StoryEditorOCM
ForumOPASNI I NEMILOSRDNI

Ovo su razbojnici koji su izveli pljačku koja je šokirala Hrvatsku: ‘Daj gas, pobit će nas sve!‘

Piše JL
6. listopada 2020. - 20:18

Ilija Ćorić (23), Ahmet Alija (27) i Zvonimir Mijatović (24), sva trojica iz Slavonskog Broda, sjeli su u utorak na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku gdje im je počelo suđenje za pokušaj ubojstva Marija Leitkama i Krunoslava Balešića, zaštitara u tvrtki Aleph Tau iz Slavonskog Broda i drumsko razbojništvo u kojem su zaštitare pod prijetnjom oružja prisilili da im predaju kofer u kojem je u 140 vrećica i potpuno nezaštićeno uobičajenom kemijskom zaštitom ili zaključano bilo 773.957,92 kuna, službene pištolje te privatne mobitele.

Riječ je o vikend utršku NTL-ovih trgovina u Slavoniji koje je napadnuti zaštitarski dvojac tog ponedjeljka 21.10.2019. prikupljao u 70-ak trgovina ovog lanca u Slavoniji. Sva trojica okrivljenih rekli su da se smatraju krivima za razbojništvo nad NTL-om, ali ne i za dva pokušaja teškog ubojstva. Ne smatraju se krivim ni za razbojništvo nad napadnutim zaštitarima i Aleph Tauom.

Maskirani napadači, konkretno Alija i Mijatović, presreli su ih u ranim poslijepodnevnim satima, nešto prije 15 sati na osamljenom mjestu pokraj šume između mjesta Hrastin i Koprivna te, nakon što Leitkam nije želio zaustaviti Citröen Nemo kojim je upravljao, prema njima rafalnom paljbom ispalili 17 hitaca iz kalašnjikova nanijevši pri tome Leitkamu teške, a Balešiću lakše tjelesne ozljede u predjelu nogu.

Nakon toga su im uzeli službene pištolje te mobitele, pokupili kofer s novcem i pobjegli kilometar dalje gdje ih je u svom Mercedesu čekao Ćorić. On je, inače, također bio zaposlenik Aleph Taua, dakle kolega Leitkama i Balešića te je znao da se ponedjeljkom u obilasku NTL-ovih trgovina skupi veća količina novca, pa je zato i osmislio i organizirao pljačku. Nakon što su uzeli novac, kofer su bacili i pobjegli u smjeru Slavonskog Broda.

Ćorić je uhićen dan poslije napada, a Alija i Mijatović tri dana iza napada. Osim DNK tragova na bocama sokova pronađenih nedaleko od mjesta napada, odale su ih i snimke nadzornih kamera HAC-a na kojima se vidi kada su tog dana ulazili i izlazili s autoceste kod Slavonskog Broda, odnosno Čepina, a što se poklapa s vremenom prije i poslije napada. Sva trojica su prilikom ispitivanja u DORH-u priznala sudjelovanje u napadu, ali su i rekli da im nije bila namjera nikoga raniti ili ubiti. Leitkama i Balešića ostavili su da leže na cesti, a nakon što su napadači pobjegli, ranjeni zaštitari pokušali su pješice krenuti po pomoć. Na njihovu sreću ubrzo su je iz smjera Koprivne osobnim automobilom naišao bračni par Marica i Ivan Sučić, koji su ih prevezli u KBC Osijek.

- Ostala nam je još jedna trgovina da preuzmemo novac, izašao sam iz zavoja kada su se ispred nas našle dvije osobe koje su bile potpuno u crnom, maskirane 'fantomkama' i naoružane s kalašnjikovima koje su odmah i bez upozorenja počele pucati po našem vozilu. Dva metka su prošla kroz 'šajbu', a ostali kroz haubu i vrata. Kruno i ja smo se sagnuli, a onda se automobil nakon 50-ak metara sam zaustavio – ispričao je Leitkam koji je u sudnicu ušao uz pomoć štake.

- Čak sam u jednom trenutku pomislio da su neke maškare. Jedan je bio s desne, drugi s lijeve strane. Nisu prestajali pucati dok se automobil nije zaustavio. Paljba je počela čim sam izašao iz zavoja. Nije točno da su pucali u zrak, pucali su u 'šajbu' i spasilo me što sam se sagnuo. Hici koje su ispalili prema haubi pogodili su me u obje noge. Refleksno sam stiskao gas misleći da ću pobjeći, budala radi minimalca od 3.250 kuna, ali auto je bio oštećen i zaustavio se. Stali smo i vidio sam da nam prilaze. Iskreno, mislio sam da ću dobiti metak u glavu, pa sam odmah ispružio ruke van. Došli su do auta s uperenim puškama, ali nisu imali rukavice, oduzeli nam pištolje i mobitele i tražili novac. Nakon što su uzeli novac rekli su nam da legnemo na cestu, a oni su pobjegli. – ispričao je Leitkam, dodavši kako je „sa Ćorićem, na žalost, radio i što je najgore nekih pet dana ranije čak smo i bili zajedno na istom radnom zadatku. Znao je i kakva je moja životna situacija, kod Krune je dolazio u kuću, sjedio s njegovom ženom i djecom...Zanimljivo je da je i ranije znao govoriti da to treba opljačkati, ali su svi mislili da se šali.“

Leitkama je posebno zaboljelo oduzimanje mobitela.

- Ranio si me, uzeo pištolj, ali i mobitel da ne mogu nazvati Hitnu. Jadno totalno. Bio sam u panici i hvala dragom Bogu nakon 20-ak sekundi je naišao auto s ljudima koji su izbacili svoje stvari van i nas primili te nas odvezli u bolnicu u Osijeku. List potkoljenice visio mi je na tankoj niti, ali srećom imao sam odlične liječnike koji su sjajno odradili operaciju. Liječenje mi nije završeno, čekam odlazak u toplice, a liječim se i na psihijatriji, jer se ne osjećam dobro – ispričao je Leitkam, koji je inače planirao napustiti Aleph Tau, nezadovoljan plaćom i radnim uvjetima.

Praktički identično bilo je i Balešićevo svjedočenje koji je u svom opisu napada rekao kako je odjednom „čuo zvuk metaka po bloku motora.“

- Rekao sam Mariju nemoj stajati, daj gas, pobiće nas. On mi je kazao: „Zar ne vidiš kakve su mi noge?“ Bile su smrskane, bez mišića, kao da je ušao u minsko polje. Pokušao sam ja dati gas, ali auto se ubrzo sam zaustavio. To se sve dogodilo u pola minute, minutu... – kazao je Balešić, koji nije bio svjestan da je i sam ranjen. To je shvatio tek nakon što su napadači pobjegli. Ćorića jako dobro zna.

- S njim sam nekoliko puta radio tu liniju, a dolazio je mojoj kući na kavu, roštilj... Znao je da sam oženjen, da imam troje djece, a znao je i da ću ja tog dana biti na toj liniji... Liječenje ozljede od metka je završeno, ali još sam na bolovanju, ne osjećam se dobro i liječim se na psihijatriji zbog PTSP-a, jer mi je psihičko stanje promjenjivo - rekao je svjedok.

16. travanj 2024 07:33