StoryEditorOCM
ForumPRIZNANJE

Nova karijera bivše predsjednice: Grabar Kitarović ulazi u Međunarodni olimpijski odbor! Na funkciju bi trebala stupiti u srpnju

Piše Anita Belak Krile/SD
10. lipnja 2020. - 20:32

 Posljednjih dana puno je bilo spekulacija u medijima o tome gdje je nakon gubitka izbora nestala bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Odavno se ne pojavljuje u javnosti, više se ne spominje ni njezin ured, a nije obnovila ni članstvo u HDZ-u, koje je zamrznula dok je bila na Pantovčaku.

Danas smo pak dobili odgovor kakvi su njezini daljnji planovi: međunarodni i iznimno dobro plaćeni!

Bivša predsjednica, na sportskim je događajima dosad bila samo žestoka navijačica, a danas ju je, naime, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora, zajedno s još dvije kandidatkinje i dva kandidata, nominirao za nove članove vrha ove krovne sportske organizacije na svjetskoj razini.

Uz Grabar Kitarović u MOO-a nominirane su još dvije žene: saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud koja je veleposlanica u SAD-u pri UNESCO-u i Kubanka Maria de la Caridad Colón Ruenes, nekadašnja bacačica koplja, olimpijska pobjednica na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. Također su predložena i dva muškarca: Battushig Batbold iz Mongolije i proslavljeni atletičar Sebastian Coe, predsjednik World Athleticsa iz Velike Britanije. 

Kandidate je birala posebna komisija, a odluka o njihovu izboru bit će donesena na virtualnoj sjednici 17. srpnja 2020.

Tada bi novi kandidati trebali biti izglasani i stupiti na svoje funkcije.

Očekuje se da će svih petero biti izabrani za članove MOO-a. Da je sve već praktički riješeno, dade se zaključiti iz izjave Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora.

- Izborom ovih pet kandidata, Međunarodni olimpijski odbor ali i čitav olimpijski pokret imali bi višestruke koristi, a ponajviše zbog njihovih vještina i stručnost. Ujedno, povećat ćemo broj žena na 39 – izjavio je Bach nakon današnje sjednice Izvršnog odbora.  

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša otkrio je kako je Grabar Kitarović uvrštena među pet kandidatkinja i kandidata na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Vrlo brzo nakon što se vijest proširila medijskim prostorom, na Twitteru se oglasila bivša hrvatska predsjednica.

- Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša - promotora Lijepe naše, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Međunarodni olimpijski odbor je organizacija koja rukovodi olimpijskim pokretom, a osnovna joj je zadaća osigurati redovito održavanje Olimpijskih igara, nadzirati njihove pripreme i provedbu. Osnovan je 1894. u Parizu, a od 1914. sjedište mu je u Lausannei.

Od osamostaljenja države, Hrvatska je imala samo jednog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Bio je to redatelj Antun Vrdoljak od 1995. do 2011, nakon čega je postao počasni član.

19. travanj 2024 15:29