StoryEditorOCM
ForumOTKRILO ISTRAŽIVANJE

Ni Nijemci nisu što su bili, evo koliko ih laže pri prodaji rabljenih automobila, kupci navode kako su prevareni

Piše MOZAIK SD
17. svibnja 2023. - 17:05
Trgovina rabljenih automobila u Njemačkoj, čak 39 posto kupaca uvjereno je da su bili prevareni prilikom kupnje (ilustracija)AFP

Kupoprodaja je jedna od djelatnosti u kojoj se najviše laže, kupac čini skoro sve da proda svoju robu.

Takav je slučaj i pri kupnji automobila, gdje su prodavateljima na raspolaganju šire mogućnosti prevare, odnosno prikrivanja kvarova i kilometraže. Kao u tom smsilu uređenije tržište od hrvatskoga slovi njemačko tržište polovnih automobila.

Doduše možda bi preciznije bilo reći da je slovilo.

Naime, prema istraživanju platformi za kupnju automobila Heycar i YouGov, provedenome na 2300 ispitanika, gotovo svaki četvrti privatni vozač u Njemačkoj (23 posto) varao je pri prodaji svog rabljenog vozila kako bi postigao višu cijenu. U većini slučajeva kozmetički su uklonjene ogrebotine (12 posto), a dim cigarete je prikriven (6 posto).

Premda je oko tri četvrtine ispitanih (74 posto) izjavilo da nikada nisu varali, 39 posto kupaca rabljenih automobila uvjereno je da su bili prevareni prilikom kupnje rabljenog vozila. Njih 17 posto izjavilo je da nezgode i oštećenja nisu iskreno prijavljeni, a čak osam posto je sigurno da je kilometraža njihovog automobila bila lažirana, piše HAK revija.

Ti podaci sigurno neće obradovati hrvatske kupce koji često potežu do Njemačke u potrazi za rabljenim automobilom.

19. travanj 2024 23:20