StoryEditorOCM
ForumISPOVIJEST DOKTORICE S PLAĆOM OD 39.000 KN

Ništa mi nije poklonjeno, sve sam itekako odradila. Povrijedilo me što sada svi upiru prstom u mene

Piše Glas Istre
31. kolovoza 2019. - 17:44
mozaik_donacija05-281216

 

Nakon što je Glas Istre objavio podatke prema kojima jedna liječnica u pulskoj bolnici ima plaću čak 39.000 kuna, kako su napomenuli - u rangu one guvernera HNB-a Borisa Vujčića, neki su ostali zapanjeni. Međutim, list je stupio u kontakt s liječnicom i otkrio da se radi o brojnim prekovremenim satima koje je specijalistica u jednom mjesecu odradila.

- Ništa mi nije poklonjeno. Povrijedilo me što sada svi bruje i upiru prstom u mene kao da sam nešto ukrala. Nije moja plaća nikakva tajna. Podaci su javni i ono što dobijem na kraju mjeseca pošteno sam odradila - rekla je za Glas Istre dr. med. Mirna Milevoj Ražem, jedina pedijatrica neonatologinja pulske bolnice, čija su mjesečna primanja u iznosu od 39 tisuća kuna mnoge šokirala.

Novinarka ju je ulovila upravo kad je završavala s još jednim dežurstvom koje odrađuje apsolutno najviše u toj bolnici. U lipnju je imala 316 radnih sati i doslovno spava na pedijatriji!

- Istina je da radim najmanje za dvoje ljudi. Da mene nema, ne znam tko bi radio. Bolnica nema ljudi, ustanova bi bila u još većim problemima. Ginekologija ne bi normalno funkcionirala, a žene bi se na porođaje slale u Rijeku. Prisutna sam na svim porodima. Pitajte šefa ginekologije što misli o tome da ostanemo bez neonatologa - rekla je dr. Milevoj Ražem, liječnica s 40-ak godina staža. Osim što se može pohvaliti iskustvom, doktoricu hvale i brojni roditelji te je više puta birana za najdoktoricu u Hrvatskoj.

Primjer ove neonatologinje zapravo više govori o stanju u bolnici koja je prisiljena angažirati umirovljenu liječnicu jer druge opcije nemaju. S druge strane, pitanje je koliko i liječnica može izdržati ovakav tempo.

- Ne sramim se svojih primanja, ali nije ugodno da o tome slušate i u cvjećarnici. Nisam preko noći dobila takva primanja. To su sve moji odrađeni sati, dežurstva i ogromna praksa. Ja sam taj novac po zakonu zaradila. Svaki sat koji odradim po zakonu mi se plati, a ja sam ih itekako odradila. Samo prošli mjesec dežurala sam 11 puta 24 sata. Jednostavno nema tko - priča liječnica i dodaje da joj snagu daju djeca kojima je pomogla i kojima i dalje pomaže:

- Radim minimalno za dvoje ljudi i sretna sam što me zdravlje dobro služi da mogu raditi. Svi moji kolege me podržavaju i mole boga da ne odem.

Dr. Milevoj Ražem otkriva da imaju kadrove na specijalizaciji te da svi očekuju da će se vratiti raditi u pulsku bolnicu.

- Da bi netko postao neonatolog treba minimalno deset godina rada. Na pedijatriji sam noću i danju, a niti jedan porod se ne može planirati bez mene. Da ne radim toliko i da mene nema, bilo bi još više problema. Ovo je ispala paljba na mene, a tko uvijek dobije po nosu - radnik! Mnogi u bolnici ni ne zarade svoju plaću i samo se žale, spletkare, podmeću. Nemaju valjda pametnijeg posla - rekla je za Glas Istre.

24. travanj 2024 00:28