StoryEditorOCM
ForumVELIKO ISTRAŽIVANJE

Najviše spavaju Albanci, a najkraće Japanci. Ni Hrvati nisu podbacili, pogledajte kako kotiramo na top listi spavalica

Piše PSD
22. siječnja 2023. - 21:34

Kako svijet spava? Prema novom istraživanju, svjetska populacija spava prosječno 7.01 sati, dok istočna Europa (Poljska, Rumunjska…) spava najviše, a jugoistočna Azija (Filipini, Indonezija…) najmanje. Hrvatska spava 7.15 sati, malo više od prosjeka svijeta.

Kako svijet spava i koje zemlje spavaju najviše, a koje najmanje? Ovo je samo jedno od pitanja koje je nova studija iz Nature Communications odgovorila, a hrvatskoj javnosti ju je preko društvenih mreža predstavio naš čovjek, Splićanin na Harvardu, Alen Juginović.

Istraživači predvođeni Sveučilištem u Lyonu su analizirali duljinu spavanja preko 730.000 osoba u dobi između 19 i 70 godina, i to iz 63 države svijeta te su ih također podijelili u grupe ovisno o dobi, spolu i pripadnosti kulturi, a države prema snazi ekonomije, kulturnoj pripadnosti i geografskoj širini.

Analizom podataka dobili su da svijet prosječno spava 7.01 sat. Od 20. do 32.-33. godine uočili su oštri pad duljine spavanja, od 7.4 do 6.9 sati, a ovaj pad se nastavio, iako puno manje oštro, do 53. do 54. godine, kada je prosjek spavanja bio 6.8 sati.

Nakon 55. godine spavanje se počelo produžavati te je u 70. godini iznosilo 7.05 sati. Stoga, ovdje je uočena zanimljiva krivulja oblika slova "U” gdje količina spavanja pada u ranijoj odrasloj dobi te se stabilizira u srednjem periodu života pa opet raste u starijoj dobi. Zanimljivo, istraživači su mjerili kognitivne performanse ovih osoba putem igre na mobilnim telefonima te su vidjeli kako se najveće performanse podudaraju sa 7 sati spavanja.

Žene spavaju duže

Žene su spavale prosječno 7.5 minuta duže od muškaraca. Ovaj trend dužeg spavanja je bio konstantan tijekom većine života, sve do oko 60. godina.

Najveća razlika je uočena između 30. i 50. godine kada su žene spavale oko 12 minuta duže.

image
Darko Tomaš/Cropix

Kada su se gledale države, Albanija je najviše spavala (7.53 sati), dok je Japan spavao najmanje (6.63 sati). Generalno, zemlje Jugoistočne Azije (Filipini, Indonezija…) su spavale najmanje, dok je Istočna Europa spavala najviše. Hrvatska je spavala 7.15 sati, malo više od prosjeka svijeta.

Sveukupno, ovo je jedna od najsveobuhvatnijih studija koja je analizirala kako svijet spava. Iako mnoge države, posebno iz Afrike, nisu bile uključene, podaci su pokazali kako svijet spava prosječno 7 sati, dok su značajne razlike uočene između dobnih skupina i regija svijeta. Ako želite vidjeti kako je svaka država u studiji spavala, posjetite ovaj LINK

image

Ovako se spava

Screenshot Nature Communications/
18. travanj 2024 10:39