StoryEditorOCM
ForumOVO NIJE DOBRO

Neslužbeno: danas u Hrvatskoj više od 2.600 novozaraženih. Predsjednik Liječničke komore: ‘Na bazi tjedne incidencije imamo najbrži rast u EU‘

Piše PSD
31. ožujka 2021. - 09:44

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj je u protekla 24 sata na covid-19 pozitivno više od 2600 osoba, a testirano je više od 10.600 uzoraka, prenijela je na Twitteru novinarka N1 televizije. Udio je to od 24,69 posto.

Prije toga, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je, među ostalim, koemntirao situaciju s koronavirusom.

Bez sumnje svjedočimo trećem valu”, naglasio je Luetić i dodao: “Posebno zabrinjava da je Hrvatska sad na bazi tjedne incidencije najgora u EU, imamo najbrži rast novozaraženih, a to ćemo za koji tjedan vidjeti u bolnicama. Primjerice danas u odnosu na prije četiri tjedna imamo gotovo dvostruko više pacijenata na respiratorima, gotovo 60% više pacijenata je u bolnicama, a tek smo prije koji dan dosegli razinu od 1.000 novozaraženih na dnevnoj bazi.”

Ističe da je sadašnji broj posljedica zaraze otprije dva do tri tjedna, a tad su brojevi bili znatno niži. “Danas ćemo vjerojatno svjedočiti broju od 2.000 i više zaraženih, a u bolnicama ćemo tu sliku vijdeti kroz dva tjedna”, rekao je za N1.

Najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj je zabilježen 10. prosinca kad smo imali 4.620 novozaraženih u 24 sata. “Ako pogledamo trend rasta zadnja četiri tjedna, izgledno je da će brojevi doseći i više od 4.000. Hoće li se to dogoditi, ovisi o svima nama. Ako dosegnemo takve brojeve, vjerojatno ćemo u bolnicama opet imati velik broj hospitaliziranih, vratiti se raditi na covid odjele, a čini se da će biti potrebe za tim.”

Luetić smatra da terase nisu najveći problem i da se čini da se ugostitelji drže mjera.

“No, svaki pojačani kontakt u situaciji bujanja epidemije je rizičan pa i svako komuniciranje među ljudima. Dobro je što dolaze školski praznici, treba promisliti o prelasku na model C jer je tu najviše grupiranja u zatvorenom prostoru.”

Napominje koliko je važno cjepivo: “Koliko je ono važno i jedini izlaz pokazuje jučerašnji podatak da u Londonu u 24 sata nije umrla nijedna osoba od covida. To je grad s više od 5 ili 6 milijuna ljudi, svaki dan ima visok broj umrlih, a jučer nijednog. Na britanskim TV kanalima vrti se u uglu brojač cijepljenih osoba, jučer je bio 58% odraslih građana Velike Britanije i to jasno pokazuje koliko je važno. Podaci iz Izraela, SAD, Velike Britanije pokazuju da cijepljenje dovodi do smanjenog broja zaraženih.”

Cijepljenost liječnika je viša od 75%, u nekim bolnicama viša i od 90%. Luetić kaže da su time jako zadovoljni, posebno kad se još uzmu u obzir oni koji su preboljeli. “Za ostale zdravstvene radnike to se još ne može reći, no nadam se da ćemo s vremenom vidjeti sve veću cijepljenost i medicinskih sestara i drugih”, dodao je za N1.

20. travanj 2024 12:31