StoryEditorOCM
ForumNEUGODNA SITUACIJA

MORH se oglasio nakon što je Banožiću zabranjeno govoriti u Požegi: To se dogodilo prvi put u povijesti. Milanović i Hranj su prekršili zakon

29. listopada 2021. - 17:58

MORH je priopćio kako su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na događaju u Požegi, zbog čega je zatražena Hranjeva ostavka.

"Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar Banožić zatražio ostavku načelnika Hranja", priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH) u petak.

U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada s programom svečane prisege, navodi se u priopćenju.

Program svečane prisege u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera, ministra obrane i predsjednika Republike.

Predsjednik je pak 28. listopada donio Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, ističe MORH, kojom je odredio

Program svečane prisege u kojem je govornik na prisezi jedino predsjednik te je zabranio govor ministra obrane.

Načelnik Glavnog stožera odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada te je 29. listopada donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program predsjednika.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage, odnosno MORH, i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji, podsjeća MORH.

Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu RH koje su dane na upravljanje i raspolaganje MORH-u.

Navedenim postupanjem predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i načelnik Glavnog stožera prekršili su Zakon o obrani, poručio je MORH.

"Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem", istaknuo je ministar Banožić ranije u petak prilikom izjave novinarima u Požegi.

20. travanj 2024 00:08