StoryEditorOCM
ForumRIJEČ STRUČNJAKA

Mnoge žene ne žele se cijepiti zbog straha da cjepivo izaziva neplodnost. Dr. Ivić opovrgava dva najčešća mita: Te konstrukcije su čista ludost...

Piše PSD
19. srpnja 2021. - 15:15

Posljednjih nekoliko tjedana sve se češće ističe podatak da se velik broj mladih žena, ali i muškaraca, odbija cijepiti protiv Covida ističući da bi im cjepivo moglo utjecati na plodnost.

Neke ankete pokazuju da je takav strah prisutan i među medicinskim sestrama, za koje bi se očekivalo da će se u najvećem broju odazvati na cijepljenje budući da su u stalnom kontaktu s oboljelima i već time izloženije virusu. Neke među njima ističu da žele drugo ili treće dijete, druge još nisu rađale i boje se cijepljenja radi trudnoće...

Neke su nam studentice posvjedočile da su ih od cijepljenja odgovarale i njihove liječnice, ali i liječnice koje cijepe i to upravo s argumentom da su mlade, da dobro razmisle, pogotovo ako žele imati djecu...

Obzirom da se radi o velikom broju ljudi koji vjeruju da bi im cjepivo moglo ugroziti plodnost, iako za to nema nikakvih znanstvenih dokaza, za komentar smo zamolili prof. dr. sc. Ivu Ivića, specijalistu infektologa i predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, koji nam je objasnio odakle potječu ovi strahovi i koliko su utemeljeni.

- Četvrtina mladih žena u Velikoj Britaniji odbija cjepivo protiv COVID-a zbog straha od neplodnosti. Drugačije nije drugdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Slične lažne optužbe pratile su i cjepivo protiv virusa dječje paralize, a nedavno i cjepivo protiv HPV virusa koji uzrokuje rak vrata maternice. Prava istina je da cjepivo protiv COVID-a ne utječe na plodnost. Naime, tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva, u trećoj fazi, zapaženo je se da broj trudnoća u žena koje su cijepljenje isti kao i u necijepljenih žena. Štoviše, cijepljene i necijepljene ispitanice nisu se razlikovale ni u broju pobačaja. Pametnome dosta!, kaže prof. Ivić.

Odakle onda potječe ova poveznica cjepiva i neplodnosti?

- Da bi se neistina mogla podvaliti ona u pozadini mora imati neku istinu koju će se potom izvitoperiti. A u pozadini konstrukcije je istina da su sisavci, dakle i ljudi, prije više od dvadeset milijuna godina upravo od virusa dobili gen koji je važan za njihovu plodnost. I to je samo jedan od mnogih korisnih gena koje smo tijekom evolucije preuzeli od virusa.

Upravo taj gen je odgovoran za stvaranje posebnog proteina (syncytin-1) koji djeluje na stanice posteljice tako da se one povežu u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu nazvanu sincicij. Sincicij je taj koji omogućava život i razvoj ploda. Da nije tako možda bismo se još uvijek rađali iz jajeta, slično čudnovatom kljunašu, ilustrira naš sugovornik.

image
Tom Dubravec/Cropix

I sada slijede izmišljene konstrukcije: prva - da je syncytin-1 vrlo sličan proteinu šiljka (S-protein) koji se nalazi u cjepivima protiv COVID-a, i druga - da protutijela koja se stvaraju protiv S-proteina također djeluju i protiv syncytina-1 što onda uzrokuje neplodnost jer se ne može stvoriti posteljica.

Profesor Ivić pojašnjava i što je u stvarnosti:

1. Istina je da su ova dva proteina vrlo različita! Ili, ako hoćete, "sliče" jedan drugom koliko čovjek sliči ježu, a ipak su oba sisavci ?! Ili, "slični" su koliko i broj vaše bankovne kartice "sliči" broju moje bankovne kartice jer obje u svojoj kombinaciji imaju brojke 2 i 5. Pa vi svojom karticom dignite novac s moga računa!

2. Istina je da, zbog različitosti ova dva proteina, protutijela koja nastaju protiv S-proteina ne djeluju na Syncytin-1 i ne mogu uzrokovati neplodnost.

I konačno, da bismo vidjeli kolika su ludost ove konstrukcije s neplodnošću: S-protein u cjepivu je isti onaj S-protein kojeg prirodno ima korona virus. Stoga su i protutijela protiv S-proteina koja nastaju nakon cijepljenja ista kao i ona koja nastaju u prirodnoj infekciji tijekom COVID-a.

Zato se logički treba zapitati: kako je moguće da u ovoj epidemiji COVID-a nismo doživjeli epidemiju neplodnosti i prije nego je započelo cijepljenje? Pa zato jer je priča o neplodnosti neutemeljena konstrukcija.

Kad već govorimo o ženama koje žele ili bi tijekom ove epidemije mogle zatrudnjeti, treba znati da je COVID u zadnjoj trećini trudnoće nerijetko teška bolesti sa smrtnošću većom nego u osoba iste dobi ako nisu trudne. Dakle, mladim ženama itekako ima smisla cijepiti se ako ne žele buduću trudnoću ugroziti COVID-om, zaključuje prof. Ivić.

18. travanj 2024 10:39