StoryEditorOCM
Forum‘NE MOGU DISATI‘

Na Markovom trgu puštene snimke Matijanićevih poziva Hitnoj: ‘AP, ovo je tema! VB, nećeš pobjeći od odgovornosti!‘

Piše PSD
5. veljače 2023. - 15:05

14:15 Hrvoje Zovko i Andrea Topić predali su Vladi RH zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Peticijom se traži nova neovisna istraga Matijanićeve smrti, kao i ostavka ministra zdravstva Vilija Beroša. Prosvjed je time završio.

14:00 Govorili su i potpredsjednik HND-a Branko Mijić, novinar Indexa Ilko Ćimić te Gabrijela Radanović, Vladina prijateljica i novinarka.

"Ministre Beroš, kada ste se usudili gnjusnima lažima komentirati smrt Vladimira Matijanića, spomenuli ste nadstandard. Da vas pitamo, jeste li pod time misli na oživljavanje koje je trajalo debelo preko sat vremena? Je li to nadstandard? Radite li tako i inače? Toliko smo dugo na stubištu ispred stana slušale zvuk upuhivanja zraka u njegova pluća, zvuk koji nikada nećemo zaboraviti. Odvratan zvuk. 

Je li to standard ili nadstandard? Ili je to savjest vašeg trulog zdravstvenog sustava? Savjest zdravstvenih radnika koji sat vremena prije nisu prepoznali upalu pluća i srce koje se borilo sa zadnjim otkucajima? Je li to nadstandard ili savjest trulog i zarobljenog zdravstvenog sustava?", zapitala je Radanović.  

 

13:50 Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić se obratila mnoštvu i zahvalila svima na dolasku. Pročitala je nekoliko Vladinih statusa na Facebooku.

"Mi smo se navikli da je to normalno da ti hitna ne dođe kad ju zoveš, a ranije smo se navikli da je normalno kad se naručiš na pregled da čekaš po godinu dana. Ovo je prosvjed za bolje zdravstvo", kazala je Topić.

13:44 "Šest mjeseci nas uvjeravaju, lažu, manipuliraju da je sve bilo u redu. Ovo je djelovalo kao povjerenstvo za saniranje štete", govori Hrvoje Zovko, šef HND-a. 

"Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica, čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sustava koji ne funkcionira. Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada", rekao je Zovko. 

"Poručujemo premijeru, AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti", dodao je.

 

13.40 Na Markovom Trgu je puštena snimka telefonskog razgovora bolesnog Vladimira Matijanića s splitskom hitnom službom. Snimka je završila i mogu se čuti povici: Vili, odlazi!

13.35 Prosvjedna povorka sada je na Markovom Trgu. Ovdje će uskoro održati govore.

13.20 Prosvjednici su stigli na Trg bana Jelačića.

13.15 Prosvjedna povorka prolazi Ilicom, a promet je potpuno zakrčen. Premda je najavljeno kako će prometovanje električnih tramvaja biti obustavljeno, nekoliko njih je zapelo na tračnicama. U cijelom kaosu sudjeluju i automobili. Neki vozači trube u znak potpore prosvjednicima.

13:10  Do 13 sati na prosvjedu se okupilo više stotina novinara i građana.

image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo

13:05 Među okupljenima na prosvjedu je i liječnik Vladimir Krajinović, specijalist infektolog, subspecijalist intenzivne medicine, zamjenik pročelnika u Zavodu za neuroinfektologiju i intenzivnu medicinu, Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević‘ u Zagrebu.

‘Vladimir Matijanić samo je jedan od mnogih ljudi kojima nije pružena adekvatna zdravstvena skrb. Prosvjed ga neće vratiti, ali hoće li se što promijeniti? I kada?‘, napisao je Krajinović na Twitteru uz video prijenos s prosvjeda.

12:10 Danas je šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića. Tim povodom, točno u podne, ispred Novinarskog doma u Zagrebu, je početo prosvjed "Oprostite, ne mogu disati"

‘Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj‘‘, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjeda

Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika te je zahvalio svima koji su se odazvali na, kako je istaknuto, prosvjednu šetnju.
Oko 13 sati, povorka kreće put Markovog trga, gdje će tražiti ostavku ministra zdravstva zbog zataškavanja okolnosti Matijanićeve smrti. Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Partnerica pokojnog Matijanića pozvala građane na prosvjed: ‘Neka ne dolaze oni koji misle da je zdravstvo savršeno‘

Uoči prosvjeda kojim će se tražiti njegova ostavka, Beroš novinarima: ‘Ne koristite smrt kolege za političke ciljeve‘

U nedjelju prosvjed zbog slučaja ‘Matijanić‘: ‘Da se ovo što se dogodilo našem Vladi više nikada ne ponovi‘

image


 

Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo

---------------------------------------------------------------------
 

Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

‘‘Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna‘‘, rekao je Zovko.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ‘‘najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva‘‘ jer je krivcem proglašen Matijanić.

Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, ocijenivši i kako su se ‘gadno prevarili‘ svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta. 

20. travanj 2024 08:37