StoryEditorOCM
ForumANALIZIRAMO

Može li šef HDZ-a biti siguran u pobjedu? Plenković mora zaigrati na Bernardićeve slabosti

Piše PSD
22. svibnja 2020. - 07:45
Plenković bi, ističe naš sugovornik, u izravnim duelima trebao imati prednost pred Davorom BernardićemGoran Mehkek/HANZA MEDIA

Može li Andrej Plenković doista biti tako siguran u svoj trijumf? Hrvatski premijer uspio je zauzdati koronu. Osigurati pomoć gospodarstvu. I pritom nije rezao plaće. Isforsirao je brze ljetne izbore da iskoristi vrijeme koje mu ide na ruku.

No, unatoč tome, do posljednjeg trenutka neće moći biti siguran da će na izborima 5. srpnja doista biti relativni pobjednik. Jedan od najpoznatijih savjetnika za politički marketing, Krešimir Macan, za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da premijera tek čeka završni izazov.

– SDP se zbog Restart koalicije izjednačio u istraživanjima s HDZ-om, pa su te dvije stranke na istim početnim pozicijama – upozorava Macan. Ono što Plenkoviću ide na ruku jest činjenica da na ovim izborima neće biti četvrtog bloka. Uz HDZ i Restart te desnu koaliciju Miroslava Škore, neće biti većeg broja mandata koji bi pripali nekome poput Živog zida ili Mosta. A manje stranaka moglo bi značiti i više glasova i za HDZ i za SDP.

Odlučuje kampanja

– Prema sadašnjim istraživanjima, HDZ i Restart osvojili bi oko 33 posto glasova. Na temelju toga mogu im pripasti minimalno 62 mandata. Za usporedbu, na izborima 2016. godine omjer HDZ-a i SDP-a bio je 36:33 u postotku osvojenih glasova, a 59:54 u broju mandata u Hrvatskoj. Sa 62 osvojena mandata većina sada i nije toliko daleko. Tu su još tri mandata iz dijaspore, koja će najvjerojatnije ići HDZ-u, onda i tri mandata IDS-a, koji će ići SDP-u. Sa 65 zastupnika i osam manjinaca, nedostaju samo tri mandata do saborske većine – analizira Macan.

To nije nepremostiva razlika i zato će dvije najjače stranke učiniti sve da na izborima maksimiziraju svoj rezultat.

– Kao i uvijek, odlučit će kampanja. Istraživanja nam daju uvid u početnu poziciju stranaka, ali ne mogu prognozirati rezultat. Koliko će tko povući preferencijalnih glasova, tko će biti nositelj liste, koje će se teme nametnuti… Sve su to elementi koji će napraviti razliku – ocjenjuje Macan.

Plenkoviću se komplicira situacija i na desnici. U srijedu je Ivan Penava s gotovo čitavim vukovarskim HDZ-om prešao na Škorinu stranu. To, međutim, ističe Macan, ne mora nužno biti previše loša vijest za HDZ.

– Penava nije otišao SDP-u, nego Škori. Glasovi koje će on na izborima dobiti ostaju u istom desnom bloku. Ako HDZ računa da će se sa Škorom dogovoriti nakon izbora, onda je HDZ-u praktički svejedno. Kada izbori prođu, ti će se glasovi računati na istoj strani, jer možemo pretpostaviti da Škoro neće sa SDP-om. Krajnja desnica teško može s “komunjarama”, kako ih sami zovu. No, u politici je sve moguće. Realno gledajući, jedini s kim Škoro može ići jest HDZ – smatra Macan.

image
Vlado Kos/Hanza media

Problem Mosta

S druge pak strane, ni u Škorinu taboru ne cvjetaju ruže. Došao mu je Penava, ali je otišao Most. S kojim bi popularni pjevač ipak dobio veću širinu.

– Most je napravio veliku štetu i sebi i Škori. S Mostom bi Škoro vjerojatno mogao računati na 15 i više mandata. Ovako će se kretati oko 10 jer će dio glasova desnice propasti. Most je po svemu sudeći shvatio da Škoro misli ići s HDZ-om, pa su odustali od koalicije – pojašnjava Macan.

Što se tiče Plenkovića, on bi, ističe naš sugovornik, u izravnim duelima trebao imati prednost pred Davorom Bernardićem.

– Plenković je u svojemu mandatu prošao ono što nije prošao dosad nijedan premijer, od Agrokora do korone. Pokazao se kao dobar krizni premijer. Ujedno i kao u ovom trenutku najutreniraniji premijer kojeg je Hrvatska ikada imala. On u izbore ulazi u najboljoj liderskoj formi. Ako se postavi priča tako da se građane pita “bi li Bernardić mogao dobro upravljati epidemijom, spasiti turističku sezonu ili povući novac iz EU-a za obnovu Zagreba nakon potresa”, prevaga će otići na stranu Plenkovića i njegova HDZ-a – zaključuje Macan.

Ključna bi mogla biti bitka za Zagreb


DESNICA U HDZ-u – Razlaz s Penavom bio je neminovan, no veliko je pitanje što će biti s ostalima iz poraženog HDZ-ova tabora na desnom stranačkom krilu. Ako mjesto na listi dobiju Davor Ivo Stier i Miro Kovač, time se dijelom može anulirati mogući Škorin rast. Ako Stevo Culej bude zadnji na listi, onda svi radikalno desni glasovi u V. izbornoj jedinici neće ići Penavi, nego i HDZ-u. Plenković je loše prošao na EU izborima jer je desno krilo u toj stranci ostalo nepokriveno. Vidjet ćemo hoće li se to ponoviti.

MOBILIZACIJA GLASAČA U BiH – HDZ će pokušati osvojiti sva tri zastupnika tzv. dijaspore. Nastojat će podignuti odaziv i smanjiti šanse Željka Glasnovića, koji je 2016. kao nezavisni zastupnik s 5211 glasova ušao u Sabor. U dijaspori naprosto nije moguće organizirati takvu mobilizaciju da ona može anulirati utjecaj birača iz BiH. A mandat s pet tisuća glasova zapravo je “jeftin” mandat. U Hrvatskoj za jedno zastupničko mjesto treba i po 14 tisuća glasova.

BITKA ZA ZAGREB – Ključna bi mogla biti i utakmica između HDZ-a i SDP-a u Zagrebu. Ako samo u jednoj od četiri zagrebačke izborne jedinice HDZ dođe na prvo mjesto i uzme SDP-u jedan mandat, razlika između blokova raste na dva mandata i sve se može promijeniti. Jer, upravo oni mogu odlučiti relativnog pobjednika izbora.

TEST LIDERA – U HDZ-u velike nade polažu u izravni sraz Andreja Plenkovića s Davorom Bernardićem. SDP će pak pokušati kontrirati kvalitetnim timom stručnjaka. Tko pobijedi na televizijskim sučeljavanjima, mogao bi napraviti ključnu razliku u korist svoje stranke. A time i odrediti izbornog pobjednika.

25. travanj 2024 17:43