StoryEditorOCM
ForumPOTRAGA NA PERUĆI

Novi detalji o nestalom 24-godišnjem mladiću iz Obrovca Sinjskog: ‘Znao je Dominik i prije odlaziti od kuće i vraćati se za nekoliko dana...‘

Piše Vladimir Urukalo, PSD
21. rujna 2021. - 17:33

Desetak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja 'pojačani' četveročlanim ronilačkim timom splitske Specijalne jedinice policije "Batt" pretražuje i dalje područje jezera Peruća u potrazi za 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mjesta Obrovac Sinjski kod Sinja. Dominik je, podsjetimo, u nedjelju 19. rujna otišao iz svoje obiteljske kuće nikome ne kazavši gdje ide, a kad se nije vratio do večernjih sati, alarmirana je policija.

Spašavatelji HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mjestu gdje se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi nekih kilometar udaljeno od mjesta gdje je dan prije bilo nađeno njegovo vozilo i osobne stvari, odjeća, mobitel...

- Na tom su mjestu obale jezera najmanje udaljene, nekih 270 metara i pretpostavka je da je momak tu ušao ako je želio preplivati jezero kao što je navodno i rekao - govori nam jedan od spašavatelja dok u gumenjak stavlja boce s kisikom i ostalu opremu za ronioce.

image
Nikola Vilić/Cropix

Angažirana su bila i dva specijalno obučena psa za potrage i to Mana, pet godina stara mješanka ovčara i bul terijera koja je prva i reagirala lavežom na mjestu koje se nalazi otprilike po sredini rute koju je mladić namjeravao preplivati. Kako bi bili sigurni u Manin pronalazak, na isto je područje krenuo i drugi potražni pas Draco star osam i pol godina, jedan od najboljih europskih pasa tragača koji je također, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spašavateljima da bi se tu moglo nešto nalaziti, zapetljano možda među panjevima i granama kojiim ima mnoštvo na dnu jezera. Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi.

image
Nikola Vilić/Cropix

-Uspješnost je 50 posto sreća da dođemo na uže područje pretrage, a ostalo je na Dracu da odradi. Kad osjeti miris osobe počne lajati, ako je namirisao tijelo onda laje malo drugačije u rjeđim intervlaima i tiše, a ako je živa osoba onda je lavež veseliji i glasniji - pojasnio je Kruno Stipetić iz HGSS-a iz Ogulina.

Nakon toga, negdje oko 15 sati brodom su se na tu poziciju uputili i ronici Specijalne policije kako bi provjerili da li je možda tijelo nesretnog mladića zaista zapelo među granama na nekakvim 200-njak metara udaljenosti od brane Peruća. Oni su se, pak, morali nositi i s velikom količinom mulja u jezeru na dubini od nekakvih 30-ak metara kojem je vodostaj dosta nizak pa su zato i struje dosta jače.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

Kako smo doznali od nekih poznanika obitelji, a nitko razumljivo nije htio da mu se navodi identitet u novinama, mladić je već i prije znao odlaziti od kuće i vraćao bi se tek za nekoliko dana. No, svaki bi put prije toga rekao da ide, a ovaj je put u nedjelju otišao bez ikakve najave. Zato je ukućanima bilo i sumnjivo kad se nije vratio.

- Nije on ništa specijalno trenira, nije bija član nekog kluba, ali je mlad i jak, trenira je sa utezima kod kuće. Svi se nadamo najboljem, ali taj je dan na Perući bilo jako nevrijeme, nevera i tko zna što se dogodilo - govori nam jedna mještanka.

Na mjestu gdje je u utorak uspostavljena baza spašavatelja, na predjelu Točilo u Općini Hrvace, cijelo su jutro pripadnici HGSS-a i policije, među kojima je bio i načelnik sinjske PP Mislav Filipović Grčić te policijska službenica Mirjana Jenjić koja je zadužena za potrage, razmjenjivali prikupljene informacije i razrađivali plan potrage.

image
Na fotografiji: Stipe Božić
 
Nikola Vilić/Cropix

RANIJE:

Na području Perućkoga jezera od jučer traje traje velika potraga za nestalim 23-godišnjakom. 

U drugom danu potrage sudjeluju potražni psi i ronioci Specijalne jedinice PU splitsko-dalmatinske 'BATT'.

Pretražuje se dio na obali na području sela Otišića jer je vjerojatno da je mladić tu krenuo preplivati jezero, budući da je to njegov najuži dio, širok 270 metara. Jezero je u tom dijelu duboko dvadesetak metara, ali je puno mulja i vidljivost je jako slaba.

Prema nekim navodima, mladić je tek nedavno naučio plivati. 

U 12:32 sata čeka se da psi završe potragu, kako bi zatim krenuli ronioci.

Među tragačima je pas Draco, jedan od najboljih u Europi, koji je spasio djevojčicu iz ruševina u Petrinji. 

- Pas je obučen prvenstveno za traženje u šumi, ruševinama, lavinama i vodi - rekao je Kruno Stipetić iz HGSS stanice Ogulin, i objasnio da pas lajanjem upozorava kada osjeti miris osobe koju traži, a lavež se razlikuje ovisno o tome je li osoba živa ili mrtva.

- Ako je riječ o tijelu, pas laje u rjeđim intervalima i tiše, a ako je osoba živa, pas o tome obavještava veselijim lavežom s više energije - rekao je Stipetić.

- Ne gubimo nadu, imali smo situacija kada smo ljude tražili i po nekoliko dana i pronašli ih žive. Vjerujemo da će i ova potraga sretno završiti - rekli su jučer pripadnici HGSS-a uključeni u potragu.

Podsjetimo, jučer ujutro je pronađen automobil u kojem se mladić udaljio od kuće, a kilometar dalje pronađene su i njegove osobne stvari. 

Pretpostavlja se da je mladić za kojim se traga Dominik Branimir Bilobrk, 23-godišnjak iz Obrovca Sinjskog koji je, kako je objavljeno na stranici nestali.hr, nestao u subotu, 19. rujna.

Na spomenutoj stranici navodi da je u trenutku nestanka bio je obučen u kratke maskirne hlače, crnu majicu kratkih rukava i crne tenisice. Jače je tjelesne građe, a od kuće se udaljio u automobilu marke Fiat.

20. travanj 2024 01:43