StoryEditorOCM
ForumPOVIJESNE RIJEČI

Na Kaptolu provjeravaju autentičnost izjava koje se pripisuju Papi Franji, analitičari se pribojavaju da postoji šansa za novi raskol unutar Crkve

Piše Davor Krile/PSD
21. listopada 2020. - 22:13

Papa Franjo je po prvi put decidirano podržao istospolne bračne zajednice, čime će vjerojatno dodatno jako razbjesniti svoje brojne konzervativne kritičare unutar i oko Katoličke crkve.

Ovaj tihi revolucionar u bijelom demonstrirao je još jednom dobrotu i razumijevanje za istospolne parove u svijetu u kojem ih je Katolička crkva često javno demonizirala.

Papina je povijesna izjava izrečena u intervjuu u dokumentarnom filmu Francesco ruskog redatelja Jevgenija Afinevskog, koji je u srijedu premijerno prikazan na filmskom festivalu u Rimu.

Novi dokumentarac tematizira pastoralne dosege pape Franje prema onima koji se identificiraju kao LGBT osobe, uključujući priču o njegovu poticanju dvojice Talijana u istospolnoj vezi da odgajaju troje djece u svojoj župnoj crkvi.

Jasna izjava

U filmu Papa rezolutno kaže: „Homoseksualci imaju pravo biti dijelom obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti izbačen, niti zbog toga biti unesrećen." Dalje poručuje: „Ono što moramo stvoriti je zakon o građanskoj zajednici, na taj su način oni zakonski pokriveni. Zauzimam se za to."

Kao papa, Jorge Mario Bergoglio nikad ranije nije javno zagovarao građansku bračnu zajednicu za istospolne parove, premda je podržavao takva pravna rješenja dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu.

"Ovo je prvi put da papa daje tako jasnu izjavu", rekao je za Washington Post pater James Martin, istaknuti američki isusovac koji odavno zagovara otvorenost crkve LGBT osobama.

Papino zazivanje istospolnih brakova za homoseksualce ipak nije palo „s neba pa u rebra“. Moglo bi se parafrazirati Arsena i reći da ga je sve vodilo k njima: otkako je u ožujku 2013. izabran za papu, Frane je u svojim izjavama brižno njegovao inkluzivan crkveni ton prema homoseksualcima. Netom nakon što je izabran za Petrova nasljednika, na pitanje o homoseksualnim svećenicima odgovorio je filozofskim protuupitom: "Tko sam ja da im sudim?"

Prošlog je mjeseca grupi roditelja LGBT djece poručio: "Bog voli vašu djecu takva kakva jesu,, a i Papa voli vašu djecu takvu kakva jesu, jer su djeca Božja".

image
AFP

I o temi civilnog partnerstva papa Franjo je već govorio u više navrata, pa tako i u knjizi razgovora s Dominiqueom Woltonom „Politika i društvo“ prije dvije godine. Tad je istaknuo da brak i u čovječanstvu i u Crkvi znači muškarca i ženu, da je takva narav stvari. „Nazovimo stvari njihovim imenom: brak, to su muškarac i žena. Istospolne parove mogli bi nazivati civilnom unijom“, predlagao je tada Papa.

Šokirani konzervativci

Brojne konzervativne protivnike pape Franje bez sumnje su već šokirale zadnje njegove izjave. Umjesto kršćanskim milosrđem, mnogi ih unutar klera smatraju herezom i dijelom napora da se crkva preusmjeri prema progresu i modernim opačinama.

Javnih reakcija na Papine filmske riječi još nema puno ni u Vatikanu ni izvan njega, no Irish Central, novine američkih Iraca sa sjedištem u New Yorku, pišu da mogu zamisliti mnoge konzervativce po biskupijama kako se tijekom doručka guše pahuljicama dok budu čitali Papine riječi.

Prestanu li se crkveni reakcionari tiho buniti, mogla bi se dogoditi i šizma, šansa za novi raskol unutar Crkve i odvajanje njezine konzervativne frakcije, pribojavaju se analitičari. Poznavatelji vatikanskih prilika se pitaju i kako će bivši papa Benedikt, kao notorno ortodoksna crkvena figura, primiti ovaj odvažan potez svoga nasljednika.

O svemu, zasad, šute i brojni hrvatski kritičari aktualnoga Pape. S Kaptola tek anonimno javljaju da provjeravaju autentičnost izjava koje se pripisuju Papi Franji. I šef udruge Vigilare Vice Batarelo kaže da nije gledao film, pa da ne može ništa komentirati.

23. travanj 2024 11:55