StoryEditorOCM
ForumTOTALNI FIJASKO

Ovome se sigurno nije nadao: Hrvoje Zekanović krenuo u inicijativu za zabranu pobačaja, pogledajte kako su na njegovu anketu reagirali tviteraši

Piše Anita Belak Krile
3. veljače 2021. - 12:31

Pobačaj u Hrvatskoj još od njezinog osamostaljenja pokušava se gurnuti u neustavnu kategoriju, no žene u ovoj zemlji pravo na vlastiti izbor imaju još prema socijalističkom zakonu iz davne 1978. godine. Iako su konzervativne udruge pokušale na Ustavnom suda srušiti zakon iz 1978. i proglasiti ga neustavnim, sud je odbacio te prijedloge. Umjesto toga, 2017. godine ustavni suci naložili su Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

O koliko osjetljivoj temi se radi najbolje govori činjenica da je predmet stajao u ladici Ustavnog suda punih 26 godina. Sabor je, prema toj odluci još u prošlom sazivu trebao ispuniti nalog Ustavnog suda i u zadanom roku donijeti zakon koji neće zabraniti pobačaj, ali će odrediti edukativne i preventivne mjere.

Kako se to nije dogodilo situaciju koristi desnica koja je uletjela u zrakoprazni prostor i krenula prikupljati potpise za zabranu pobačaja.

“Sada ćemo vidjeti žive li demokršćani prave vrijednosti ili im je važnija stranačka stega”, važno je poručio Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a i Hrvatskih suverenista, koji bi dozvolio pobačaj samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život majke. Na njegov prijedlog su se između ostalog potpisali i Mostovci Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja. Hrvatskim suverenistima za stavljanje zakona na dnevni red parlamenta potrebno je najmanje 30 potpisa zastupnika.

Paralelno sa saborskom inicijativom Zekanović je odlučio provjeriti i kakvi su stavovi ljudi na Twitteru pa je tamo postavio anketu s pitanjem: „Jeste li za zaštitu života“, i ponudio dva odgovora: ‘Da, ja sam za život!’ i ‘Ne, ja sam za abortus!’

Od preko četiri tisuće tviteraša koji su sudjelovali u anketi odgovor: “Ne, ja sam za abortus!’ dobio je više od 85,5 posto glasova, a ovaj drugi samo 14,5 posto. 

Totalni fijasko ankete nije obeshrabrio Zekanovića koji je nakon svega poručio: „Ovo izgleda sjajno! Na društvenoj mreži gdje dominiraju "slobodoumni ljevičari" pronašlo se čak 600 katolibana koji bi štitili živo, usprkos golemom trudu "naprednjaka". Također moram konstatirati kako je nevjerojatna količina bijesa i mržnje pobornika ubijanja nerođenih.“

Na Zekanovićevu inicijativu reagirala je i Ženska mreža Hrvatske objašnjenjem kako je zabrana pobačaja protuustavna. Navode kako bi, nakon donošenja Rješenja Ustavnog suda iz 2017., svaki zakon koji bi išao za zabranom pobačaja, uvođenjem modela medicinskog prekida prema indikatorima (dovođenje u opasnost života djeteta ili trudnice i sl.) ili modela obeshrabrujućeg savjetovanja prije pobačaja bio protuustavan.

„Ono što čudi je da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji niti poznaju, niti poštuju Ustav RH, štoviše zalažu se protiv njegovih temeljnih vrijednosti”, ocijenile su aktivistice.  

Bivši neovisni saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Zadra Marko Vučetić komentirao je kako Zekanovićev Zakon o zaštiti života predviđa mogućnost pobačaja isključivo kada je ugrožen život trudnice.

 „Shvaća li Zekanović da ovime tvrdi kako je život trudnice iznad života ploda te da život majke ima prednost u odnosu na život ploda? Zar mu namjera nije bila promovirati ravnopravnost i jednakost ljudskog života već od začeća? Nadalje, shvaća li da se on, kada dozvoljava mogućnost pobačaja (neovisno kada i kako), zapravo zalaže za pobačaj?

Zekanović je nesumnjivo evoluirao jer tvrdi da postoji očito prvenstvo života trudnice u odnosu na život ploda te se zalaže za pobačaj. Nije to neka evolucija, ali je ipak riječ o evoluciji – ironično je komentirao Vučetić.

24. travanj 2024 01:48