StoryEditorOCM
ForumSPAŠAVANJE SEZONE

Osim Čeha, na Jadran bi specijalnim "turitičkim koridorima" ovog ljeta mogli i gosti iz još nekih EU zemalja? Doznali smo koje se države spominju..

Piše Jutarnji list
19. travnja 2020. - 13:27

Mnogi su se poveselili mogućnosti da Česi ovoga ljeta borave na Jadranu, no razrada potencijalnog modela njihova dolaska počet će tek sljedeći tjedan.

Kako je već potvrđeno, ministar turizma Gari Cappelli stupio je u kontakt s češkom ministricom regionalnog razvoja Klárom Dostálovom kako bi od nje doznao neke detalje tog češkog plana, i to nakon što je premijer Andrej Plenković u petak odradio razgovor s češkim premijerom Andrejem Babišem.

Kako neslužbeno doznajemo, zasad je sve još u zraku i nema nikakve potvrde da bi inicijativa ove godine doista zaživjela, no dvije će države neovisno o tome imati spreman turistički model koji će se moći upogoniti kad za to budu stvorene dobre epidemiološke pretpostavke.

Prijedlog je češke udruge putničkih agencija da se između RH i Češke stvori zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili Česi s potvrdama da ne boluju od Covida-19, a neslužbeno doznajemo da dvije zemlje još nisu odlučile koja bi od tih varijanti bila pogodnija.

Najprikladniji put

“Dolazak zrakom bio bi prikladan jer bismo time imali direktnu vezu između Češke i Hrvatske te bismo izbjegli pregovore s drugim zemljama, no s druge strane, Česi u Hrvatsku rado dolaze autima tako da treba vidjeti”, doznajemo od jednog dobro upućenog sugovornika.

Ako se države odluče za cestovne koridore, trebat će odabrati najprikladniji put.

“Postoji opcija prema kojoj bi Česi u Hrvatsku dolazili preko Austrije i Slovenije, a onda postoji i varijanta u kojoj bi se išlo preko Mađarske pa autocestom za Hrvatsku. U svakom slučaju, koja god varijanta bude odabrana, države će morati pregovarati i sa zemljama koje stoje na tom putu”, doznajemo od našega sugovornika.

Pri državnom vrhu, u kojem su još skeptični prema cijeloj ovoj ideji, ipak smatraju da bi se u nekim idealnim okolnostima Mađare i Austrijance možda moglo pridobiti da sudjeluju u organizaciji ovog turističkog koridora, prvenstveno s obzirom na to da obje zemlje imaju dosta dobru epidemiološku situaciju.

Usto, u koridor bi bilo moguće uključiti i austrijske turiste koji predstavljaju naše treće po veličini emitivno tržište, jednako kao i Mađare koji, doduše, tradicionalno radije ljetuju u vlastitoj zemlji, ali su dobrodošli gosti na Jadranu.

Mogućnosti

Od pomoći bi, kažu neslužbeno naši sugovornici, mogli biti i dobri odnosi između premijera Plenkovića te mađarskog premijera Viktora Orbána i austrijskog Sebastiana Kurza, s kojima Plenković sjedi u istoj grupaciji (Europska pučka stranka), a doznajemo da će premijer u idućim danima razgovarati s čelnicima zemalja iz kojih u RH dolazi najviše turista. Osim toga, doznajemo da je za 27. travnja zakazan online sastanak 20 ministara turizma, odnosno čelnika tijela u koja spada sektor turizma. Detaljno će se razgovarati o svim željama, ali i realnim mogućnostima u organizaciji eventualne sezone u Europi.

Zasad je sigurno poznato da će granice unutar EU biti zatvorene još najmanje 4 tjedna, a nitko se ne usuđuje prognozirati kada bi se mogle otvoriti za građane članica.

Ipak, ako bi one i na dulje ostale zatvorene, postavlja se pitanje je li moguće ljeti dopustiti parcijalni ulazak stranih državljana u Hrvatsku. Primjerice, da se puštaju turisti iz država gdje je epidemija praktički ugašena ili više-manje pod kontrolom, kao što je trenutno u Austriji, Sloveniji i Češkoj, a solidno se drži i Mađarska.

Kamionski promet

“Takav parcijalni pristup smo i mi u RH, ali i ostali u Europi imali na početku ‘korona-krize’. Primjerice, nisu se dopuštali ulasci kineskih državljana. Generalno, ako EU bude smatrala da granice treba zadržati zatvorenima, mi možemo reći da u RH mogu ući strani državljani koji već imaju uplaćeno ljetovanje. Uostalom, tako sad kroz Hrvatsku prolazi kamionski promet, bez obzira iz koje zemlje dolazio”, kaže naš dobro upućeni izvor.

Bilo kako bilo, pregovori s Česima, a potom eventualno i ostalim članicama na ruti počet će sljedećih tjedana, a Česi se dosta pouzdaju i u svoju ministricu Kláru Dostálovu koja, doznajemo, redovito ljetuje u Hrvatskoj i ima interes uspostaviti turističke veze između naših zemalja.

Epidemiolozi o 'turizmu u suživotu s koronom': 'Turizam je moguć ako situacija u RH i ostatku EU bude povoljna'

Hoće li u Hrvatskoj ovoga ljeta biti iole ozbiljnijeg turizma ne ovisi (samo) o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, već i u zemljama EU iz kojih dolazi dominantna većina naših gostiju.

Jedno od ključnih pitanja za hrvatske hotelijere, ugostitelje, ali i generalno za domaću ekonomiju glasi: Je li uopće realno planirati turističke aktivnosti ovog ljeta te koje (epidemiološke) uvjete treba ispuniti da bi i strani gosti i naši turistički radnici bili što manje izloženi riziku infekcije?

Krunoslav Capak iz Stožera civilne zaštite kaže da je turizam ovoga ljeta moguć uz pridržavanja svih važnih preduvjeta poput održavanja maksimalne higijene u turističkim objektima i strogog držanja fizičke distance.

- Ako bude povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj - a uvjet za dolazak stranih turista je da i u zemljama iz kojih strani gosti dolaze vlada takva povoljna situacija - moguće je turističke objekte prilagoditi strogom epidemiološkom režimu higijene, dezinfekcije te održavanja fizičke distance između ljudi na svim mjestima - u turističkim objektima i izvan njih. Uz sve to moguće je dopustiti da se u Hrvatskoj odvija 'novi turizam', turizam u suživotu s koronavirusom - kaže Capak.

Zanimljivo, ne dijele svi epidemiolozi i liječnici mišljenje da je turizam moguć već ovog ljeta.

- Prerano je za razgovor pod kojim bi uvjetima gosti mogli boraviti u hotelima, restoranima, plažama i drugim turističkim objektima. Ne želim se istrčavati. Osobno smatram da se epidemiološki preduvjeti za turizam u Hrvatskoj neće moći osigurati osim ako se ne dogodi čudo! A to čudo bi bilo da se do ljeta potpuno zaustavi epidemija i u Hrvatskoj i u svim drugim zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista - kaže naš izvor. (Marko Špoljar)

19. travanj 2024 20:50