StoryEditorOCM
ForumSAMO TI ZVIŽDI...

Ostala je bez posla i ‘zaradila‘ hrpu tužbi za klevetu, a njene tajne snimke su ključ u istrazi USKOK-a: ‘U startu mi je bilo jasno da nemam nikakvu zaštitu...‘

Piše Katarina Marić Banje/SD
29. ožujka 2022. - 15:05

Stoje li zakoni u Hrvatskoj iza zviždača ili ih se ostavi na vjetrometini?

Sudeći prema onome što je doživjela i proživljava Adrijana Cvrtila, zviždačica iz Kutine, na temelju čijih dojava je USKOK pokrenuo kazneni postupak protiv četiri osobe, zaštita institucija za nju ne postoji.

Kao direktorica kutinske komunalne tvrtke “Eko Moslavina”, Adrijana Cvrtila je upozorila ne nelegalnosti zbog kojih su polovicom prosinca uhićeni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, bivši predsjednik kutinskoga Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek. Protiv njih je doneseno rješenje o provođenju istrage zbog kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Od njih četvorice u istražnom zatvoru je još uvijek gradonačelnik Babić, dok se ostali brane sa slobode.

- Već u startu imala sam situaciju koja mi je jasno pokazala da nemam nikakvu zaštitu. Nakon što sam kazneno prijavila više osoba i izašla u medije, u rujnu prošle godine vidjela sam da je objavljen natječaj za moje radno mjesto direktora komunalnog poduzeća “Eko Moslavina”.

Prijavila sam se za to radno mjesto, tj. javila sam se na natječaj i to kod gradonačelnika kojeg sam prijavila za kazneno djelo. Naravno, nisam bila odabrana, a napominjem kako je natječaj raspisan jedino za to poduzeće u kojem sam ja bila rukovoditelj. Gradonačelnik je imenovao jednog čovjeka iz gradskog sustava, koji je iz koalicije s pomoću koje ostaje na vlasti.

image

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter

 

Damjan Tadic/Cropix

Odmah sam sve prijavila pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter, koja je reagirala i upozorila ih da sam smijenjena zbog prijavljenog kaznenog djela što nisu smjeli napraviti. Njene ovlasti tu nažalost završavaju i nema mogućnosti ništa više napraviti. Oni ne samo da nisu obratili pažnju na upozorenje, već nisu niti ispoštivali moj ugovor prema kojem su me morali nakon odlaska s mjesta direktorice staviti na drugo radno mjesto. Umjesto toga su me odjavili s mirovinskog te sam ih tužila zbog nepoštivanja ugovora - priča naša sugovornica.

Facebook nasilje

Nova prepreka u njenoj borbi za istinu je što u Hrvatskoj nije na vrijeme usklađen Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti s europskim izmjenama.

Mi smo ga donijeli 2019. godine, ali smo ga zbog EU direktive bili dužni uskladiti s izmjenama do kraja 2021. godine što nismo napravili.

- Tek sada su iz Ministarstva pravosuđa poslali izmjene Zakona u saborsku proceduru. Tijekom savjetovanja sam putem Udruge za promicanje dobrog upravljanja i rada “Pomak”, koju sam osnovala zajedno s Josipom Vitezom i Viktorom Šimunićem, poslala prijedloge amandmana.

Međutim,većina tih prijedloga nije implementirana, i smatram kako se sve napravilo izrazito loše jer nema volje i interesa da se zapravo štiti prijavitelje nepravilnosti, već je sve pro forma. Nisu, primjerice, omogućili besplatna pravna zastupanja, samo su pružili mogućnost pravne pomoći. Ali, ako istupite u javnost, prijete vam tužbe za klevetu.

Protiv mene ih ima ukupno devet, šest od gradonačelnika te tri od ostale trojice prijavljenih. Znači, zviždaču je tada nužno zastupanje odvjetnika koje iscrpljuje financije, a konkretno u mom slučaju ja sam nezaposlena osoba.

Dakle, izmjenama imam pravo na pravni savjet, a odvjetnika moram plaćati sama. To se moglo riješiti jer direktiva EU kaže da onaj tko javno progovori o nepravilnostima ne može biti tužen za klevetu, ali mi to ponovno nismo implementirali u izmjene Zakona - kaže Adrijana Cvrtila.

image

Predstavljanje Udruge za promicanje dobrog upravljanja i rada Pomak, na kojem je govorila i Adrijana Cvrtila

Damjan Tadic/Cropix
      

USKOK četvoricu sumnjiči i na temelju snimki koje je zviždačica iz Kutine načinila unazad dvije godine i u kojima joj govore, između ostalog, koga mora zadržati na radnom mjestu.

- Kazneno djelo trgovanje utjecajem ne možeš ničim dokazati, osim ako potajice snimiš. Snimano je u realnom vremenu tijekom 2020. i 2021. godine. Kada sam vidjela da neću moći dokazati, ja sam krenula snimati jer znam da to nije kazneno djelo neovlaštenog snimanja pošto se radi o javnom interesu.

Ja bih svakom poklonila snimač, da tko god je u prilici neka snima takve stvari. Nisu političari bedasti da će napisati u mailu što trebate napraviti da im osigurate većinu glasova. Ja sam zaštitila tvrtku i javni interes i dokazala da je firma oštećena za 2,9 milijuna kuna zbog nepotrebnog uhljebljivanja.

Tada kreće diskreditacija, puštaju se priče o tome kako sam došla na poziciju i kakva sam osoba. Trebala bih raditi, a stigmatiziran si u okolini i ne možeš naći posao. Ima i ogromna količina Facebook nasilja, lažni profili pišu o vama, a vi ne znate tko stoji iza toga i ne možete demantirati - opisuje nam sve načine pritiska koje prolazi.      

Preostaje joj sudska bitka koja će trajati godinama dok se iscrpe sve mogućnosti do europskog suda. Prema njenim riječima, njoj Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ne može ništa pomoći jer ne postoji sudska praksa.

image

Adrijana Cvrtila

Damjan Tadic/Cropix

- Podnijela sam tužbu zbog otkaza i pozivam se na navedeni Zakon te sam podnijela zahtjev za privremenom mjerom da me se vrati na posao. Još ništa nije riješeno, a u Zakonu piše da sudac mora odlučiti o tome u roku od osam dana. Nakon što nije riješeno u zadanom roku, prijavila sam inspekciji, oni su izašli na teren i ići će prekršajni postupak, ali odluka o privremenoj mjeri još nije donesena. Čist primjer da je taj zakon mrtvo slovo na papiru. Nadalje, svaka firma mora imati povjerenika koji se brine o zaštiti zviždača, ali tu osobu ustvari bira poslodavac, a ne radnici. Ima li to smisla? - pita kutinska zviždačica.

Zatrpani podnescima

Zakon predviđa tri načina prijavljivanja nepravilnosti: unutarnji, vanjski i javna objava.

Prema iskustvu Adrijane Cvrtila, jedini efikasan način je vanjska prijava.

- Ja sam išla vanjskom prijavom pučkoj pravobraniteljici i imala sam dobru suradnju, ali na žalost tu njena uloga prestaje. Da sam išla na unutarnje prijavljivanje, bilo bi odbijeno. Imala sam kombinaciju vanjskog prijavljivanja i javnog razotkrivanja u čemu su mi pomogli mediji. Najžalosnije u svemu je da kada izmijenjeni zakon stupi na snagu, neće se primjenjivati na prijavitelje koji su već u postupku, poput mene - pojašnjava.

U Udrugu “Pomak” javlja se dosta ljudi iz svih krajeva: Dalmacija, Istra, Zagorja. Većinom su to zaposlenici gradskih i državnih poduzeća, ali ima i privatnih tvrtki.

- Zatrpani smo podnescima, doslovno, te će nam trebati vremena da sve pregledamo kako treba, jer smo tek osnovana udruga. Dodatni apsurd je što udrugama daju sredstva jedinice lokalne samouprave. Kako ću ja tražiti sredstva od njih kada sam prijavila gradonačelnika? - navodi Adrijana Cvrtila još jednu poteškoću koja joj se našla na putu.•

23. travanj 2024 10:59