StoryEditorOCM
ForumFOTO: DOBRO ZAPAMTITE NJENO IME

Olja Luetić, kao jedina predstavnica iz naše zemlje, predstavila svoju modnu kolekciju na londonskom Fashion Weeku

26. veljače 2018. - 21:40
olja_luetic13-210218

Ekstravagantni couture mistična naziva „Nephilim“ iz radionice akademske produkt i modne dizajnerice Olje Luetić (27) prošlog je tjedna predstavljen na pisti londonskog Fashion Weeka, ne ostavivši nikoga ravnodušnim. Nakon što su organizatori projekta Fashion Finest, koji pruža priliku mladim talentima, primijetili njezine kreacije na britanskoj platformi za povezivanje i promociju profesionalnih dizajnera naziva „Not Just A Label“, dobila je poziv da bude dio ove prestižne modne manifestacije.

Osim što je talentirana Makaranka bila jedina hrvatska predstavnica u Londonu i predstavila svoj brend "Olya Sookie" kroz osam kreacija, njezina revija bila je specifična i po tome što su na njoj sudjelovale i „obične“ žene, nesavršenih proporcija, bez ikakva iskustva u modelingu.

U Oljinim su haljinama tako majka (58) i kći (17) na trenutak osjetile blještavilo jedne od najpoznatijih svjetskih modnih pista i prema riječima britanskog The Suna, „u transparentnim kreacijama gledateljima ostavile malo prostora za maštu“.Više nego zapažena, pohvaljena, bogatija za jedno veliko životno iskustvo, Olja se vratila u rodnu Makarsku i s nama podijelila prve dojmove.

- Bila je ovo moja treća kolekcija, treća revija, druga u internacionalnim vodama, ujedno i veliki uspjeh, posljedica truda i rada koji je uložen u moju karijeru. Organizacija London Fashion Weeka je stvarno iznimna, imala sam i asistente pa se prvi put na reviji nisam slomila, već sam baš uživala. Kad su modeli vidjeli moje haljine, nastala je borba tko će ih nositi. Nakon revije, evo, još mi uvijek dolaze pohvale preko društvenih mreža i medijskih članaka. No, ne mogu reći da sam još uvijek svjesna svega što se u Londonu dogodilo, kazala nam je Olja uzbuđeno.

Teško je shvatiti kada vam netko tako talentiran kaže da joj se moda dogodila „slučajno“, da je do prije nekoliko godina taj talent bio zaključan unutar nje, ali tako je uistinu bilo. Kako se i kroz srednju Likovnu školu u Splitu i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu bavila isključivo produkt dizajnom, i to uglavnom izradom keramičkog posuđa, odlučila je da joj se diplomski rad temelji na tome. Zbog problema s tetivama na rukama nije svoj naum mogla provesti u djelo pa je odlučila kreirati odjeću po svom guštu, onu u kojoj bi rado otišla na neki glazbeni festival, ili možda magično uskočila u Mad Max flim... Njezine prve modne kreacije bili su kratki topovi, stvoreni za diplomski rad, na sebi imaju i 3D krila, a u šivanju su joj pomogli i majka i otac.

- Koliko god ja volim konceptualnu umjetnost, odlučila sam tijekom godina djelomično promijeniti stil, odnosno učiniti ga nosivijim. Moja je unutarnja potreba kao dizajnerice da odjeća koju izrađujem bude funkcionalna. Ali još uvijek u svakoj kolekciji kreiram i nekoliko modela koji ostaju postojani, šivam ih za svoju dušu i oni predstavljaju onaj rad s početka moje modne priče - govori Olja opisujući tako svoje lepršave haljine, stvorene za snažne žene otvorena uma, koje se ne libe iskazati svoju individualnost, koje se u njima istodobno osjećaju ženstveno i ugodno. I sama riječ "Nephilim", kako je nazvala svoje modne kolekcije, označava polubogove, pa se u njima žena osjeća poletno, magično, poput prave boginje!

- Na primjer, pjevačica Ciara jedna je od takvih žena koju bih voljela vidjeti u svojoj kreaciji, mašta Olja, ali s vrlo realnim temeljima. Trenutačno je u fazi otvaranja vlastitog obrta, a dan prije revije u Londonu objavljen je i njezin web-shop na kojem će se moći kupiti njezina keramika, rasvjetna tijela, coffee stolići te modne kreacije. U svemu tome primjetan je Oljin osobni stil te minimalistička estetika.

Paleta boja je ujednačena kroz sve, od odjevnih do upotrebnih predmeta, a oblici se mijenjaju od strogo geometrijskih motiva do nježnih organskih motiva. Ujedno priprema i svoju prvu reviju u rodnom gradu, koji joj je često služio kao kulisa za modne editorijale, među kojima je posebno zapažen onaj s namibijskom fotografkinjom Alexandrom Klohn, a koncem svibnja makarski lukobran poslužit će i kao modna pista. Česti su zahtjevi muškaraca da krene dizajnirati i za njih, pa tko zna, možda makarska revija by Olya Sookie bude još posebnija, avangardnija no inače...

A možda još jednom možemo očekivati - London calling!

18. travanj 2024 12:37