StoryEditorOCM
ForumZABAVE U SLOVENSKOJ

Novi problemi za društvo iz Kluba: Gong prijavio Milanovića, ministre, Turudića i Hranja

Piše Jutarnji.hr
1. listopada 2020. - 18:09
S lijeva na desno: Zoran Milanović, Oleg Butković, Robert Hranj, Tomislav Ćorić, Josip AladrovićCropix

Gong je prijavio ministre Tomislava ĆorićaJosipa Aladrovića i Olega Butkovića, kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika RH Zorana Milanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u takozvanom klubu uhićenog Dragana Kovačevića, stoji na Facebook stranici Gonga.

Također, Gong je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike suca o boravku Ivana Turudića u spomenutom klubu.

- Koliko je poznato javnosti, takozvani klub nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se odvijala tamo. Posebno je sporno druženje i nepoštivanje propisanih mjera u vrijeme tzv. lockdowna, dok su na snazi bila različite restrikcije za sve građane_ke i zabrana rada ugostiteljskih objekata. Također, prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ukoliko nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi. Isto tako, zabrinjava informacija iz medija da su posjetitelji kluba morali ostavljati službene mobitele na ulazu kluba, što otvara pitanje što se to moralo pod svaku cijenu sakriti, poručuju iz Gonga.

Posebno im je sporna uloga ministra Ćorića koji je tada bio zadužen za energetiku, u čijem resoru je i Janaf.

- U trenutku kada on, navodno, boravi u tom klubu, odlučuje se o imenovanjima članova Uprave Janafa. U isto vrijeme je ministar i na čelu Povjerenstva koji provodi intervjue s kandidatima i potpisuje zaključak koji ide prema Vladi s prijedlogom Uprave, a s istim tim čovjekom, kojeg zapravo predlaže, druži se u klubu, ističu iz ove udruge građana. 

Okrenuli su se potom sucu Turudiću.

- Kada je riječ o Turudiću, ukupna vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovu onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova, kažu iz Gonga.

Na koncu, ističu da građani i građanke imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, koji pak moraju voditi računa o svom integritetu. 

- Stoga, Gong, apelirajući na transparentnost i dobru vladavinu, nada se kako će nadležne institucije i udruge istražiti i očitovati se o navedenoj prijavi u zadanim zakonskim rokovima, zaključuju na kraju priopćenja.

24. travanj 2024 19:07