StoryEditorOCM
ForumSVE MJERE UZALUDNE

Nadbiskupski ordinarijat reagirao na incident na Sirobuji: Ograđujemo se od izjava i stavova don Josipa Delaša, ispričavamo se svima koje je sablaznio

Piše Ana Franić
12. travnja 2020. - 16:21

Splitsko-makarski Nadbiskupski ordinarijat reagirao je na naš upit na jutrošnji incident don Josipa Delaša, župnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji u kojem je napadnuta novinarka Dalmatinskog portala. 

- Još jednom izražavamo žaljenje i želimo se ispričati za ponašanje našega svećenika don Josipa Delaša. Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa - Krista koji svojim učenicima i svima nama donosi svoj mir. Ispričavamo se novinarki Dalmatinskog portala te svima onima koje je ovaj don Josipov nastup sablaznio, poručili su. 

Naglasili su kako je Nadbiskupija iznijela svoj stav o ovoj temi u priopćenju Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa od 7. travnja 2020. godine.

U tom priopćenju su među ostalim napisali kako je don Josip Delaš više puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije.

- Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, napisali su u priopćenju od 7.travnja.

Splitsko-makarska nadbiskupija je u utorak pozvala župljane Sirobuje i vjernike drugih župa da poštuju i slijede zakone i upute, a ne samovolju župnika.

No, jutros smo se i sami uvjerili da župljani Sirobuje ipak slijede samovolju župnika, a ne preporuke te je određeni broj njih i prisustvovao misnom slavlju.

25. travanj 2024 03:33