StoryEditorOCM
ForumNACIONALNI STOŽER

Nove mjere od 1. travnja. Capak: "Ne bih savjetovao cijepljenje ruskim ili kineskim cjepivom"

Piše JL
29. ožujka 2021. - 14:10

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove podatke vezane za koronavirus u Hrvatskoj. Početak presice je s uobičajenih 11 sati pomaknut na podne.

Krizni stožer ranije je objavio najnovije službene podatke o broju novozaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9290. Preminulo je 18 osoba.

Prošloga ponedjeljka bilo je 150 novih slučajeva, a testirana je 2.521 osoba.

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

-  U protekla 24 sata zabilježeno je 300 novih slučajeva, trenutno je broj aktivnih u Hrvatskoj 9290. Broj pozitivnih od početka pandemije do danas je 267 522. Od početka epidemije testirano je 1 530 168 osoba,a u protekla 24 sata 2848. Postotak pozitivnih je 10,5 posto. Na bolničkom liječenju je 1247 osoba od kojih je 126 na respiratoru, u odnosu na prethodni dan je 15 više. Istovremeno u bolnice je zaprmiljeno 112 bolesnika, a otpušteno 49. 252 321 osoba se do danas oporavila, u protekla 24 sata 1084. U protekla 24 sata preminulo je 18 osoba i ukupna brojka preminulih od početka epidemije je 5911. Među preminulim jedna osoba je bez komorbiditeta, jedna je imala jedan komorbiditet iz kardiovaskularnih bolesti, ostali multiple. U samoizolaciji je 20 191 osoba. Zaključno s 27. ožujka utrođeno je 430 396 doza cjepiva i cijepljeno 348 648 osoba. S dvije doze 81 748, a s jednom 266 900 osoba - kazala je Katalinić-Janković. 

- Imali smo 300 novih slučajeva, u zadnja 24 sata testirali 2848 osoba. Tjedan dana prije, 22.3, imali smo 150 novooboljelih od 2521 testiranog, tjedan prije toga 129 novooboljelih od 2563 testirana. U ovom tjednu od 23.3. do 29.3. imali smo 9733 novooboljela, u prošlom tjednu od 16.3. do 22.3. je bilo 6615. Brojka u ovom tjednu je za 47 posto veća. Trenutna incidencija je 399,9 u RH, najnižu ima Virovitičko-podravska, a najvišu Primorsko-goranska županija. Hrvatska je u EU po 14-dnevnoj incidenciji na 9. mjestu, a najvišu ima Estonija. Trenutna ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika ja 1447 za RH što nas stavlja na 18. mjesto ljestvici zemalja EU - kazao je Krunoslav Capak.

Božinović govorio o mjerama

- Kao što vidite epidemiološka situacija nije dobra što znači da moramo svi preuzeti aktivnu ulogu u procesu. Scenarij za ovaj treći val pišemo sami i kada će doći o raspleta ovisi o našim obrascima ponašanja. Izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske, distanca, prozračivanje prostora, održavanje higijene jedini su put da efikasno spriječimo zarazu - kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama. 

- Ono što je bitno napomenuti je da mjere koje postoje su ozbiljne mjere, njihova primjena je nešto o čemu se može razgovarati koliko je ona na razini ozbiljnosti. Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni situacijom, brojevi rastu. Ovaj tjedan u četvrtak bi trebale stupiti na snagu mjere jer ističe aktualna nacionalna odluka 31.3. Mi ćemo sigurno razmotriti sve te mjere kada govorimo o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali i da ćemo stalno pratiti razvoj epidemije tako da ukoliko se za tim pokaže poruka i mjere koje se donesu 1.4. ne znači da se ne mogu mijenjati i prije isteka roka do 15.4. To će sve ovisiti o tome kako će se stvar s koronavirusom razvijati u narednim danima. Što se tiče aktivnosti lokalnih stožera, moramo konstatirati da tu imamo šaroliku situaciju. S jedne strane imamo stožera koji su vrlo aktivni i posvećeni u potpunosti ostvarenju cilja, s druge strane ne vidimo da je taj entuzijazam prisutan baš kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne bismo s mjerama htjeli ići predaleko u odnosu na stožere koji su svojim prijedlozima koje je Nacionalni stožer prihvaćao se potrudili i moguće je da oni prije ostalih budu došli u situaciju da im se brojevi poboljšavaju te ne bi bilo u ovom našem načinu rada oportuno njih kažnjavati. Mislim da više nikome nije tajna kako se ovaj virus širi, nikome nije tajna kako se on može i kakvim mjerama zaustaviti. Ukoliko se svi posvetimo tome onda ćemo imati bolju situaciju. Na jednoj od vaših televizija sam gledao reportažu s jednog otoka koji je u županiji koja ima striktne mjere gdje se pokazalo da se na lokalnoj razini, ako postoji dobra organziacija, može sačuvati epidemiološka situacija u mjeri u kojoj ne bi bilo fer ni oportuno stanovnicima tog grada ili otoka nametati strože mjere od onih koje sada jesu na snazi - kazao je Božinović.

Stožer je govorio i o procesiji na Hvaru.

- Nema poseban zahtjev. Prošle godine je to bilo specifično jer znate i sami da je bio lockdown u cijeloj Hrvatskoj, ali u ovom trenutku Nacionalnom stožeru nije došlo niti postoji očekivanje da se takvo pitanje uputi Nacionalnom stožeru - kazao je Božinović.

- Što se tiče kulture općenito mi podržavamo aktivnost lokalnih stožera uključujući prijedloge koji su usvojeni sa strane Primorsko-goranske županije. Naravno da sve odluke mi pokušavamo i nastojimo izbalansirati. Kao što je poznato, u ovom trenutku su kulturne manifestacije dopuštene u cijeloj RH zato što možda na sreću epidemiologa, ali nisam siguran da se s tim trebamo previše hvaliti, to uglavnom nisu manifestacije koje bilježe veći broj posljetitelja. Što se tiče Primorsko-goranske županije, prije svega Rijeke, u travnju se finaliziraju manifestacije vezane uz Europsku prijestolnicu kulture, ali tu je planiran niz događaja uz stirktne mjere i minimalna broj posjetitelja - kazao je Božinović.

O cijepljenju

Beroš je govorio o mailovima koji stižu građanima da su se prijavili na cijepise.hr i to mjesec dana nakon prijave.

- Tanja Bedovec koja je ravnateljica uprave za e-zdravstvo će vam dati odgovor na ta pitanja - kazao je Beroš. 

Bedovec je pročitala izvještaj o platformi te kazala da je 86 tisuća prijavljenih dobilo automatiziranu poruku da će dobiti termin za cijepljenje. Građani koji su se cijepili prvom dozom dobili su poruku time, kazala je, da su njihovi podaci evidentirani. Zatim je govorila o fazama cijepljenja te kazala da će sva cijepljenja biti evidentirana u nacionalni karton cijepljenja. 

Ukoliko kreće procjepljivanje turističkih djelatnika, što ako se prijavio na platformu, hoće li doći do dupliciranja prijava? 

- Kad završimo s drugom fazom cijepljenja razgovarat ćemo o gospodarskim prioritetima koji nisu medicinski i zdravstveni prioriteti pa tu epidemiolozi neće voditi glavnu riječ. Zdravstveni djelatnici će spadati u prioritete i od Ministarstva turizma je zatraženo da naprave prioritetni popis osoba koje će se cijepiti - kazao je Capak. 

Komentirao je i preraspodjelu doza i kritike iz određenih županija da će se previše doza davati u županije koje su turističke te vodi li se računa o tome da se više cjepiva da ordinacijama koje imaju više starijih pacijenata.

- Zna se za dopis koji je uputio 16.3. HZZ i treba vremena da se spiskovi i upućivanje doza na teren prilagode. Što se tiče neravnomjerne raspodjele cjepiva po županijama, imamo tablicu koja kaže da je prosjek distribuiranih doza cjepiva na 1000 stanovnika u RH 133,6. Županija koja je iz političkih razloga rekla da se počelo cijepiti turističke djelatnike, što je notorna laž jer to još nitko nije počeo raditi, iz te županije je 130,7 što je tri doze manje od prosjeka. Neke županije su kad napravite listu županija neke imaju više od prosjeka, neke manje, a najviše ima Sisačko-moslavačka županija, znate zašto, ona je dobila 174,7 doza na 1000 stanovnika, a svi ostali se kreću od 120 do 142. To je sve vrlo blizu. Pfizerove doze idu u županije koje imaju frižidere na -70 i nastoji se ispraviti to da svi dobe jednako prema broju stanovnika. Nekad netko dobije više, neko manje, ali izuzetan napor HZJZ-a je usmjeren na to da se ravnomjerno raspodjele doze sva tri proizvođača - kazao je Capak. 

'Dogovor kuću gradi i tako mora biti'

Ministar Beroš je komentirao priopćenje Hrvatske liječničke komore o njegovom komentiranju i prozivanju liječnice Nataše Ban Toskić. 

- Sve što je bilo sporno rekao sam zadnji put. Plan i program cijepljenja zahtijevaju konstruktivnu raspravu na tu temu mimo medijatora i rasprave u medijima. Dogovor kuću gradi i tako to mora biti. Struka mora uvažiti aktualne okolnosti. Čudi me da neki koji javno nastupaju su odbili participirati u okviru svojih organizacija, Domova zdravlja, u kolegijima koji su raspravljali kako upogoniti proces cijepljenja, a sudjeluju u medijskim raspravama. Pozivam sve ključne dionike da raspravimo sve sporne elemente koji se evidentiraju tijekom ovog najvažnijeg procesa u RH - kazao je Beroš. 

Capak je komentirao pitanje novinarke o kolegiju na farmaceutskom fakultetu koji se tiče cijepljenja u apotekama i da je napravljen mimo procedure kako bi on ušao na sveučilište i predavao.

- Kod nas je točno da u zakonu ne stoji da farmaceuti u apotekama mogu cijepiti, ali je više puta od strane ljekarničke komore upućeno Ministarstvu zdravstva inicijativa da se uvede to jer u većini europskih zemalja postoji cijepljene u ljekarnama. Kako naši ljekarnici nisu bili educirani za cijepljenje, uveli su katedru koja se bavi epidemiološkim aspektima cijepljenja i samim cijepljenjem i ja sam bio zamoljen da održim predavanje. Meni ne treba angažman na Sveučilištu, ja sam angažiran i na nekoliko Sveučilišta, mostarskom, splitskom, riječkom i zagrebačkom, meni taj angažman nije potreban i htio sam pomoći farmaceutima - kazao je Capak.

Stožeru je ponovno postavljeno pitanje o preminuloj 12-godišnjakinji te hoće li se ispričati majci.

- Mislio sam da je ta priča završena jer sam pročitao iz otpusnog pisma dijagnozu koja govori da se radi o covidu-19 i da sam u posjedu nalaza na covid koji je pozitivan jer smo mi to zatražili iz bolnice jer je postavljena sumnja da je netko na Nacionalnom stožeru, a to nisam bio ja jer sam rekao da nemam detalje. Zatražio sam dokumentaciju i jasno rekao da nam je splitska bolnica dojavila za taj slučaj na temelju dokumentacije koje su oni temeljem svojih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka napisali i zaključili tako kako je zaključeno i dojavili nama na Stožeru. Ja tu nemam nikakav komentar jer sam u petak rekao sve što sam imao za reći. Ako netko smatra da se trebam ispričati onda ću se ispričati i ispričao sam se u petak - kazao je Capak. 

Stožer komentirao cijepljenje Hrvata u Srbiji

Capak je komentirao hoće li hrvatski građani koji su se cijepili u Srbiju biti evidentirani kod nas u sustavu i hoće li u RH moći dobiti drugu dozu. Također, Stožeru je postavljeno pitanje osjećaju li da su malo podbacili zbog toga.  

- Što se tiče priznavanja cijepljenja u trećim zemljama koje nisu zemlje EU postoji prijedlog EU za uredbu koja će se baviti priznavanjem potvrda o preboljenju o cijepljenju i rezultata testiranja na sars-cov u kojoj postoji prijedlog da će to zemlje odlučivati same ukoliko su u stanju osigurati interoperabilnost i autentifikaciju što bi značilo da bi svaka zemlja na svojoj granici imala mogućnost provjeriti je li certifikat ispravan. Priznavanje od bilo koga unutar EU će ovisiti o tehnici razmjene podataka, certifikatima i mogućnosti provjere njihove autentičnost. Uredba je u formi prijedloga, ne znamo kako će konačni tekst izgledati, ali je sigurno da će se unutar zemalja EU priznavati potvrde na europskoj legislativi. Što se tiče drugog dijela pitanja, ne osjećam da sam podbacio. Cijepit ćemo sve naše građane. Oni koji su se cijepili u trećim zemljama trebali bi imati potvrdu s kojim cjepivom su se cijepili i kada, a da li će se moći cijepiti u Hrvatskoj ovisit će o tome jesu li u skupini koja se trenutno cijepi - kazao je Capak i dodao kako ne bi savjetovao građanima cijepljenje kineskim i ruskim cjepivom.

Komentirao je i mjere u Sloveniji za prelazak granice koje se odnose na osobe koje su se cijepile protiv koronavirusa. 

- Ako mislite za potrebe prelaska granice, kao što znate izmijenjena je uputa o postupcima s oboljelima, bliskim kontaktima, prekidu izolacije i karantene. Što se tiče mogućnosti prelaska granice odluka vrijedi do 1.4. i upravo su u tijeku njezine izmjene i dopune koje ćemo objaviti čim ćemo imati gotovo tekst, izgledno je da se ići u istom smjeru kao s uputom HZJZ-a - kazao je Capak. 

- Odluka je dio paketa koji ćemo u srijedu vjerojatno objaviti a vrijedit će od četvrtka, uključujući novu odluku izmijenjenu na ovom tragi u pregovora koji se vode u EU vezano za kategorije ljudi koji su preboljeli ili su cijepljeni ili su testirani i ta odluka stupa na snagu 1. travnja - kazao je Božinović. 

Capak je komentirao i austrijske kućne testove grgljanjem. 

- Postoje tzv. samotestovi koji se rade na jednostavan način pa nije potrebno sudjelovanje znanstvenih djelatnika u tome. Rade se iz sline koja se uzima iz usta ili sluznice nosa. Mi smo imali do sada nekoliko takvih testova na validaciji, niti jedna nije izvršena do kraja. Rado bismo takve testove ako će pokazati osjetljivost kakvu zahtijevamo. EU je donijela dokument o tim testovima gdje se propisuje način kako se oni validiraju na teritoriju EU. Možemo se jedino nadati da će netko kod na uskoro registrirati takav test. Potrebna je validacija našeg laboratorija i potvrda HALMED-a da je uputstvo za korištenje testa dovoljno jednostavno da ga svatko može napraviti bez mogućnosti da se ozlijedi - kazao je Capak te dodao da su oni niže kvalitete i slabije osjetljivosti od brzih antigenskih testova. 

'Ne bih savjetovao cijepljenje kineskim i ruskim cjepivom'

Capak je odgovorio i koliko je slučajeva južnoafričkog soja zabilježeno u RH.

- Zabilježili smo 15 osoba kod kojih je sekvencioniran južnoafrički soj. U zadnjoj tranši gdje smo uzorke od 9. i 16.3., njih 564 dobili rezultate iz ECDC-a ima 4 južnoafrička soja, a dominira britanski soj s više od 80 posto - kazao je Capak. 

- Prema informacijama na europskoj platformi, najveći postotak imaju Luksemburg i Belgija s tim da je prosjek oko 5 posto takvih slučajeva dokazan u Europi. Ono što ne veseli da su se počeli širiti u općoj populaciji, za neke nema podataka od kud su se proširili. Treba biti oprezan i sa tim sojem - kazala je Alemka Markotić.

Stožeru je postavljeno pitanje imaju li savjet za one koji se idu cijepiti u Srbiji.

- Registracija cjepiva pri EMA-i pruža određenu sigurnost, učinkovitost koju čitava EU propagira i stavila je u legislativu i zbog toga su ovakvi postupci i EU i zemalja EU prema tom cjepivu. Ja sam uvjeren da su ta cjepiva u redu, ali da su ona određene učinkovitosti kao i druga vektorska cjepiva koja se upotrebljavaju na teritoriju SAD-a i EU. Da bi se cjepivo proglasilo sigurnim i registriralo u EU potrebno je oosigurati proizvodnu i kliničku praksu, moramo se uvjeriti u kojem broju je cjepivo testirano, je li to u skladu s kliničkim testiranjima, je li osigurano i da li je svaki mililitar tog cjepiva jednake kvalitete, što se upravo radi. Ne bih savjetovao ljude da se cijepe s ruskim i kineskim cjepivom dok se ne registrira na području EU. Savjetovao bih svima da čekaju svoj red. U travnju ćemo dobiti oko 500.000 doza. 121.000 doza dolazi samo u ovom tjednu. Ubrzat ćemo cijepljenje druge skupine i nadamo se, ubrzati cijepljenje treće i do ljeta procijepiti više od 50 posto stanovnika RH - kazao je 

19. travanj 2024 01:31