StoryEditorOCM
ForumLICA S TJERALICA

Ovo su trojica Hrvata s liste najtraženijih EU kriminalaca:Marko pomogao u ubojstvu ‘kralja poker aparata‘, Milan ubio zbog novca, Josip pokušao ubiti

Piše Hana Perković
5. prosinca 2021. - 07:40

Tri hrvatska državljanina našla su se na popisu najtraženijih europskih kriminalaca. Potraga za njima nastavlja se pod okriljem kampanje EU Most Wanted 2021, koju je pokrenula Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku EUROPOL-a, a u kojoj ove godine sudjeluju sve države članice. 

Na popisu su se našla ukupno 62 bjegunca, među njima trojica Hrvata. 

MARKO NIKOLIĆ: POMAGANJE U UBOJSTVU

Marko Nikolić, poznat i kao Markoni, ali i pod lažnim imenom Marko Antunović, 2018. je osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja u teškom ubojstvu čak 17 godina ranije. Likvidacija u kojoj je sudjelovao bila je jedan od događaja koji su trajno obilježili zagrebački krim milje.

image
Marko Nikolić
MUP

Nikolić je pomogao Jamesu Cappiauu, belgijskom legionaru i plaćeniku, da izvede atentat na Vjeku Sliška, u to vrijeme poznatog kao "kralja poker aparata". Sliško je ustrijeljen u središtu Zagreba, usred gužve, nadomak Cvjetnog trga. Nikolić ga je čekao sjedeći u kafiću, a čim ga je ugledao, dojavio je to Cappiau te odmah pobjegao s mjesta događaja.

Nikolić je na prvom suđenju bio proglašen krivim i kažnjen s 30 godina zatvora, da bi na drugom bio oslobođen krivnje. U trećem procesu njegova je uloga ponovo dokazana.

Sve se to odvijalo, dakako, u njegovoj odsutnosti, budući da je već tada bio lice s tjeralice. Spekuliralo se kako se skriva u Južnoj Americi.

MILAN NIKOLIĆ: UBOJSTVO IZ KORISTOLJUBLJA

Milan Nikolić iz Makarske, danas 45-godišnjak, osuđen je 2010. godine na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva koje je počinio pet godina ranije.

Milan Nikolić iz koristoljublja je usmrtio Gojka Vujčića, poslovnog čovjeka iz Makarske, u studenom 2005. godine.

image
Milan Nikolić
MUP

S ubijenim je bio u dobrim, poslovnim i prijateljskim, odnosima te je znao da u trenutku ubojstva on sa sobom nosi veću količinu novca. Nikolić i njegov pomagač u Vujčića su ispucali tri hica iz pištolja, dva su ga pogodila u glavu i jedan u prsa, te su mu ukrali najmanje 15.000 kuna koje su međusobno podijelili.

Vujčić je još bio živ kad su ga dvojica napadača bacila s litice. Odjeću i obuću koju su s njega prethodno skinuli bacili su u more.

Milan Nikolić izmakao je ruci pravde pobjegavši u trenutku kad se trebao javiti na odsluženje zatvorske kazne. Iako je primio rješenje za izdržavanje kazne, nadležnoj se sutkinji nije javio. 

Ona je policiji uputila nalog kako bi se Nikolića "silom dovelo". No, policajci ga nisu našli na njegovoj prijavljenoj adresi u Makarskoj, a njegova je majka rekla da ne zna gdje je. Sutkinji je tada, u srpnju 2011., za odbjeglim Nikolićem raspisala međunarodnu tjeralicu, koja je i danas, nešto više od deset godina kasnije, još uvijek na snazi.

Nikolić je od ubojstva 2005. godine u pritvoru proveo maksimalnih pet godina te je potom bio pušten da se brani sa slobode.

Nakon što je Vrhovni sud u potpunosti potvrdio presudu Nikolić osuđen na 15 godina zatvora, njega se, budući da je proveo maksimalno vrijeme u pritvoru, nije moglo opet pritvoriti bez obzira na to što je dobio više od pet godina. Zato je, kao i drugi "obični građani", morao čekati poziv od odlasku na odsluženje. Nikolić je poziv dočekao, no odlučio se na bijeg te je s putovnicom koja vrijedi do 2020. godine otišao preko granice. 

JOSIP MIHAJLOVIĆ: POKUŠAJ UBOJSTVA

Josip Mihajlović iz Zagreba bio je 22-godišnjak kad se dao u bijeg, sredinom srpnja 2019. godine, neposredno nakon izvedenog pokušaja ubojstva. Sudilo mu se u odsutstvu te je osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina.

image
Josip Mihajlović
MUP

Njegov vršnjak i partner u zločinu, Mario Barišić iz Mokošice, također je pokušao pobjeći od zakona, ali je ubrzo lociran i uhićen na području Neuma u Bosni i Hercegovini. Dvojica mladića pokušala su ubiti dubrovačkog taksista, 30-godišnjeg Antuna Cristiana M., s kojim su se porječkali tijekom noćne vožnje. 

Obojica osuđenih mladića bila su naoružana - Barišić je imao nož, a Mihajlović pištolj. Taksist je pokušao pobjeći uslijed verbalne prepirke, ali dvojica okrivljenih su ga slijedili. Upravo je Mihajlović na njega pucao. Ispalio je svo raspoloživo streljivo, a najmanje jedno zrno pogodilo je metu. Taksist se izvukao s prostrijelnim ranama desne potkoljenice i lijeve natkoljenice. 

Barišić je na sudu tvrdio da nije imao nož i da nije poticao Mihajlovića da krene pucati na taksista, ali žrtva svjedoči drugačije. Taksist je, naime, rekao kako mu je ovaj prijetio već godinu ranije, a te ga je večeri dočekao i zaletio se prema njemu, u pratnji momka s pištoljem. Između pucnjeva taksist je čuo povike "pucaj, pucaj, rokni ga", čak i nakon što se srušio na pod. U prilog iskazu žrtve, ali i svjedoka taksista koji su ranjenog kolegu odvezli u bolnicu, idu i snimke nadzornih kamera, kojima je dokazano kako se sve ono što je Barišić odlučno negirao - ipak dogodilo.

Ako prepoznajete nekoga od bjegunaca s fotografija, o tome možete javno izvijestiti pomoću web stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

18. travanj 2024 21:34