StoryEditorOCM
ForumDOBIO ŠTO JE TRAŽIO

Novinar Plenkoviću: Ako želite biti "urednik nekog medija", imamo otvoreno radno mjesto, doduše za studente, ako to želite!

Piše Jutarnji.hr
1. lipnja 2021. - 17:21

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije održao je kratku press konferenciju. Prvo je govorio o ekonomskoj situaciji, prenosi Jutarnji.hr.

 - Očekujemo da će deficit proračuna biti na razini drugih država članica EU, u stalnom smo kontaktu s Europskom komisijom. Minus 3,8 posto je naš cilj, sve je to očekivano - poručio je premijer.

Na pitanje o stanju o zdravstvu, premijer jer rekao da se praktički pola rebalansa proračuna odnosi na zdravstvo.

Upitan o svojim ocjenama angažman analitičara Dražena Lalića, ali i na činjenicu da je krivo ime Davora Filipovića, prvi put napisala organizacija HDZ Trešnjevska, Plenković je rekao:

 - Meni je žao da politološko društvo nije reagiralo na Milanovićev napad na Puhovskog koji je bio puno gori. Drugo, kada javnost gleda političke emisije ne zna za tko ima kakav background i za koga neki analitičar agitira jer u javnosti nisu svi jednako informirani. Ono što nije u redu da netko kao stručni analitičar, nemam ništa protiv toga da se to plaća, da dva dana prije prvog kruga ima tako teške negativne kvalifikacije o kandidatu HDZ-a, a nekog drugog gotovo doživljava kao svoga.

To nije nepristrano, ali to nije stvar da ja nekom zabranjuje da ne što govori. Neka Lalić, mislim na njega, kaže da je on komentator koji agitira za lijeve političke opcije. Onda ljudi sve znaju, a ne da je kao neutralan i stručan. Valjda mogu i ja kao političar reći što mislim o tome ako neko kao stručnjak gadi nekoga - poručio je premijer.

'Napadalo se Filipovića i Mihanovića'

Novinar RTL-a napomenuo je da je profesor Dražen Lalić tog dana komentirao debatu koja se održala na RTL-u, a na kojoj je Filipović napadao Tomaševića.

 - Toga dana je i Krešo Macan, čovjek kojem ste vi dali pare da vam radi kampanju, bio s druge strane, poručio je novinar premijeru.

 - Ako je Krešo netko koji zastupa desni politički spektar, onda sam ja u krivu - rekao je Plenković i potom dodao da se Lalić na najoštriji način referirao na Filipovića.

 - Filipović je kandidat, a Lalić je komentator koji je napao kandidata HDZ-a. To je velika razlika, rekao je premijer.

Upitan kako tumači da je Ivan Radić u Osijeku tako dobro prošao, a Filipović i Mihanović u Zagrebu  i Splitu ne, a navadno su mediji protiv njih, Plenković je rekao:

 - A što vi mislite da Ivan Radić nije bio moj izbor? Ne znam s kojom ste vi agendom tu došli. Vi ste namjerno stavljali krivo ime našem kandidatu. Kome vi prodajete te priče? Moja priča je sasvim točna i istinita, to je jednostavno tako. Ništa neće promijeniti moj stav i moju želju da to govorim - poručio je Plenković.

'Radića se nije napadalo'

Na opasku novinara da je Filipovićevo ime samo jednom krivo izgovoreno na RTL-u, i da se za taj lapsus novinarka odmah ispričala, premijer je rekao:

 - Kome vi prodajte priče. Nema toga da će se promijeniti moj stav i moje mišljenje. Vaša teza je da su Mihanović i Filipović moji kandidati, a Filipović nije. Svi kandidati HDZ-a su moji i kandidati lokalnih organizacija. Svi su mediji uglavnom platili četiri utakmice, Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, sve se svelo na ta četiri grada. Tu postoji velik i jak i izražen napor da se napadne kandidate HDZ-a u Zagrebu i Splitu. To je činjenica.

VEZANE VIJESTI

REAKCIJAHrvatsko politološko društvo osudilo istup premijera Plenkovića: ‘To je bio autokratski potez‘

UFFF KAKAV GAFZnate li tko je prvo Filipovića prozvao Damirom? Vjerovali ili ne, upravo HDZ!

Na ponovljeno pitanje kako je Radić uspio, a Filipović i Mihanović nije, Plenković je rekao:

 - Njega se nije napadalo. Na RTL-u je bio jedan lapsus zbog kojeg se voditeljica Mojmira Pastorčić odmah ispričala - rekao je opet novinar RTL-a.

Na pitanje o lapsusu HDZ Trešnjevka, Plenković se nije želio izraziti pa je dodao:

 - Marko (Milić, glasnogovornik Vlade op. a.) će vam poslati popis koliko je bilo grešaka pa ćete vidjeti - ustrajao je premijer.

Upitan o tome kakva je zainteresiranost građana za covid putovnice, Plenković je rekao da nema te podatke.

Polemika s Krešićem

Upitan o tome ima li nekih naznaka da će biti promjena u koaliciji s obzirom na poraz na izborima gospodina Čačića, premijer je rekao da nema.

 - Mi smo se sve brzo dogovorili još na sastavljaju koalicije i tamo smo rekli da na lokalnim utakmicama svako igra za sebe - rekao je Plenković.

Na pitanje kada će se sastati s Tomaševićem, premijer je rekao:

 - Nema nikakvog termina za sastanak. Ja sam smo vidio da je zahvaljujući medijskoj manipulaciji kada ste skratili moju izjavu. Kada sam rekao kakvu to oni Hrvatsku žele mijenjati, mislio sam, i to rekao, na Hrvatsku koja je održala radna mjesta, osigurala cjepiva, sredila situacija u zdravstvu... Kada pustite to, onda ne bi vaš upit Tomaševiću i gospođi Kekin bio takav da sam je rekao što oni imaju protiv Hrvatske. Ja imam dužnost i stav braniti svoj stav i stav svoje Vlade.

Na opasku novinara da se ne prenosi sve u citatu, nego se nekad i parafrazira, i da mu može poslati taj tekst, Plenković je samo rekao ok. Upitan zašto je fiksiran na medije, rekao je:

 - Uopće nisam fiksiran na medije. Da jesam, ne bismo pobjeđivali sa 15 županija, 75 posto županija, 45 posto gradova općina, nakon onakvog mandata lani, najuvjerljivije pobjede HDZ-a.

Novinar je ustrajao da Plenković djeluje kao da želi biti "urednik nekog medija" i da imaju otvoreno radno mjesto, doduše za studente, ako to želi:

 - Gospodine Krešić, ušli se sada u duboki ofsajd, malo ste svi postali prebahati. Ovo da si vi umišljate da meni možete nastupati profesorski, to vi sebi objesite o čavao, rekao je premijer. Novinar mu je odgovorio da jednako tako i on nastupa prema medijima.

 - Ovo je sitni bezobrazluk koji ste si danas dopustili, a sutra više nećete - završio je Plenković.

24. travanj 2024 05:00