uvijek se mogu navlažiti nekakve pelene ili ručnik s vodom, dijete prebrisavati i osigurati dostatan unos tekućine - zaključuje pedijatar.

15. travanj 2024 16:32