StoryEditorOCM
ForumNOVA AFERA

Opet smrt u splitskom zatvoru: ‘Napravili su hitnu obdukciju, prije negoli su javili da je moj brat umro, nešto skrivaju!‘ Odvjetnik potvrdio nevjerojatan propust

Piše Katarina Marić Banje/SD
30. lipnja 2022. - 17:48

U Zatvoru u Splitu u ćeliji je u noći sa srijede na četvrtak preminuo Zvonimir Kutleša (33) iz Imotskog. Sljedeće jutro je hitno provedena obdukcija bez da je obitelj prije toga obaviještena. Prema prvim nalazima, nema naznake nasilja ni naznake da se radi o kaznenom djelu, ali obitelj pokojnika sumnja da se prikriva potpuna istina.

Stariji brat pokojnog Zvonimira, Ante Kutleša, kaže kako je sramotno da se prije provela obdukcija nego li su oni saznali da im je član obitelji mrtav.

U bolnici nije bio

- To je katastrofa šta se događa! Pa, njegova supruga, koja je trudna s petim djetetom, bila mu je u posjeti u utorak i bio je u redu. Nije bilo nikakve naznake da je u takvom stanju da bi mogao umrijeti. Prije toga je bio pozitivan na koronu prilikom dva testiranja i za vrijeme tog perioda je bio u izolaciji i bile su mu zabranjene posjete. Koliko znam, nije nikada odveden u bolnicu na pregled. U srijedu je predvečer nazvao kući i pričao sa ženom te također nije kazao da ima ikakve zdravstvene teškoće.

image

Obitelj sumnja u zataškavanje

Nikola Vilić/Cropix

Sljedeće što znam je da mi je u četvrtak ujutro javljeno da mi je mlađi brat mrtav. Navodno je umro od srčanog zastoja, obdukcija je napravljena na nalog državnog odvjetništva i to po tako hitnom postupku da je bila gotova prije nego sam i znao da je umro. Nama kao obitelji oduzeta su sva prava da odlučujemo o tome želimo li mi biti prisutni kada se tijelo pregledava.

Nazvao sam patologa koji mi je kazao da mu je naloženo da u tajnosti provede obdukciju, da mu je takav nalog dalo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se tako postupa s pokojnikom i s njegovim ožalošćenim članovima obitelji - kaže naš sugovornik.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdili su što se dogodilo.

- U zatvoru u Splitu tijekom noći s 29. na 30. lipnja preminuo je istražni zatvorenik upućen u Zatvor temeljem rješenja Županijskog suda u Splitu. Službenici Zatvora u Splitu pozvali su Hitnu medicinsku pomoć koja je konstatirala smrt. O navedenom je obaviještena nadležna Policijska postaja radi poduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, te je obaviješten dežurni istražni sudac. Prema procjenama mrtvozornika nisu utvrđeni znakovi nasilja, a točan uzrok smrti se utvrđuje - naveli su u svom odgovoru.

Obilazak zaraženih

Nalaz obdukcije bit će kompletiran tek kada se napravi toksikološki i histološki nalaz za koje treba dulje vremena. Prema našim saznanjima, već nakon večere je Zvonimiru Kutleši pozlilo te je od zatvorske medicinske službe dobio tabletu i vraćen je u svoju ćeliju broj 44 na Drugom istražnom odjelu. I to je bio element prema kojem ga je trebalo pojačano nadzirati tijekom noći u kojoj je preminuo.

Također, pravosudni policajci u zatvoru u Splitu imaju pisanu zapovijed da se sve osobe lišene slobode zaražene koronom, i one koje su netom preboljele, obilaze učestalije nego ostali. Kako postoje nadzorne kamere, neće biti teško utvrditi koliko puta je dežurni pravosudni policajac obišao ćelije istražnog odjela.

Zvonimir Kutleša je istražnom zatvoru bio od početka lipnja na temelju kaznene prijave zbog prisile prema policajcima, ali kako kaže njegov brat, okolnosti događaja su se tek trebale utvrditi. Naime, njegov brat nije osobnim automobilom išao na policajce, kako su oni tvrdili, kaže nam Ante Kutleša, već ih je zaobišao, za što ima brojne svjedoke.

image

Odvjetnik Marijo Vuković

Vladimir Dugandžić/Cropix

Međutim, odmah je prijavljen i pritvoren jer je otprije imao postupke zbog prijetnji policiji te šverca cigareta. U kaznenom postupku ga je zastupao odvjetnik Marijo Vuković.

- U četvrtak rano ujutro sam krenuo u zatvor baš u posjet klijentu Zvonimiru Kutleši, kada sam dobio poziv da je preminuo. Kratko nakon toga sam na mail dobio pisanu obavijest upraviteljice o tome te sam zatražio da me se izvijesti o terminu obdukcije i koji će je liječnik provesti.

Dobio sam odgovor da se obratim državnom odvjetništvu koje je naložilo obdukciju jer je već napravljena. Nisam mogao vjerovati, pa obitelj pokojnika ima pravo ne samo biti prisutna nego ima pravo tražiti i neovisnog obducenta - kaže nam odvjetnik.

Kristianov slučaj

Potvrdio nam je da je njegov klijent imao koronu zbog koje ga ni on nije mogao posjetiti tri tjedna. Također, kaže da nije bio upoznat ni sa kakvim eventualnim zdravstvenim problemima Zvonimira Kutleše, koji bi mogli dovesti do fatalnog ishoda.

Saznajemo također kako sada pokojni Kutleša nije u dosjeu imao kaznena djela povezana sa zlouporabom opojnih droga i nije bio operativno poznat policiji kao konzument opijata. Član obitelji također potvrđuje da njegov brat nije bio dio narko svijeta tako da će bilo kakve insinuacije da je mogao umrijeti od droge smatrati podmetanjem da bi se zataškala istina.

Iz ministarstva se nisu izjasnili hoće li se provesti nadzor unutar zatvora vezano za sve okolnosti koje su prethodile smrti u ćeliji.

Splitski zatvor još uvijek prati stigma smrti Kristiana Vukasovića (18), mladića iz Jesenica kraj Omiša, koji je u kolovozu 2019. godine izveden iz ćelije u stanju moždane kome. Nije se nikada probudio i preminuo je u KBC Split tri tjedna kasnije.

Bio je pritvoren zbog četiri požara koje je izazvao u okolici svoje kuće, a patio je od niza poremećaja među kojima i ADHD-a i poteškoća u razvoju zbog kojih mu je utvrđen invaliditet. Roditelji su pokrenuli sudski postupak kako bi se utvrdilo tko je kriv za smrt njihovog sina, a suđenje se vodi na Općinskom sudu u Zadru.

16. travanj 2024 01:50