StoryEditorOCM
ForumKAOS ISPRED ZARE

Nakon popuštanja mjera, Austrijanci masovno pohrlili u dućane i frizerske salone, iz Njemačke upozoravaju: ‘To može dovesti do novog lockdowna!‘

Piše Hina, JL
9. veljače 2021. - 10:39

Austrijski frizerski saloni otvoreni su u ponedjeljak nakon što je vlada djelomično ublažila svoj treći 'lockdown', no preduvjet za novu frizuru je - negativan test na koronavirus.

Nakon mjesec i pol dana otvoreni su dućani, muzeji i škole. Učenici se moraju testirati dvaput tjedno ako žele pohađati nastavu u razredu. 

Povećana potražnja za testiranjem bila je vidljiva na punktovima u Beču. Čak je nedavno otvoreni centar za testiranje u slavnoj palači Schoenbrunn uveo nove boksove za testiranje predvidjevši navalu. 

Dočekujući prve mušterije nakon nekoliko tjedana, bečka frizerka Susanne Schreiber je rekla: "S jedne strane osjećam olakšanje što mogu ponovno raditi, no istodobno svojevrsnu prepreku predstavljaju obvezni testovi, što neki klijenti ne prihvaćaju dobro".

image
AFP

Pritužbe frizera na nova pravila osvanule su u austrijskim novinama s posebnim naglaskom na teškoće u testiranju u ruralnim područjima.

Prva mušterija frizerke Susanne Schreiber na vratima salona pojavila se točno u devet. Predstavila se samo kao Martina. "Jako, jako sam sretna što mogu opet doći na frizuru", rekla je 49-godišnjakinja, dodajući da je obvezan test ne smeta.

"Moji roditelji su u rizičnoj skupini i moram se testirati svaki put prije nego što im odlazim u posjet", objasnila je. 

No navala nije samo na 'punktovima' za testiranje. 

U Austriji je 47 dana bilo zatvoreno više od 280.000 dućana i uslužnih djelatnosti. U ponedjeljak su otvoreni u sklopu ublažavanja epidemioloških mjera, što je izazvalo pravu pomutnju.

image
AFP

Ispred trgovine Zare u bečkoj Mariahilfer Strasse stvorio se red veći od 200 metara. Kako nisu radile oko Božića, trgovine sada nude novogodišnje popuste. I prije otvaranja dućana u 9 sati stvorili su se redovi, najviše ispred diskontnih trgovina, piše Der Standard.

Na bečkoj Mariahilfer Strasse, najvećoj austrijskoj trgovačkoj ulici, kupci na hladnoći stoje u redovima koja se protežu na nekoliko blokova, čekajući da uđu u trgovine poput Zare, TK Maxxa, C&A i Snipesa. Svi nose maske: kazna za nenošenje sad je 90 eura. Vlasnik frizerskog salona u Salzburgu Markus Decker kaže da su im već zauzeti svi termini do ožujka.

Kritike iz Njemačke

Iako su Austrijanci tek ublažili svoj lockdown (kafići i restorani i dalje ne rade, djeca se u školu vraćaju u smjenama, uz obavezno testiranje dvaput tjedno, u frizera ni na masažu ne možete bez testa ne starijeg od 48 sati) već se upozorava na treći val zaraze. Jer brojke zaraženih počele su rasti i prije jučerašnjeg otvaranja.

Bavarski premijer Markus Soder (CSU) oštro je kritizirao Austrijance zašto su otvorili dućane i frizere, upozorio da bi mogao zatvoriti granicu.

"To može dovesti do novog lockdowna u samo par tjedana", poručio im je Söder.

Nijemci sutra odlučuju o produljenju svog lockdown nakon 15. veljače: najvjerojatnije je da će ga produljiti na iduća dva tjedna, iako su im brojke novozaraženih najmanje od listopada.

"Austrija i Češka svojim neodgovornim politikama otvaranja ugrožavaju naše uspjehe u Njemačkoj", kritizirao je glavni tajnik bavarskog CSU-a Markus Blume.

Nakon kritika iz Bavarske, Austrija je izdala upozorenje da se ne putuje u Tirol ako nije nužno. U Tirolu se, naime, šire britanski i južnoafrički soj, koji je navodno još zarazniji od britanskog. Također su drastično povećane kontrole na granicama, kako bi se putovanja svela na minimum.

Odluku vlade kancelara Sebastiana Kurza da ublaži epidemiološke mjere kritizirala je i predsjednica druge najjače stranke u zemlji Pamela Rendi-Wagner (SPÖ): s obzirom na visoku stopu zaraze i nisku stopu cijepljenja to je veliki rizik, ističe šefica socijaldemokrata.

Piše: Snježana Pavić/JL

20. travanj 2024 03:18