StoryEditorOCM
ForumPRVA SAZNALA

Otkriće identiteta Slovakinje ne bi bilo moguće bez poznate Splićanke: ‘Mislila sam da gledam previše serija..‘

Piše Marija Vuković/SD
22. rujna 2021. - 19:12

Daniela Adamcova, Slovakinja za čijim je identitetom hrvatska, ali i strana javnost tragala posljednjih deset dana danas je i službeno prepoznata. 

Na stranicama PU primorsko-goranske u jutarnjim je satima objavljeno kako je otkriveno o kome se radi, a nije trebalo dugo da hrvatski mediji prenesu njezinu impresivnu životnu priču. 

Pronašla tekst na Facebooku 

Da nije bilo splitske novinarke, vjerojatno ne bi bilo moguće otkriti o kome se radi, poznata HRT-ovka Franka Jović Tonkli u utorak je u večernjim satima besciljno skrolala po Facebooku kada je ugledala tekst u kojem se traži dizajnerica nakita. 

- U puno sam grupa i nisu sve hrvatske pa sam vidjelu jednu objavu u kojoj su se ljudi pitali gdje je nestala Daniela Adamcova. Naravno, na prvu mi to ime ništa nije značilo pa sam ga odlučila ubaciti u Google i na fotografijama mi se učinilo kako bi to mogla biti ista osoba koju je pronađena na Krku - prepričava nam Jović Tonkli. 

image
Tajanstvena žena s Krka je Slovakinja
Reddit

Osim fotografija, pronašla je i više od desetljeća star intervju za jedan slovački medij u kojem je Daniela prepričala svoje iskustvo života u SAD-u, ali i otkrila kako je radila nakit za neke od najvećih svjetskih zvijezda. 

- Po crtama lica sam vidjela da je to ona, imala je isti nos i oči kao na tim drugim fotografijama. Ja sam javila policiji, a oni su mi odmah rekli da su sve proslijedili Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Objavila sam to na Facebooku i danas normalno otišla na Brač gdje smo imali snimanje. Telefon mi je užaren od jutros otkako su javili da je to uistinu ona...- nastavlja nam objašnjavati iskusna novinarka koja kaže kako ni ona sama nije bila mogla vjerovati do kakvog je otkrića došla. 

Mislila da je luckasta 

- Ja sam policiji u poruci napisala da sam možda luckasta i da sam vjerojatno pogledala previše BBC-jevih kriminalističkih serija pa se sada osjećam poput detektiva- smije se za kraj. 

image
slovakinja krk
HGSS i PU primorsko goranska

Srećom, njezin primjer je pokazao kako građani mogu pomoći policiji kada su ovakvi slučajevi u pitanju. Policija je potvrdila da su tijekom potrage imali velik broj prijava o mogućem identitetu, a na društvenoj mreži Reddit pisalo se i kako su neki Hrvati fotografije provukli kroz softver za prepoznavanje lica koji je otkrio još dvije fotografije nesretne žene. 

23. travanj 2024 23:51