StoryEditorOCM
Forum‘DRUKER‘

Ovo je mail koji je Pernar poslao zambijskoj policiji; Sloković: "Zbog ovog treba odgovarati!"

Piše JL
12. veljače 2023. - 21:21
Jadranka Sloković, Hrvati u Zambiji, Ivan Pernar i mail kojeg je poslao zambijskoj policiji  Marko Miscevic/cropix/Slobodna Dalmacija

Četiri bračna para osumnjičena u Zambiji za trgovanje ljudima zato što su pokušali posvojiti četvero kongoanske djece, navodno uz krivotvorene dokumente, u utorak će opet pred sud u Ndoli. Sutkinja Jennifer Bwalya prošli je petak na iznenada zakazanoj raspravi, koju hrvatski državljani nisu očekivali i na kojoj su se izjasnili da se ne osjećaju krivima, najavila da će u utorak odlučivati o tome da se brane sa slobode.

Oni su prošli utorak, 7. veljače, baš kao i dva mjeseca ranije, 7. prosinca, uhićeni u zračnoj luci Ndola - samo dan nakon što je sudac Dominic Makalicha prekinuo slučaj i odredio da napuste zemlju u roku od 48 sati.

Pitanja bez odgovora

Kelvin Silwimba, njihov odvjetnik iz Odbora za pravnu pomoć, zatražio je od suda da za osmero Hrvata odobri jamčevinu, ustvrdivši da nema potrebe da ih drže u pritvoru Za razliku od prvog postupka, ovaj put optužnica je proširena i na tridesetšestogodišnju višu službenicu za imigraciju Gloriju Sondoyi Sakulenga, za koju se navodi da je u prosincu zajedno s četiri hrvatska para trgovala s četvero djece.

Sakulenga je puštena uz jamčevinu i određen joj je kućni pritvor.Hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi, koje uz mnoge druge države pokriva i Zambiju, sada traži zamjenu za Darija Klasića koji se ozbiljno razbolio, a bio je zadužen za to da hrvatski državljani u zatvoru u Ndoli imaju hranu, higijenske potrepštine i lijekove, jer je među njima i osoba s dijabetesom.I dalje oko cijelog slučaja vlada enigma i mnoga su pitanja bez odgovora: u prvom redu kakav se preokret dogodio da četiri para u trenutku kad su napuštala Zambiju opet budu uhićena s istom optužbom.

Što se tako spektakularno dogodilo u samo 24 sata?

Premda je sudac Dominic Makalicha tada upozorio da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu i da osumnjičeni ponovno mogu biti procesuirani, u javnosti se nakratko stvorio dojam da je diplomacija u tišini odradila stvar. Taj je dojam demantiran već idući dan, kad su četiri para koja su već prošla kontrolu u zračnoj luci opet vraćena u isti zatvor. Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da će pružiti maksimalnu konzularnu zaštitu i voditi brigu o njihovim ljudskim pravima, ali ni sami nisu imali informaciju što je uzrok ponovnog zatvaranja.

Ni MVP ni odvjetnici uhićenih parova nisu mogli objasniti što se dogodilo: je li tužiteljstvo u tako munjevitom roku pribavilo neke nove dokaze. I njih je iznenadila vijest da je optužnica proširena i na imigracijsku službenicu.

Misteriozna dojava

U hrvatskim medijima proširila se glasina kako je novom uhićenju presudila anonimna dojave iz Hrvatske, ali i ta je na klimavim nogama i teško je povjerovati da bi itko u Hrvatskoj, čije sve institucije stoje iza valjanosti izdavanja hrvatskih dokumenata za djecu, mogao imati ikakve čvršće dokaze kakve zambijske vlasti nemaju. Kakofoniju poluinformacija i špekulacija dodatno je zahuktao bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je zambijskoj policiji prijavio da je među onima koji su pokušali usvojiti dijete jedna osoba transrodna.

Na opasnost takvog prokazivanja upozorila je priopćenjem pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Uz molbu građanima da se suzdrže od rasističkih i transfobnih komentara, poručila je:

"Posebno zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji."

Bi li Pernar trebao odgovarati za ono što se u narodu zove drukanje, pitali smo odvjetnicu Jadranku Sloković, koja nema sumnje da bi i tumači zašto:

"Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, taman ono bilo i necivilizirano, ali nemaju pravo ugrožavati druge i širiti govor mržnje zbog svojih rodnofobičnih stavova, pogotovo kad su ti drugi već sami po sebi u tako lošoj i ranjivoj poziciji i kad takav potez može imati teške konzekvence na njihovu sigurnost. Ovo za ljude u Zambiji može biti ozbiljno ugrožavajuće i netko bi trebao reagirati!"

20. travanj 2024 01:05