StoryEditorOCM
ForumVESNA BANDIĆ:

Ne zanima me gdje je Milan bio u noći kad je umro, nisam ljubomorna. Ostat ću bez svega, režije su mi 6000, a mirovina 6800 kn. Od čega ću živjeti?

Piše Vanja Nezirović/JL
2. siječnja 2022. - 14:25

Baš sam ga jako voljela, govori mi Vesna Bandić dok sjedimo u njezinu dnevnom boravku, za golemim blagovaonskim bijelim stolom na kojemu je serviran tanjur pun kolača i jedna zdjela s voćem.

Oči su joj suzne, ali razvedri se čim stane prepričavati njihove zajedničke dane iz mladosti. Sjeća se da se Milan već nakon šest mjeseci veze doselio k njoj i baki koja ga je silno zavoljela, pa i on nju, te kako su kasnije zajedno gradili život, ali je baka ostala s njima sve do smrti.

image
Jutarnji list

Nisu se, kaže, nikad ni svađali, niti imali probleme u bračnom odnosu, ali kod kuće, kaže, Bandić - koji je upravljao Zagrebom 20 godina i iza kojeg su ostale brojne kontroverze i nedovršeni sudski postupci - nije pričao o poslovnim pothvatima ni odnosima, piše Jutarnji koji je u petak, posljednji dan 2021. godine, kao prvi medij dobio priliku ući u stan na četvrtom katu u Ulici Hermana Bužana, nekretninu o kojoj su dosad napisani brojni članci. 

Gospođo Bandić, kako danas živite?

- Da vam budem iskrena, teško. Nedostaje mi muž. Milan je bio moja stijena. Ako sam nešto trebala, ako je bila nekakva frka ili nešto što je trebalo brzo riješiti, samo bih ga nazvala i sve bi bilo gotovo u minuti.

A koga zovete sada?

- Nemam koga zvati.

Tko je ostao od svih onih koji su ga pratili vjerno?

- Najbolji mi je Pavle Kalinić, stalno me zove i kaže mi: 'Od 0 do 24, kaj god trebaš', nisam, hvala Bogu, ništa trebala, ali pokazao je podršku. (Stipe) Zeba je još tu, baš smo jučer posvetili kuće.

Gdje su Bandićevi najbliži suradnici, Jelena Pavičić Vukičević, Gzim Redžepi?

- Nema ih. Mogu vam reći, kako je Milan umro, svi su me zaboravili, ali meni je to jasno, pa nisam im ja bila bitna.

Istina, ali opet, s ljudske strane...

- Da, bilo bi ljudski da su se javili neki. Svi su se odmaknuli.

Jeste li na kraju doznali gdje je te kobne večeri bio vaš suprug?

- Eh, kad bih ja to znala! Bio je na nekoj večeri, ali s kim je bio i gdje je bio, ne znam. Znate i sami da je bilo raznih priča pa tako i ona da je bio s Natalijom. Moram reći da nisam ljubomorna, nikad nisam bila ljubomorna, nije mi to smetalo. Gdjegod je bio, bio je. Zadnjih 15-tak dana, pred njegovu smrt, primijetila sam da je bio jako, jako loše.

Kako se ponašao?

- Došao bi doma, skinuo se, legao i isti trenutak zaspao. Zezala sam ga, jer je vikao: 'Umoran sam, umoran'. Rekla bih mu: 'Milane, kako si umoran, kad ti na majici piše Neumoran'? A to s kim je on bio, uopće me nije briga.

Vijest o njegovoj smrti bila je šokantna, koliko god se znalo da mu zdravstveno stanje više nije kao prije.

- Meni je Dragec došao negdje u dva sata u noći. Rekao mi je: 'Dođi, sjedni tu', sjela sam se i rekao mi je: 'Milan je umro'. U tom trenutku, kao da mi je netko srce iščupao. Ali Bog mi je dao snagu pa sam na pogrebu bila normalna, sve sam odradila, Ana Mariji je bilo strašno teško, plakala je, kleknula kad su bacali latice... Ranije sam mislila da bi mi se noge odsjekle kad bi on umro, ali Bog mi je dao neku snagu da sam sve to izdržala. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve mi je teže i teže. Nije mi ništa lakše.

Osjećaj gubitka postaje sve realniji?

- Imam ovdje njihovu fotografiju (okreće se prema fotografiji na zidu Bandića sa psom Rudijem), onda je i Rudi uginuo, nedugo nakon Milana. A imam staru mamu koja ima 89 godina i drži se bolje od mene. Koliko ću još smrti doživjeti? Kažu mi da žalovanje ima svoje faze, prvo je nevjerovanje, pa... Uz sve to, sad imam i probleme s nekretninama...

Kakve probleme?

- Kći i ja naslijedile smo nekretnine u Samoboru, Hercegovini i Zagrebu. I sad, kad su te u Hercegovini pripale kćeri i meni, Bandićev brat se tome jako protivi, no s obzirom da je polovina ovog stana njegova, ponudili smo mu 'razmjenu', mi njemu Hercegovinu, a on nama polovinu ovog stana.

I? Ne možete se dogovoriti?

- Ne mogu, jednostavno ne mogu.

Jesu li se u ostavinskoj raspravi pojavila četiri stana čiji je vlasnik navodno bio Bandić, što je u jednom postupku tvrdilo tužiteljstvo?

- Nikad čula za te stanove. Niti su se oni pojavili u njegovoj ostavini.

A vikendica? Postoji neka priča da ste je prodali?

- Nismo je još prodali. Nju ćemo prodati za dvije godine. Ali sad se aktualizirao onaj postupak u kojem se traži 17 milijuna kuna za kampanju i ako to uspiju dokazati, uzet će nam i Samobor i Hercegovinu. Barem kruži takva priča, da je moguće da nam uzmu nekretnine u Samoboru i Hercegovini.

Na kraju će vam ostati ovaj stan?

- Ostat ću bez ičega. Njegova mirovina, koju sam dobila, jedva mi pokriva režije koje budu po četiri, pet tisuća pa zimi i 6000 kuna jer je stan velik, a imam mirovinu 6800 kuna. Od čega ću živjeti? Ponekad mislim: 'Milane, dragi, ali samo si mi probleme ostavio?'. A znate kako kruže priče da ima milijune negdje zakopane, da su u Dubaiju računi pa kod prijatelja... Možda to sve i ima, ali mi nikad nije rekao za to. Kad sam ga pitala: 'Gdje ti imaš sav taj novac?', rekao bi mi: 'Kod prijatelja'...

Je li vam se javio taj prijatelj?

- Nije, nitko mi se nije javio. Ne vjerujem da ima milijune, otkud bi imao te milijune. Strašne su mi te priče.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

25. travanj 2024 07:23