StoryEditorOCM
ForumPRODAJU SE KAO BURECI?

Opet pronađena lažna diploma. Čini se da je ovo samo početak, bi li trebalo pročešljati sve državne i gradske službe?

Piše Mia Mitrović/100posto
7. veljače 2019. - 19:50
diplome

Nije trebalo dugo čekati da zbog provjere diploma oko 90.000 prosvjetara ispliva još krivotvorina, piše portal 100posto. Najnovija, javljaju iz Ministarstva obrazovanja, pronađena je u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Radi se o krivotvorenoj diplomi tehničkog fakulteta, a kupljena je u inozemstvu, u susjednoj nam Srbiji.

Carstvo lažnih diploma 

U Srbiji su lažne diplome nešto povoljnije od nas. Ponosni vlasnik lažirane isprave zahvaljujući kojoj je radio kao profesor u jednoj tehničkoj školi, šopingom u Srbiji tako je i uštedio pokoju kunu. Otkako ministarstvo trese skandal s lažnim diplomama, ovo je prva pronađena diploma s inozemnog fakulteta, a u akciju se ovaj puta uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova.

Inače, Srbija uz BiH slovi kao 'raj lažnih diploma'. Posljednjom velikom provjerom koju je srpsko Ministarstvo prosvjete provelo 2012. otkriveno je da je svaka deseta diploma u Srbiji krivotvorena. Studentima u Srbiji navodno predaje barem 200 lažnih doktora. Lani je u gradiću Vršcu otkrivena i liječnica s lažnom diplomom. Kao pedijatrica radila je u bolnici gotovo tri godine, a puka je sreća da u tom periodu nitko nije stradao.

Prodaju ih kao bureke

U Srbiji kažu da se diplome prodaju kao burek, a ovaj su trend popularizirali članovi Vučićeve Srpske napredne stranke. Prije dvije godine s lažnom diplomom uhvaćen je i Igor Bečić, šef Odbora za kontrolu službi sigurnosti. Lažne diplome, osobito one kojekakvih privatnih fakulteta, jedan su od pet milijuna razloga zbog kojih prosvjednici svake subote marširaju na ulicama Beograda i drugih srpskih gradova.

Akcija ministrice Divjak, stoga je pohvalna, ali njeni su rezultati sramotni za nas kao društvo. Za njenim bi se primjerom trebala povesti i ostala ministarstva, ali vjerojatno neće jer bi nas rezultat takve opsežne akcije mogao preneraziti. Bilo bi zanimljivo provjeriti diplome i u Saboru.

Štancanje lažnih diploma očito je unosan biznis na brdovitome Balkanu, no čini se da će se toj praksi uskoro stati na kraj. Nakon skandala s krivotvorenom diplomom medicinske sestre u BiH, Njemačka je sve takve diplome poslala na kontrolu, a Europa apelira na naše države da postrože vjerodostojnost diploma tako da postane nemoguće krivotvoriti ih.

100posto anketa: Koliko je diploma u Hrvatskoj krivotvoreno?

16. travanj 2024 20:45