StoryEditorOCM
ForumDOBRE VIJESTI

Nacionalni stožer Civilne zaštite obratio se javnosti: od ujutro nema novih potvrđenih slučajeva, jedna pacijentica je izliječena

Piše Slobodna Dalmacija
16. ožujka 2020. - 16:21

Nacionalni stožer Civilne zaštite obratio se javnosti u vezi situacije s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Do ovoga trenutka u Hrvatskoj je potvrđeno 56 slučajeva zaraze, dok se u Sisku navodno danas pojavio 57., za što još nema službene potvrde.

Odmah na samom početku Vili Beroš s javnosti je podijelio najvažniju informaciju.

- Od jutros nemamo novih potvrđenih bolesnika, a jedna dama je otpuštena iz bolnice u Zagrebu, što znači da imamo četiri bolesnika manje, a to je smanjenje od sedam posto. 880 testova je u tijeku, od kojih još 25 nisu dovršeni, rekao je Beroš na početku.

- Nema novih pozitivnih, ali dosta uzoraka je još na testiranju. Ukoliko bude promjena, javnost će biti pravovremeno obaviještena. Samo jedna osoba za sada je srednje teško bolesna, ostali su lakše, a nema niti jedan težak slučaj. Dio naših liječnika sa zaraznog odjela i dio nekih drugih bio u kontaktu s liječnikom koji je pozitivan na virus. Šest ih se nalazi u samoizolaciji i svima su uzeti brisovi. Dio je negativan, a dio se testira. Nitko u Klinici za infektivne bolesti nije zaražen za sada", nadovezala se Alemka Markotić.

 

Glavni sanitarni inspektor Andrija Mikulić rekao je da je od subote do danas prijavljeno 45 slučajeva kršenja samoizolacije te da se trenutačno istražuje više od 20 ljudi.

Nakon toga ministar Beroš je odgovorio na pitanje tko je odgovoran za mjere djelomičnog ili potpunog zatvaranja ugostiteljskih i drugih objekata koje su stupile na snagu u Istri, a navodno bi trebale stupiti na snagu i u Zadarskoj županiji.

- Mi u ovom trenutku takve preporuke nismo dali, to je sve što ja mogu reći, odgovorio je Beroš.

- Ovaj virus se ponaša dosta neuobičajeno i nitko ne može predvidjeti koliko će ljudi oboljeti u naredna tri dana. Očekujemo uzlazni trend, ali o brojkama ne bih kalkulirala, zaključila je ravnateljica Markotić.

23. travanj 2024 15:43