StoryEditorOCM
ForumNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Oslobođen optužbe: Zdravko Boras se zaposlio se kao ministar u vladi Zapadnohercegovačke županije, a istovremeno primao mirovinu u Hrvatskoj!

Piše Vladimir Urukalo/SD
6. ožujka 2021. - 13:22

Kolo sreće se okreće, barem u slučaju Zdravka Borasa, sada već bivšeg ministra unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH. Naime, Boras je u petak u ponovljenom suđenju na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za prijevaru, kojima ga je splitski ODO teretio da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, i to ukupno 95 tisuća i 491 kunu, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.

Boras je u prvom postupku krajem studenoga 2019. godine pred sucem Antom Unkovićem osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, no viši Županijski sud u Zagrebu tu je odluku ukinuo i vratio istom sucu na ponovno suđenje.

Izravna namjera

Bivši prvi čovjek hercegovačkog MUP-a, koji je podnio ostavku zbog ove afere, ali i nekih drugih u BiH, nepravomoćno je oslobođen optužbi za prijevaru u kojima je optužen da nije Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi u Splitu, prijavio da je zasnovao radni odnos kao ministar policije. Da bi postojalo kazneno djelo prijevare, treba postojati izravna namjera, a Boras je u petak preko svojih odvjetnika, Karla Novosela iz Zagreba i Damira Primorca iz Splita, sucu Unkoviću predočio dopis koji je u veljači 2015. godine poslao Federalnom zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje, u kojem piše da ih moli da mu obustave isplatu mirovine jer je 4. veljače zasnovao radni odnos kao ministar MUP-a.

Pozvao se na bilateralne ugovore između BiH i Hrvatske, posebice na području mirovinskih prava te se zapitao zašto Zavod Federacije nije o tom dopisu izvijestio HZMO iako za to postoje uhodane procedure. Isto tako, Boras tvrdi da je HZMO znao da mu je ukinut status HRVI-ja.

– Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga trebam li izvijestiti HZMO. Rečeno mi je da je dovoljno da izvijestim HZMO u Hercegovini i to sam i napravio. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja RH. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Ovdje se ne radi samo o meni, već o velikom broju ljudi, a nitko ne postavlja pitanje je li rješenje Ministarstva branitelja bilo zakonito. Pa i Upravni sud u Splitu je utvrdio da nemam nikakvih dugovanja prema HZMO-u.

Tužni branitelj

Uistinu sam tužan kao branitelj, tužan jer netko donese rješenje da niste sudjelovali u obrani države i ispada da sam ja sam sebi dodijelio čin i odlikovanja, a ne prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Meni je savjest čista, ne osjećam se odgovornim ni krivim i poštovat ću svaku odluku koju donesete – kazivao je Boras u svojoj obrani pred sucem Unkovićem.

Nakon oslobađajuće presude je, pak, bio puno raspoloženiji kazavši u maniru pravog političara da je prošao teške trenutke u posljednje dvije godine, ali da je oduvijek vjerovao u neovisno hrvatsko pravosuđe i da će dokazati svoju nevinost.

– Kao što sam rekao u završnom govoru na suđenju, bio bih sretan da je Državno odvjetništvo otkrilo tko je zaista napravio propust u mom predmetu i bio bih još sretniji da se točno utvrdi tko je krivac jer ja očito nisam, i to sam danas dokazao. Prijava je došla iz BiH i motiv je bio političke naravi jer sam u BiH obnašao visoku dužnost ministra MUP-a i tako me se htjelo diskreditirati u svakom smislu. Presretan sam čovjek danas, zahvaljujem svojoj obitelji i svojoj stranci HDZ-u koji su vjerovali u mene da ću dokazati svoju nevinost – rekao nam je Boras u petak nakon oslobađajuće presude.

16. travanj 2024 15:57