StoryEditorOCM
ForumPOZNAT SCENARIJ

Operacije ‘London Bridge‘ i ‘Jednorog‘: Ovo je detaljan plan u slučaju smrti kraljice Elizabete, evo tko bi preuzeo prijestolje, u Balmoral je krenula obitelj

Piše Marija Čović
8. rujna 2022. - 19:02

U utorak je imenovala 15. premijera Velike Britanije tijekom svoje sedam desetljeća duge vladavine, a među njezinim odanim podanicima zasigurno je puno onih koji ne mogu prihvatiti činjenicu da će njezinoj vladavini i njezinom životu doći kraj.

Tada princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta II. 6. veljače 1952. godine u trenutku kad je preminuo njezin otac, kralj George VI. A sada se čini kako bi i njezina vladavina mogla svakog trenutka završiti, zdravstveno stanje 96-godišnje najdugovječnije britanske vladarice se pogoršalo, pod liječničkim je nadzorom u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a članovi njezine najuže obitelji požurili su kako bi bili uz nju.

U posljednjim trenucima kraljičinog života, njezin glavni liječnik, gastroenterolog prof. Huw Thomas, imat će glavnu riječ. On će se brinuti o pacijentici, kontrolirati pristup njezinoj sobi i odlučivati koje se informacije trebaju dati javnosti. Iz Buckinghamske palače će stizati službena priopćenja, poput onoga o pogoršanju kraljičina zdravstvenog stanja, ali ih neće biti puno.

image

Kraljičina obitelj ništa neće prepustiti slučaju

Daniel Leal/AFP

- Kraljev život se mirno bliži svome kraju – bila je posljednja informacija koju je objavio lord Dawson, liječnik kralja Georgea VI. u večernjima satima 20. siječnja 1956. godine.

Nedugo nakon toga Dawson je kralju ubrizgao 750 miligrama morfija i gram kokaina, dozu dovoljnu da ga dva puta ubije, kako bi ublažio kraljeve patnje i omogućio mu da umre na vrijeme za objavu u Timesu čije je tiskanje započinjalo u ponoć.

Vijest na društvenim mrežama

U trenutku kad kraljica Elizabeta izdahne, njezine oči će se zaklopiti i princ Charles će postati kralj, a njegova će mu braća i sestre poljubiti ruku. Odavno već postoji detaljni plan svih događanja koja će slijediti nakon kraljičine smrti. Plan je poznat kao "Operacija Londonski most", ali ako kraljica umre u Škotskoj, slijedi plan nazvan "Operacija Jednorog".

Na dan Elizabetine smrti, trenutačna britanska premijerka Liz Truss bit će među prvima koji će o tome biti obaviješteni, poruku će preko sigurne linije uputiti kraljičin osobni tajnik sir Edward Young, a dobit će je i članovi parlamenta i viši državni dužnosnici. U roku od deset minuta od kraljičine smrti vijest će biti objavljena i na društvenim mrežama, a zastave će se spustiti na pola koplja.

Iz ministarstva vanjskih poslova vijest će se proslijediti vladama zemalja izvan Ujedinjenog Kraljevstva gdje je kraljica još uvijek šef države kao i ostalim nacijama Commonwealtha.

image

Pogreb princeze Diane

AFP

Vijest o kraljičinoj smrti će "običnom puku" biti prenesena brže nego što je to bilo u nekim prijašnjim slučajevima. Kad je kraljičin otac, kralj George VI. umro, mrtvog ga je u 7.30 ujutro pronašao njegov sobar u Sandringhamu.

BBC je vijest prenio u 11.15, gotovo četiri sata kasnije. Kad je princeza Diana preminula u četiri sata ujutro 31. kolovoza 1997. u Parizu, novinari koji su pratili tadašnjeg ministra vanjskih poslova Robina Cooka na putu na Filipine, saznali su to u roku od 15 minuta.

Na dan kraljičine smrti, kralj Charles će se na televiziji obratiti naciji, premijerka će se sastati s novim kraljem, ministar obrane će organizirati počasne plotune, a minuta šutnje održat će se širom nacije.

BBC više nema monopol na vijesti o smrtima

Godinama je BBC prvi doznavao o smrtima u kraljevskoj obitelji, ali više nemaju taj monopol. Kad kraljica umre, prva vijest dolazi u Press Association i ostalim svjetskim medijima simultano. U isto vrijeme će lakaj u žalobnoj odjeći izaći iz Buckinghamske palače i na vrata kapije objesiti obavijest s crnim obrubom. Dok on to bude radio, službena web stranica palače će se promijeniti u samo jednu stranicu s istim tekstom na crnoj podlozi.

image

Očekuje se da će princ Charles uzeti ime Charles III.

AFP

Svi mediji će požuriti s objavom nekrologa, u Guardianu zamjenik glavnog urednika ima listu pripremljenih tekstova, Times ima pripremljene materijale za objavu tijekom 11 dana. Stručnjaci za kraljevsku obitelj govorit će ekskluzivno za programe s kojima već imaju sklopljene ugovore. Svaka radijska postaja ima pripremljenu glazbenu podlogu za tu tužnu prigodu.

Svi televizijski programi će se prestati emitirati, voditelji će biti u crnini, s crnim kravatama, kraljevska zastava će se pojaviti na ekranu i svirat će se himna. Bit će to jedna od onih situacija u kojoj svatko zna gdje se u tom trenutku nalazio.

image

Pogreb princa Filipa pokazao je detalje kraljevskoga protokola i organizacije

AFP

Ritualu koji slijedi nakon smrti monarha većina Elizabetinih podanika nije svjedočila, troje od njezinih četvero posljednjih premijera nisu još bili rođeni kad je ona došla na prijestolje. Kad ona umre, oba doma parlamenta bit će pozvana na zasjedanje, ljudi će biti ranije pušteni s posla, a piloti zrakoplova će vijest prenijeti svojim putnicima.

Dan nakon Elizabetine smrti održat će se formalna proklamacija novog kralja, očekuje se da će uzeti ime Charles III., koji će krenuti na put do Edinburgha, Belfasta i Cardiffa gdje će prisustvovati misama zadušnicama za pokojnu kraljicu i susresti se s liderima Walesa, Škotske i Sjeverne Irske.

Ni burza neće raditi

U programima prisjećanja na kraljičin život i vladavinu posebno će mjesto zauzimati snimka s njezinog 21. rođendana 1947. godine, kad je princeza Elizabeta bila s roditeljima u Južnoj Africi. U obraćanju Commonwealthu tada je kazala:

- Izjavljujem pred svima vama da će cijeli moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen služenju vama i služenju našoj velikoj imperijalnoj obitelji kojoj svi pripadamo.

image

Građani čekaju u redu da odaju počast Kraljici Majci u travnju 2002. godine

A queue of mourners snakes around the floral tributes outside St. Georges Chapel, at Windsor Casle, 10 April 2002, as people wait in line to view the tomb of the late Queen Mother, who was buried next to her husband King George VI. The Queen Mum died at the age of 101 on March 30. AFP PHOTO GERRY PENNY (Photo by GERRY PENNY/)

Gerry Penny/AFP

To je obećanje održala do ovih, možda posljednjih trenutaka svog dugog života.

Ukoliko kraljica umre u Balmoralu, što se može očekivati, njezino će tijelo ležati u najmanjoj od njezinih palača, Holyroodhouseu u Edinburghu. Odatle će kovčeg biti prenesen u katedralu St Giles, a potom će krenuti prema Londonu i Buckinghamskoj palači. Potom će tijelo nekoliko dana biti izloženo u Westministerskoj dvorani kako bi joj podanici mogli odati počast.

Kraljevska obitelj će objaviti detaljne planove pogreba koji će se najvjerojatnije održati devetog ili desetog dana nakon kraljičine smrti. Državni pogreb će se održati u Westminsterskoj opatiji, a toga dana će točno u podne biti održana nacionalna dvominutna šutnja. Pogrebu će biti nazočni državni dužnosnici širom svijeta, kao i članovi europskih i drugih kraljevskih obitelji. Bit će to nacionalni dan žalosti, neće raditi ni burza.

image

Nagrobna ploča majke i oca kraljice Elizabete II

AFP

Kraljičin kovčeg će nakon toga biti prevezen u dvorac Windsor gdje će biti sahranjena u kraljevskoj kripti memorijalne kapelice kralja Georgea VI., gdje su sahranjeni njezini roditelji, tu je i pepeo njezine sestre Margaret, a uz Elizabetu će biti premješteni i posmrtni ostaci njezinog supruga, princa Philipa, koji je u kripti kapelice sv. Jurja sahranjen u travnju prošle godine.

Krunidba kralja Charlesa održat će se nekoliko mjeseci, možda i godinu dana nakon smrti kraljice Elizabete. Ona je okrunjena poslije više od godinu dana nakon što je postala kraljica, 2. lipnja 1953. godine u Westminsterskoj opatiji.

image

Kraljica na sprovodu princa Filipa 17. travnja 2021.

AFP
19. travanj 2024 17:58